clear

zoeken

search

Hoe Die Antwoord het web verovert

07 februari 2010

“You must sound more like everyone else

than anyone else is able to sound like everyone else.”
Met deze woorden typeert Lee Siegel populaire cultuur op het web, in zijn vlijmscherpe boek Against the Machine. Ik lees dat boek met veel belangstelling. Het bevat scherpere en genuanceerdere webcultuurkritiek dan het boek van Andrew Keen.
Aan deze woorden moest ik denken toen ik zojuist las over de Zuid-Afrikaanse Band Die Antwoord. BB besteedde al twee keer eerder aandacht aan deze White Thrash-formatie maar mijn aandachtsspanne stond geen doorklik toe. Nu ik lees dat de band een internethype is geworden (vooralsnog zonder daar financiële vruchten van te plukken), werd ik wél verleid tot een verkenning.

Ik begrijp nu wel waarom Die Antwoord aanslaat. De sound is best lekker en de presentatie van het trio vervreemdt een beetje. Je luistert en staart naar het geheel zoals je staart naar de in Nederland geplaagde MC Martin, maar je weet je lachen in dit geval gesmoord door de credibility van de drie. Merkwaardig.

Waarschijnlijk is het deze vreemde mix die Die Antwoord als een raket doet gaan. Op Blogs, op Twitter, op YouTube, in The Times. Het is fascinerend. Dit is ‘de Viral Loop‘ van Penenberg. Dit is ‘de populariteitswedstrijd‘ waar Siegel op doelt. Dit is het web.

Siegel, Lee. Against the Machine: How the Web Is Reshaping 
Culture and Commerce–and Why It Matters. 
New York: Spiegel & Grau, 2008.
Recensie New York Times

@

2 Reacties

  1. Martin Wisse schreef:

    Neem meneer Siegel's gemopper op 'tinternet niet al te serieus. Hij is boos omdat hij een aantal jaar geleden betrapt was op "sokpoppen" — doen alsof hij iemand anders was en zo zichzelf steunen in een aantal debatten waar hij op eerlijke wijze niet kon winnen…

  2. @Martin: daar werd kort naar verwezen in de recensie van de NYT idd: "Mr. Siegel himself became a great big blog-attack casualty when, in what he wishfully calls “my rollicking misadventure in the online world,” he was caught pseudonymously praising himself on the Web site of The New Republic, where he had been a particularly savage and reckless blogger. One of the improbable virtues of “Against the Machine” is that it presents a rigorously sane, fair and illuminating incarnation of its more often hotheaded author."

    Heb daar verder niet op gezocht maar het heeft er ongetwijfeld mee te maken. Andrew Keen faalde ook eerst als internetondernemer, voordat hij bozig werd.

    Toch vind ik dat Siegel het allemaal behoorlijk goed weet te formuleren…maar het is ook vaak tegen 'mijn scheentjes' hoor. Ik vind het alleen ook altijd wel leuk om een tegengeluid te horen.

    Hoe dan ook bedankt voor de aanvulling. Is toch altijd goed om te weten dat soort achtergronden 🙂

Reageer