clear

zoeken

search

Library 2.0 stopt ermee

24 februari 2010

Library 2.0 inspireerde me in maart 2007 tot het starten van Bibliotheek 2.0. Oprichter Bill Drew liet deze week in een bericht weten dat hij de stekker uit dit internationale netwerk zal trekken omdat er te weinig activiteit zou zijn (ook in de subgroepen) en nieuwe leden vaak spammers blijken te zijn. Het netwerk als zodanig verdwijnt voorlopig nog niet maar nieuwe leden worden niet meer toegelaten en bestaande leden kunnen geen bijdragen meer plaatsen. Bill zoekt uit of hij het netwerk nog kan archiveren.

Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet denken. Het heeft altijd iets treurigs, als mooie initiatieven gestaakt worden. De mededeling maakt me ook nog eens duidelijk dat levendigheid op digitale platformen geen vanzelfsprekendheid is. Er zijn overal verschuivingen waar te nemen, ook op sociale nieuwssites en in de blogosfeer. Mensen die drie jaar terug zeer actief waren hoor je nu nauwelijks meer. Zij zoeken de inspiratie elders of zijn gewoon druk met andere zaken. Dat zie je in het echte leven ook vaak gebeuren.

“I would never belong to a group that would accept someone like me as a member.”
-Groucho Marx-
Update: ik zie nu dat Bill er nog iets over zegt op LIS News:
I am not passing it along to someone else because my name is attached to it and I do not want it to turn into something I would not want to be associated with. If members of the network feel a need for it, they can start another one on Ning.
Library 2.0 on Ning has been a big success but it is now time to move on. Networks that require you to go to them to use them are a thing of the past. I have no regrets about what started as a place for me to experiment with Ning and Web 2.0. It grew far beyond my wildest hopes. At one point it got over 50 posts a day but is now getting less than 4 posts a month. I have learned much from it and made many new friends.

See you in Cyberspace on Twitter, Facebook, and other places.
Gerelateerd:
@

6 Reacties

 1. Jan Klerk schreef:

  Wat zal de oorzaak zijn? Te groot geworden waardoor niemand zich er meer in herkent? Te veel afhankelijk van slechts één trekker? Voldoet Ning functioneel niet goed? Of zou het kunnen zijn dat de discussie zich gewoon naar Facebook en Twitter heeft verplaatst? Ikzelf denk eigenlijk het laatste.

 2. @Jan: ik denk ook het laatste, maar dat is niet de enige oorzaak. Het is volgens mij niett zo dat iedereen die daar ooit de discussie aanging dat nu elders doet. Er worden ook minder discussies aangegaan vermoedelijk en door de steeds korter wordende aandachtsspanne wordt er sowieso minder gereageerd of bekeken. Het gaat steeds meer om kwaliteit, of heel plat, of heel spectaculair, of heel populair. Ik ben net het andere boek van Henk Blanken, popup, aan het lezen. In de eerste hoofdstukken wordt dat onderwerp al mooi belicht.

 3. Ergens herken ik het wel, uit mijn eigen achtergrond, want zoiets vraagt erg veel tijd en als de return er voor jou persoonlijk niet echt meer inzit zou het meer een sleur kunnen zijn. Het succes en voortbestaan van een community ligt grotendeels in de mogelijkheid van het kunnen verversen en aanvullen van bestuurders, moderators en dergelijke meer. En in plaats van het dan een pijnlijke dood te laten sterven of de onzekerheid van wat iemand anders er mee zou kunnen mispeuteren er toch liever de stekker uittrekken.

  Wel jammer natuurlijk, want een uitnodigende community op wereldniveau kan voor alle deelnemers leerrijk en interessant zijn. Persoonlijk heb ik ook al gedacht om is zoiets te beginnen, maar bib 2.0 beconcurreren is zeker niet eenvoudig. Maar misschien smelten alle grotere fora die rond zo'n onderwerp handelen is samen tot één referentieplaats.

  Het zou in elk geval gemakkelijker zijn om mensen zo hun mening over iets te laten delen via een nieuw onderdeel van een bestaand, dan nog is een extra community te maken. Maar dat is hoe ik het zie, iedereen zijn mening he.

 4. Integratie en overzicht is inderdaad het mooist Benoit, met alle attenderingsmogelijkheden die je kunt bedenken. In die zin valt het gelukkig ook nog wel mee met het aantal bibliotheekplatformen maar toch zijn er ook genoeg dingen te verbeteren. De groepen zouden uitgebreider moeten kunnen. Koppelingen zijn beperkt en een goede archiveringsfunctie zou ook wenselijk zijn.

  Ik kan nu alleen maar hopen dat Ning daar nog eens in zal voorzien. Even exporteren o.i.d. zit er namelijk ook niet in vrees ik…

 5. Zeker omdat je niet zelf aan de database kan en de opgenomen velden overeenstemmend gemaakt moeten worden met die van waar ze zouden worden neergezet. Een werkje waar je toch ff zoet mee kan zijn. Maar langs de andere kant … op Ning is je onderhoud natuurlijk wel minimaal. Een waar "wikken en wegen" dilemma maw.

 6. Yes. We laten het nog maar even bezinken…

Reageer