clear

zoeken

search

Leestips op het sociale web: het nieuwe boek van Peter Morville

02 februari 2010

Het zou interessant zijn om, naar het voorbeeld van die vijf journalisten die zich een maand opsluiten met alleen Twitter en Facebook als nieuwsbronnen, een proef te doen rondom collectievorming door bibliothecarissen, met behulp van dezelfde twee informatiekanalen. Ik vermoed dat het geen enkel probleem zou zijn om complete collecties aan te leggen op basis van nieuwe media. Graven in boekenbijlagen van kranten? Speuren naar bestsellerlijsten? Houtturtochmeeop. Het nieuwe zoeken heet luisteren (of, vooruit, vragen).

Gisteravond zag ik mijn vermoeden al een beetje bevestigd. Op het weblog van Twan van Elk las ik dat Peter Morville een nieuw boek heeft uitgebracht: Search Patterns. Omdat ik zeer gecharmeerd was van een ander boek van Morville, Ambient Findability, plaatste ik meteen een link naar Twan’s tip op Twitter. @DickB liet me een paar minuten later weten dat hij de tip waardeerde en het boek meteen besteld had. Weer een half uurtje later stuurde iemand mij per e-mail het boek in ePub-formaat, om te lezen op de Sony Reader.

Nu zou je bij dat laatste kunnen denken dat dit mailtje uitgever O’Reilly berooft van minstens een verkocht exemplaar, maar ik waag dat toch te betwijfelen. Ik zou het boek voorlopig sowieso niet hebben gekocht. Ik heb namelijk al veel te veel boeken liggen die ik nog wil lezen. Afgelopen zondag kocht ik desondanks ook nog eens het boek Drive, bij Bol.com (op persoonlijke titel). Ik kom later nog uitgebreid op dat boek terug.
Nu ik Search Patterns echter heb gekregen zal ik het toch gaan lezen, als ik de ereader meeneem op een treinreis. Dan bespreek ik die titel ook weer. Als ik enthousiast ben is dat voor sommige lezers misschien weer aanleiding om het boek ook eens te lezen of misschien zelfs wel aan te schaffen. Dan is de cirkel weer rond…

@

Reageer