clear

zoeken

search

De boekendigitaliseringsindustrie

22 februari 2010



Als je de massadigitalisering van boeken wilt bijhouden heb je het niet zo makkelijk. Er gebeurt van alles namelijk, zelfs als je niet verder kijkt dan naar de ontwikkelingen in een paar landen. Een korte impressie:

  • Microsoft stopte in 2008 met de digitalisering van boeken maar helpt nu wel de British Library met het digitaliseren van een grote collectie.
  • Het Europese antwoord op Google Books, Quaero, ging tenonder maar krijgt toch een vervolg…
  • …in de vorm van Europeana. In Europeana zouden digitaliseringsprojecten van verschillende landen moeten/kunnen samenkomen:
  • het project van de Nederlandse Koninklijke bibliotheek
  • het portaal van de Fransen
  • De Digitale Bibliotheek van de Duitsers
…om er maar eens een paar te noemen. 
Maar de vraag wat er nu precies in Europeana zal worden opgenomen is voor mij nog niet beantwoord. Ik zie alleen namen van organisaties, niet van collecties.
En dan rijst de vraag hoe het zit met de World Digital Library. Hoe verhoudt dat initiatief zich tot Europeana? En hoe zit Google er nu precies in? Die werken ook gewoon samen met bibliotheken, zelfs in Frankrijk. En Hoe zit het met Google Books zelf eigenlijk? De juridische strijd is nog in volle gang…en uitermate complex. Er zijn voor- en tegenstanders. Er staat enorm veel op het spel
En door al dat gekissebis krijgt ieder land straks zijn eigen vorm van toegang tot Google Books. Maar die kwestie speelde eerder ook al, volgens mij. De ontwikkeling zet echter door en bewijst dat snelle en anonieme Proxyservers de tools  van de toekomst zijn. Bovendien worden veel van de door Google gescande boeken  ook weer overgenomen door Archive.org. Die kun je dan weer mooi mobiel checken met Public Domain Reprints.
Ik zou nog wel een uurtje, al schrijvend, door kunnen blijven linken. Beter laat ik dat. Ik houd het er nu maar gewoon op dat ik het aanbod nu al onbevattelijk groot vind. Ik kom aan de meeste bronnen helemaal nooit toe, laat staan aan de miljoenen boeken en tijdschriften die ze straks of nu al bevatten. Daar gaat het ook niet om natuurlijk. Het gaat om het behoud van ons erfgoed en om de lange staart van dat erfgoed.
Duizelingwekkend is het.
@

2 Reacties

  1. J. Geraets schreef:

    In dit kader zijn een discussie op Archief 2.0 : KB en Google, de opmerkingen over Footnote / Fold3 en NARA in de discussie : Google Archives: willen we dat? en de Open Content Alliance interessant. Mooi overzichtsartikel Edwin. Bedankt.

  2. Jij ook bedankt voor de aanvullingen Joost. Zie nu wel dat deze reactie gewoon bewaard is gebleven in Disqus. Was die verdwenen post toch een uitzondering. Ik ga op zoek…

Reageer