clear

zoeken

search

Over commentaar- en gemeenschapsspammers

11 februari 2010

Ik hoopte dat ik wel weg zou komen met het niet activeren van captcha’s op dit weblog maar ik vrees dat ik binnenkort toch weer maatregelen moet treffen. De reactieformulieren worden de laatste drie maanden namelijk weer geteisterd door zogenaamde comment spammers. Een van de populairste postings voor deze onverlaten handelt over Amapedia. Waarom nu juist die bijdrage zo in trek is durf ik niet te zeggen.

Op zich is het probleem niet zo heel groot. Als iemand reageert op ZBD krijg ik daar altijd een melding van via Gmail. Een reactie is met twee muisklikken verwijderd. Toch gaat het na verloop van tijd irriteren. Het is onnodig tijdverlies. Als het dan ook nog eens gaat om spam waarin niet eens links zijn opgenomen begrijp ik niet eens meer waarom er gespammed wordt. Dan heeft de afzender er toch ook niets aan? Als er wel links in zijn opgenomen verfoei ik de spam natuurlijk ook maar dan begrijp ik tenminste nog wat er gebeurt. Er zijn zelfs bedrijven die in spamcommentaar handelen.

Misschien deze spamgekken me wel in de luren, dat kan ook. Een paar weken terug leerde ik van Gerard Bierens hoe dat werkt. Bibliotheek 2.0 heeft, sinds een half jaar, af en toe last van ‘community spam’. Dat zijn naarlingen die zich registreren als lid en vervolgens berichten achterlaten bij andere leden of zelfs blogposts plaatsen. Toen ik zo’n posting een keer bekeek kon ik er niets vreemds aan ontdekken, totdat Gerard me wees op de rss-feed van die posting: toen kwamen er opeens tientallen trefwoorden en links in beeld die op de website zelf verborgen waren gebleven. Het lastige is dat ik op nieuwe leden geen RSS heb lopen. Ik merk dus pas dat iemand misbruik maakt van de site op het moment dat ik het zie of als iemand mij er op attendeert.

Gelukkig zijn een aantal andere leden ook beheerder. Zij helpen mij bij het snel verbannen van deze ongewenste leden ( Ning werkt zelf ook aan de bestrijding van spam). Desondanks overweeg ik om ‘de goedkeuringsmodule’ te activeren. Als ik dat doe moet ik mensen die zich registreren eerst goedkeuren. Ik doe dat echter liever niet omdat ik daarmee een extra drempel zou opwerpen. Hetzelfde geldt voor het activeren van de captcha’s op ZB Digitaal. Reactieformulieren moeten laagdrempelig zijn.

Ik stel de executie nog even uit maar u bent gewaarschuwd: als het te gek wordt moet ik echt maatregelen nemen…

Meer lezen:
The evil genius of comment spammers
Doelwit van comment spam aanvallen
Top five types of comment spammers
SEO comment spammer without a clue

@

6 Reacties

  1. Mike's Webs schreef:

    Ik heb zelf laatst de captcha's weer aangezet vanwege hetzelfde probleem. Binnenkort ga ik over op een nieuwe url en zal ik mijn huidige blog wel in de lucht houden. Dat betekent dat de moderator aanmoet, want slapende blogs schijnen nog meer slachtoffer te worden van dit soort nare praktijken.

  2. @Michael: of inderdaad ook de comments via de mail laten komen?

    Maar je gaat voor een compleet nieuwe site dan, begrijp ik? Spannend!

  3. Lukas Koster schreef:

    Ik krijg sinds enige tijd ook honderden comment spams. Ik heb een WordPress blog, en vang met de Akismet (//akismet.com/) plugin 100 % van de spam op. Ik kijk ze wel altijd even door of er nix twn onrechte is tegengehouden, maar dat is nooit het geval. Ik heb zo geen captcha's nodig.

    Is er niet zoiets voor blogger?

  4. @Lukas: dank voor de tip. Blogger voorziet er zelf niet in maar misschien is er wel iets gemaakt door derden, daar zal ik van het weekend eens naar kijken.

  5. madbello schreef:

    Helemaal begrijpelijk al zou dat weer jammer zijn, omdat blogger.com sowieso niet reactie vrindelijk is, vind ik met zijn popup scherm en dat i mijn gegevens niet kan onthouden 😉

  6. @Madbello: dat heb ik nu altijd bij WordPress 🙂

Reageer