clear

zoeken

search

De Aquabrowser van de Bibliotheek Brugge

20 februari 2010

Ik blijf jaloers op de manier waarop de Bibliotheek Brugge de Aquabrowser heeft op- en afgetuigd. Hier is de catalogus leidend, met links naar de website, blogs, aanwinstenlijsten, enz. Hier is het irritante associatieve zoeken verwijderd en heeft het visuele alle ruimte gekregen.

Op het blog van OCLC’s Lorcan Dempsey kwam ik bovenstaande presentatie over Cabrio tegen, gemaakt door Koen Calis. Het document is al acht maanden geleden op Slidehare gezet maar was aan mijn aandacht ontsnapt. Ik dank Koen bij dezen alsnog voor het delen.

@

6 Reacties

  1. kuipje schreef:

    Ik vind sowieso dat de Vlaamse variant van de Aquabrowser mooier is dan de Nederlandse. Rustig beeld en layout, eigen catalogus is leidend, CDR-catalogus is niet zo prominent in beeld, en de Last.fm suggesties verwijzen naar titels in de eigen catalogus.
    In Utrecht zit gelukkig de 'ouderwetse' muziekcatalogus nog op een apart tabblad, maar standaard staat de Aquabrowser op het scherm. We zien regelmatig de klanten verbijsterd voor het scherm zitten šŸ™

  2. @kuipje: die verbijstering fascineert me wel. Wat zeg je dan tegen zulke klanten? Biedt je ze dan een alternatief? Zelf gebruik ik de catalogus eigenlijk alleen nog om vast te stellen of een boek op z'n plek staat en voor reserveringen en magazijnaanvragen, voor de rest wend ik me toch vooral tot Worldcat en Google. En een enkele keer Picarta nog. Het gaat geleidelijk doch gestaag…

  3. kuipje schreef:

    In mijn geval gaat het om muziek, en kan ik (nu nog) de klant uit z'n lijden verlossen door deze te laten zien hoe de normale (Bicat)catalogus via het tabblad muziek bereikt kan worden. Voor klassieke muziek moet de catalogus wel geraadpleegd worden: de plaatsing van een cd gebeurt op grond van het eerste werk op die cd…
    Zeer herkenbaar filmpje trouwens, van Xander in Nijmegen!

  4. Voer voor een artikel in DB, toch?

  5. Het jammere daaraan is dat elke ontwikkeling wel in de desbetreffende gemeente of stad blijft hangen. Terwijl het gedane kosten voor de implementatie door een verspreiding of doorverkoop toch zouden kunnen worden terugverdiend? En dat geld ook voor tal van andere leuke ideeĆ«n die lokaal blijven hangen. Het verbaast mij dan ook enigsinds dat hier geen overzicht of gids mee gemaakt wordt ter inspiratie … kwestie van op mekaars ervaring en deskundigheid te bouwen. Of ben ik te idealistisch bezig?

  6. @Kuipje: ik hoorde laatst ook van een collega dat 4 van de 5 cataloguspc's op een verdieping door klanten op het tabblad 'klassieke catalogus' waren gezet, soms doet het personeel dat al standaard, bij het opstarten. Dat zegt wel veel.

    @Karolien: interessant om hen een keer te interviewen. Je hebt daar vast nog wel contacten in de buurt?

    @Benoit: ik deed van het weekend nog een oproep op B20, al ging dat meer over presentaties en workshops. De respons is lauw. Lijkt me goed als er zo'n best practices wiki zou zijn, maar het is veel werk…

Reageer