clear

zoeken

search

Strijdt GroenLinks zij aan zij met piraten?

16 februari 2010

Het wordt je als politieke nitwit niet altijd makkelijk gemaakt. Twee weken geleden besloot ik dat ik, ondanks de uitkomst van de Stemwijzer niet op Groen Links zou gaan stemmen. Vandaag werd ik door twee verschillende mensen, via mail en LinkedIn, geattendeerd op twee initiatieven van Groen Links: het piratendebat An Internet Bill of Rights – Pirates and Greens for online freedom, op 22 februari in Amsterdam, en een feestje van Femke Halsema op 27 februari, “om de vrijheid op het digitale web te vieren”.

Met het lokale verkiezingsprogramma heeft dat allemaal niet zo veel te maken maar sympathiek vind ik het natuurlijk wel, dat hoef ik denk ik niet meer toe te lichten. Als nitwit vraag ik me dan wel af of GL zich al langer sterk maakte voor dit soort zaken, of dat dit opportuun gedrag is. Dat mevrouw Halsema en GL het web waarderen en benutten was al langer duidelijk. Dat de partij het op het gebied van privacy beter met ons voor heeft dan bijvoorbeeld het CDA lijdt ook geen twijfel. Zie de Privacy Barometer en de standpunten op de website.

In het Europese verkiezingsprogramma van vorig jaar (PDF) worden wel een paar punten genoemd. Op de blogs ook. Maar speerpunten kan je het toch nog niet noemen. Of heb ik gewoon een hoop informatie gemist? Dat zou heel goed kunnen namelijk.

@

Afbeelding

4 Reacties

 1. Toen ik het las dacht ik even … was het in Vlaanderen ook maar zo duidelijk. Het motiveerde mij alvast om te kijken of ik effectief ook bij GroenLinks zou uitkomen en jawel …

  GroenLinks
  SP
  PvdA
  ChristenUnie
  Lokale Partij Middelburg
  D66
  CDA
  VVD
  SGP

  … al waren er wel wat thema's die wel erg lokaal waren. Leuk initiatief trouwens 🙂

 2. @Benoit: hey! Je bent een nieuw blog begonnen. Mooi initiatief man. Heb je er uren voor gekregen, of is het op eigen titel?

  Het is hier maar versplinterd, met al die partijtjes, maar het is duidelijk in welke hoek je zit 🙂

 3. Die blog heb ik van mijn voorgangster geërfd, maar zonder enige inhoud of context. Dus dacht ik van ik zal hem wat opsmukken en als communicatiemiddel van de bib gebruiken. Tot ik door de lokale onbenoemde schepen teruggefloten werd, omdat ze de huidige vorm niet goed vond. Op mijn vraag hoe ze het graag wel gezien had krijg ik echter geen antwoord. Eén dezer dagen ga ik er wat meer aan werken, want tot nu toe had ik het gros in mijn vrije tijd gedaan. Maar met al dat gezeur en onnodig moeilijk doen, ook voor zowat al de rest, ben ik werk en vrije tijd zorgvuldig gaan schijden. Jammer, want ik wil er gerust meer energie in steken, maar niet om de speelbal van de lokale visieloze politici te zijn. Maar jah, dat is nu éénmaal de situatie in faciliteitengemeenten vrees'k.

  De vraag is natuurlijk wat de beste oplossing is, een versplinterd landschap waar elkeen vlot kan en mag meedraaien als nieuwe partij, of een eerder afschermende versie waarbij de reeds bestaande partijen quota gaan opleggen die ze zelf steeds weten te halen? Maar het in blok werken is daarom niet zoveel beter. Kijk maar naar de VS waar ze met 3 partijen zitten (groenen, republikeinen, democraten) maar het feitelijk steeds tussen de democraten en republikeinen gaat en enkel de republikeinen er in slagen om iedereen hetzelfde te laten zeggen, hoe onnozel het ook is. Terwijl de democraten dan weer totaal niks kunnen presteren, met hun interne partij vrijheden. Misschien is het grote probleem dan ook dat partijen toch nooit echt iemands lading volledig kunnen dekken. Misschien is het dan beter als iedereen onafhankelijk en partijloos zou zijn. Wat wel een andere organisatie zou vergen, maar directer zou werken.

  Ik lijk inderdaad meer in een linkse hoe te vallen, maar die benaderen hetgeen ik van de Staat zou verwachten dan ook het best. Zo vind ik het namelijk redelijk omgekeerd dat als het systeem via bijvoorbeeld een bouwaanvraag te weten komt wat je wil doen, je automatisch de mogelijk bruikbare subsidies en andere nuttige informatie toestuurt, in plaats van je zelf alles te laten opzoeken. Eerder een model dat met haar mensen werkt, dan ze tegenhoud.

 4. @Benoit: ik vergeet wel eens dat die embedding van veel bibliotheken in Belgie bij de gemeenten ontzettend veel beperkingen met zich kan meebrengen.
  Dit gaat ook over vertrouwen en het niet durven loslaten van de controle. Ik hoop voor je dat ze nog eens van gedachten veranderen. Gelijk heb je in ieder geval dat je het nu gescheiden houdt. Werkgevers doen het al snel af als hobby maar plukken er ondertussen wel glimlachend de vruchten van…

Reageer