clear

zoeken

search

Hoe de Kamer van Koophandel privacy schendt

13 februari 2010

Ik ben de eerste die toe zal geven dat ik niet consquent ben als het gaat om online privacy. Enerzijds schrijf ik met de regelmaat van de klok kritisch over alle schendingen ervan, anderzijds ben ik naakter dan menigeen. “I got over it.” omdat het delen van allerlei persoonlijke informatie ook ontzettend veel voordelen heeft. Maar er is een grens. Adresgegevens en een telefoonnummer deel ik liever niet bijvoorbeeld.

Sinds vorig jaar is iedere ondernemer, ook de ZZP’er, verplicht zichzelf te registreren bij de Kamer van Koophandel. Omdat je door de belastingdienst ook als ZZP’er wordt beschouwd  als je maar een paar ‘klusjes’  doet of hebt gedaan ontkom je dus ook niet aan registratie bij de KvK. Dat is tot daar aan toe. De veertig piek die dat kost is nog wel te overzien. Maar dat ze dan ook ongevraagd je gegevens verkopen aan derden stuit me zeer tegen de borst. Ik heb niet om hen gevraagd en al helemaal niet om hun verkooptruukjes.

De KvK verkoopt die gegevens ook aan Google Maps. Omdat het kan. De SP is daar tegen maar heeft er nog geen stokje voor kunnen steken. Lekker dan. Nu Google Maps z’n eigen labs heeft gelanceerd krijgt de gebruiker de mogelijkheid om allerlei interessante features aan Maps toe te voegen. Ook de optie ‘wat is hier dichtbij?’ Daar vind je dus niet alleen reguliere bedrijven mee maar ook “wazige stichtingen” (aldus GeenStijl). Het werkt uitstekend maar ik krijg hier nog meer rillingen van dan in 2006. En ik houd niet Google verantwoordelijk maar de Kamer van Koophandel.

@

17 Reacties

  1. Dank voor de steun Schrijver. Het zijn dingen die wel bredere steun zouden kunnen krijgen denk ik, maar dan moet je er wel echt aan willen beginnen.

    Google gaat zeker niet geheel vrijuit, maar van hen weet je dat ze zoveel als mogelijk willen verzamelen. Daar kun je in ieder geval nog een beetje in kiezen (ook al wordt dat steeds moeilijker)…

  2. kuipje schreef:

    Vind het toch wel een lastig probleem, Edwin. Iedereen kon (met een beetje moeite) altijd al gegevens opvragen bij de KvK. Ik vind juist de rol van Google hierin zorgwekkender. Google heeft al heel veel gegevens, dat worden er alleen maar veel meer. Wie weet wat er nog meer zo gekoppeld kan worden, bv welke nationaliteit je hebt, of je verkeersboetes hebt gekregen, etc. (ik roep maar wat er in me opkomt).
    @schrijverdezes: ik vind het ook idioot dat je moet in- en uitchecken met een OV-jaarkaart. Heb je een makkelijke vervoerkaart, kost het toch nog extra tijd. Maar ik neem aan dat dat moet om de gelden op een goede manier kunnen distribueren naar de diverse vervoerders. Heb zelf een jaartrajectkaart, dan is het wel heel duidelijk welk traject ik reis! Ik hoop niet dat ik ook nog moet gaan in- en uitchecken…

  3. @kuipje: daar heb je gelijk in, maar ik vind het toch een verschil of je er een beetje moeite voor moet doen bij een instantie, of dat het zo maar ongevraagd in zoekmachineresultaten opduikt. Natuurlijk had zo'n opvrager je adres eerder ook al online kunnen zetten, maar nu staat het er gewoon, uit het niets. Het is misschien geen groot verschil maar wel een belangrijk verschil.

    Het beeld dat je schetst van nog engere scenario's is in de VS al realiteit. Of het in Europa ooit ook zover zal komen weet ik niet zeker, maar het zou me ook niets verbazen…

    Brrr.

  4. Erik schreef:

    Volgens mij is het handelsregister maatschappelijk ook bedoeld om juist die transparantie in het handelsverkeer te scheppen. Ook om de consumentenbelangen te beschermen en bedrijven zich niet ergens achter kunnen verschuilen. Genoemde gegevens zijn (wat mij betreft gelukkig) al altijd voorhanden geweest, het overgrote deel van de bedrijven wil overigens ook graag de genoemde zichtbaarheid. Ten aanzien van ZZPers en 1-mans zaken zijn er volgens mij wel oplossingen voor te verzinnen (een postbus ipv je woonadres?).

  5. @Erik: een goede nuancering. Ik vermoed dat de KvK het zo ongeveer zal verdedigen, nu ik het lees. Maar ook als veel mensen er blij mee zijn blijf ik bij het punt dat ze het ook eerst kunnen vragen, dat is een relatief kleine moeite om in te bouwen. Las ook ergens dat er bij inschrijving een tijdje later nog een brief volgt, waarin je kunt aangeven dat je niet opgenomen wilt worden. Eerlijk gezegd weet ik niet meer zo goed of ik die nu wel of niet heb gehad. Ik neig ernaar te zeggen van niet, maar weet het niet zeker.

    Maar een postbus is ook nog een optie misschien ja. Geen idee wat dat kost eigenlijk.

  6. Anoniem schreef:

    Het verbaast me dat je je hebt ingeschreven bij de KvK. Er is geen daadwerkelijke controle en geen koppeling met de belastingdienst.
    Je bent te braaf.

  7. Is dat zo Ano? Dan heb ik me inderdaad te veel laten leiden door wat ik las in de brief van de KvK zelf.

    Maar braaf ben ik zeker 🙂

  8. @Anoniem: achteraf bedenk ik dat ik wel degelijk verplicht was om te registreren, om de aanvragen bij de belastingdienst te kunnen doen. Bovendien veranderde er het een en ander per 1 januari. Uit de Gelderlander van 7 januari 2010:

    "Omdat de overheid beter zicht wil hebben op economische activiteiten is de verplichte inschrijving in het handelsregister sinds 1 januari uitgebreid. Het handelsregister biedt ook voordelen voor degenen die staan ingeschreven. De administratieve lasten voor burgers, bedrijven en organisaties nemen fors af, omdat ze hun gegevens maar één keer hoeven aan te leveren. Dat scheelt bij een subsidieaanvraag een hele papierwinkel. De aanschaf van 'een auto die op de zaak staat' levert evenzeer aanzienlijk minder rompslomp op. Het KvK benadrukt verder dat het
    zakendoen eenvoudiger wordt omdat de gegevens van zakenpartners gemakkelijker kunnen worden gecontroleerd. De verschillende overheidsinstellingen kunnen dankzij die informatie efficiënter en klantgerichter werken.
    Het handelsregister is straks onderdeel van de basisadministratie van de overheid. Dat systeem wordt vanaf 2014 operationeel. Tegen die tijd is het handelsregister gekoppeld aan het kadaster, persoonsgegevens (gemeenten), voertuigen (rijksdienst voor het wegverkeer), uitkeringsinstanties, inkomensgegevens (belastingdienst) en informatie over onroerend zaakbelasting. "

  9. schrijverdezes schreef:

    De steun is niet ingetrokken hoor!

  10. Michael Minneboo schreef:

    Narigheid is het Edwin, pure narigheid. Ik vind het ook niet fijn om geregistreerd te staan bij Googlemaps. Simpelweg omdat ik aan huis werk, maar geen mensen of zoiets ontvang. Ik heb geprobeerd de verwijzing weg te laten halen door Google, maar omdat de applicatie maps niet goed werkte, kon ik niet aantonen dat ik de eigenaar was van het betreffende bedrijf, waardoor ik de gegevens niet kan wijzigen. Gekkenwerk.

  11. @Michael: ik heb begrepen dat je het inmiddels kunt laten wijzigen bij de KvK. Als je je nu inschrijf schijn je het ook uit te kunnen vinken. Misschien contact opnemen met hen dus?

  12. Niks voor niks anoniem schreef:

    Ik heb net gebeld met de KVK, ik wil me als ZZP inschrijven maar ben jaren lang stalked door mijn ex, hij is daar ook echt voor veroordeeld en het is gestopt omdat hij vast is komen te zitten en ik verhuisd ben naar een geheim adres. Hij is gewoon gestoord, alleen daar ben ik pas later achter gekomen. Nu is hij weer vrij, heeft nooit hulp gehad, nog steeds even gek dus maar weet gelukkig (nog) niet waar ik woon en dat moet dus omwille van mijn veiligheid en dat van mijn kinderen zo blijven. Maar omdat ik toch nog erg graag verder wil met mijn leven heb ik dit verhaal uitgelegd aan de KvK. Ik heb al wel een ander adres kunnen regelen dus dacht dat het niet zo probleem hoefde te zijn. Maar de meneer aan de telefoon liet mij weten dat ik aan bepaalde voorwaarden moest voldoen, want in principe kan het gewoon niet, hij is niet zeker of ik voldoe aan de voorwaarden, hij zou mij een folder emailen waarin deze voorwaarden beschreven staan maar dan nog zullen zij bepalen of zij het afschermen of niet. Het is dus geen garantie. Hier moet toch heel snel een oplossing voor komen?! Ik leef altijd nog in een omgekeerde wereld, ik ben hierdoor enorm en nog altijd beperkt in MIJN bewegingsvrijheid. Ik maak verdorie ook al weinig tot geen gebruik van social media (facebook en dergelijke) om deze reden, maar op deze manier zou ik dus niet als zzp kunnen starten en hij kan doen en laten wat hij wil. Dat vind ik oneerlijk. Ik moet het nog even afwachten maar na dit alles gelezen te hebben, heb ik weinig hoop en besluit ik om niet meteen op te geven en op meerdere paarden te wedden:
    Weet iemand anders dan misschien nog tips of andere manieren om toch als zelfstandige adviseur en loopbaancoach aan de slag te kunnen zonder dat mijn privé adres bekend gemaakt kan worden??

  13. Hallo,

    Ik heb het er later nog eens met de KvK over gehad en inmiddels schijnt het zo te zijn dat je bij inschrijving aan kunt geven dat je gegevens verder niet gedeeld mogen worden. Ik vermoed dat de voorwaarden waarover het in jouw geval gaat dan vooral hebben te maken met de voorwaarden voor inschrijving, niet zozeer met het wel of niet beschikbaar maken van je adresgegevens. Misschien goed om een keer bij ze langs te gaan en het er over te hebben.

  14. Anoniem schreef:

    Ook mijn privacy is geschonden door de kamer van Koophandel te Utrecht. Ze hebben aan de balie beloofd dat mijn telefoonnummer en huisadres niet zou worden vrijgegeven. Voor ik het wist stond mijn adres en telefoonnummer in het telefoonboek. Dit terwijl ze de factuur van de KVK wel naar je postadres sturen.

  15. Eva schreef:

    Ik loop tegen hetzelfde probleem aan. Volgens de KvK / Ondernemersplein ben ik verplicht me te registreren bij KvK omdat ik BTW-plichtig ben. Registratie op een postbusadres is verboden volgens KvK. Dan kom je uit bij commerciële bedrijven die je een adres voor registratie aanbieden voor € 20 per maand. //www.registratie-adres.nl/bedrijf-op-postbus-inschrijven-kvk-kamer-van-koophandel/
    Te achterlijk voor woorden.

  16. @Eva: er is ondertussen wel iets veranderd, heb ik begrepen. Nu kun je bij de registratie ook aanvinken dat je niet wilt dat je gegevens verhandeld worden. Dat was toen nog niet.

Reageer