clear

zoeken

search

De reformatorische gezindte en het sociale web

04 februari 2010

Eerder deze week kreeg ik een interessante vraag voorgeschoteld van mijn leidinggevende: in verband met een nog te ontwikkelen workshop vroeg zij zich af in hoeverre leden van de Reformatorische Gezindte actief zijn op het sociale web. Ik vond de vraag interessant omdat ik me tot op heden nog nooit verdiept had in dit onderwerp.

Vandaag heb ik, tussen de bedrijven door, links bekeken en me voor laten lichten door twee goed ingevoerde  collega’s. De Gereformeerde Gezindte (dat is niet hetzelfde als de Reformatorische Gezindte, dat zijn namelijk de bevindelijk Gereformeerden!) heeft namelijk een bijzonder complexe structuur (en een lange geschiedenis) Voor een buitenstaander is er eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Ik vroeg me vooral af bij welke afsplitsing de mensen horen die je tegenkomt op sociale netwerken maar dat blijk je dus bijna per geval te moeten bekijken. Binnen een en dezelfde kerk of partij kun je verschillende mensen tegenkomen. Sommigen moeten niets hebben van televisie of internet, anderen zijn daar veel flexibeler in.

Terugkomend op de oorspronkelijke vraag van mijn baas concludeer ik dat de Gereformeerde Gezindte inderdaad gebruik maakt van sociale netwerken maar zeker nog niet massaal. Voor wat betreft de Reformatorische Gezindte vind ik dat lastiger vast te stellen. Er is een groep die het wel doet maar er is ook een groep die zich er tegen verzet. Wat komen we zoal tegen?

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer voorbeelden te vinden.

De Gereformeerde Gezindte heeft ook eigen sociale netwerken, zoals Refoweb. Refoweb heeft profielpagina’s, fora, en een Twitteraccount, al moet ik opmerken dat dit laatste onderdeel nog in de kinderschoenen staat. De website Gereformeerd Gezind benadert het nog iets traditioneler. Daar vind je alleen een forum.

Dat niet iedereen even blij is met de ontwikkelingen op het web is me wel duidelijk geworden. Sommige mensen zijn bang dat het refobolwerk negatief beïnvloed zal worden door toedoen van het web. Toch zou het mij niet verbazen als de ingezette trend zich voort zal zetten. De refojongeren maken bijvoorbeeld steeds vaker gebruik van mobiel internet, waar internetfilters geen grip op hebben. Het lijkt me geen strijd die gewonnen kan worden. Daarom is het idee misschien zo gek nog niet, voor de Reformatorische Gezindte, om zichzelf als gemeenschap sterker te profileren op het web. If you can’t beat ’em…

Wie meer wil lezen kan terecht in het RD-dossier Christen en internet. Niet op zondag trouwens.

@

Foto: Geheugen van Nederland

    14 Reacties

    1. ria schreef:

      Ik heb me ooit eens verdiept in de wereld van christelijke bibliotheken. Ook goed georganiseerd en uitgebreider dan ik wist. //www.christelijkebibliotheken.nl

    2. schrijverdezes schreef:

      Tussen de Gereformeerde Gezindte en de Reformatorische Gezindte bestaat volgens mij overlap, maar hoe het precies zit weet ik ook niet (meer). Die wikipedia-pagina's zijn niet echt verhelderend…
      Dat het reformatorische volksdeel zich niet duidelijker op internet manifesteert verbaast me een beetje, want het is altijd sterk geweest in eigen organisaties: eigen scholen, eigen reisorganisaties, eigen campings enz. Dit volgens het principe 'in de wereld maar niet van de wereld' en met de bedoeling zoveel mogelijk tussen gelijkgestemden te kunnen verkeren én ermee te trouwen.
      had je //www.refstart.nl al gezien, of las ik daar overheen?

    3. @Ria @schrijver: bedankt voor de links, die had ik nog niet gezien!

      @schrijver: wat je zegt over 'in de wereld' maakt dit hele verhaal nu juist zo interessant. Internet is groot en grensoverschrijdend: daar kun je nauwelijks tegenaan filteren. Omheinde gebieden creeren kan natuurlijk wel maar dan verliest de internetbeleving een groot deel van z'n meerwaarde.

      Anderzijds moet je ook vaststellen dat er heel veel mensen buiten de gezindte zijn voor wie de internetbeleving niet veel verder gaat dan mail, msn en sociale netwerken. Een enkele keer Google of Wikipedia misschien. In die zin past het gewenste plaatje van de genoemde gemeenschap wel goed in het geheel…

    4. schrijverdezes schreef:

      Ik ben bang dat je niet helemaal begrijpt hoe dit voor (een deel van) de christenen werkt: zij hebben helemaal geen filters nodig omdat ze zelf zo wijs/kortzichtig (daar zal niet iedereen hetzelfde over oordelen) zijn om een aantal dingen links te laten liggen, óók op internet. Er blijft dan trouwens nog heel wat over, niet aleen mail en wikipedia lijkt mij. Voor moslims, joden enz. geldt natuurlijk hetzelfde. Een geloof ís een filter, of je dat nou positief of negatief uitlegt.

    5. @schrijver: in een van die interviews op RD stond dat ook inderdaad: dat het geloof de filter zou moeten zijn.

      Veel mensen zullen dat idee ongetwijfeld toepassen maar als verleiding een klik van je verwijderd is wordt het wel lastig voor sommigen denk ik.

    6. Janette schreef:

      Op de site van het reformatorisch dagblad staan alle refo-bloggers verenigd, zie //weblogs.refdag.nl/ Ook de ons bekende Hans Krabbendam is daar actief.
      Verder hebben ze ook interactieve websites voor de gedoopte jeugd, zie b.v. zie yord.nl.
      Op Erdee Trefpunt kun je ook gelijkgezinden ontmoeten en bovendien staan daar vacatures waarop je met een rok tot je enkels met een gerust hart kunt solliciteren.

    7. Dank voor je aanvullingen Janette, besef nu pas weer dat jij hier ook wel het een en ander van weet, gezien je geboortegrond. bij yord kom ik steeds terecht bij puntuit.nl is dat gewijzigd o.i.d?

    8. Janette schreef:

      Ter aanvulling:

      Er bestaat ook een refowiki .Volgens mij kwam ik die nog niet in je verhaal tegen, maar ik kan er overheen hebben gelezen. //refowiki.nl/mw/index.php?title=Hoofdpagina ,
      deze is alleen niet erg up-to date.

      In het kader van de podcasting hebben ze deze: //www.prekenweb.nl/, leuk voor als je een donderpreek hebt gemist.
      Het gros van de refojeugd is overigens gewoon actief op hyves, meestal undercover, je ziet het pas als je hun profiefoto's uitvergroot en naar hun scholen-historie kijkt.

    9. @Janette: van dat laatste had ik wel een vermoeden maar het leek me ondoenlijk om zo diep te graven. Wel een interessant gegeven!

      Overigens voor het eerst dat ik een Wiki zie die volledig met een blog is opgebouwd 🙂

    10. Janette schreef:

      Zie het ook. Yord heet tegenwoordig Puntuit kennelijk. En ja, je hebt gelijk, gezien mijn roots spreken mij dit soort onderwerpen altijd wel aan. Vind overigens dat onder de protestanten de refo's zich het best profileren op het net en binnen de sociale netwerken. Zij zijn het meest zichbaar als groep, ondanks dat ze het niet massaal apprecieren.

    11. Zo had ik het nog niet bekeken…maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik het lastig vind de verschillende groepen te onderscheiden. Thanks again.

    12. Janette schreef:

      You're welcome. Volgens mij zouden we ooit nog eens wat tijd aan kerkgeschiedenis besteden in combinatie met een versnapering of wat. Die afspraak staat nog steeds toch? Wellicht kunnen we er uren voor schrijven…

    13. Janette schreef:

      @ed: de leukste hebben we nog over het hoofd gezien:

      //www.christianmatch.nl/?campaign=google&gclid=CIDh4uPJ258CFUmK3godvBJHHA

      Een datingsite voor evangelische en reformatorische singles!

    14. @Janette: die deal staat nog ja! Een mens kan niet genoeg leren onder het genot van versnaperingen 🙂

      Interessant, die datingsite. Ik vergeet ook altijd weer hoe groot die online wereld is.

    Reageer