clear

zoeken

search

Boekenapplicaties domineren App Store

12 februari 2010

Een paar weken geleden constateerde ik al dat het aanbod van applicaties (apps) voor de iPhone fenomenaal is maar ik begin nu pas in te zien hoe snel het gaat. In november 2009 meldde Apple dat er 100.000 applicaties beschikbaar waren, drie maanden later is dat aantal opgelopen tot 150.000. Een interessant gegeven: bijna een zesde (27.000) van die applicaties heeft te maken met boeken. Met boeken! Op een multimediaal masjientje als de iPhone! Je kunt het zo gek niet bedenken of “er is een applicatie voor” en waar betalen de mensen dan voor? Boekenapplicaties!

Het verwondert me toch een beetje. Wat betekent dit nu? Dat de iPhone zo lekker wegleest? Dat lezen nog steeds een van de populairste bezigheden is? Dat mensen het verleden graag vertalen naar de toekomst? Dat ereaders het gaan afleggen tegen telefoons? U zegt het maar. Het zal in ieder geval ook iets te maken hebben met gebruiksvriendelijkheid. Lees het meest recente rapport van Nielsen maar eens: liever een mobiele applicatie dan een mobiele website.

Feit is dat Gartner voorspelt dat App Stores in 2010 zo’n 7 miljard dollar aan omzet zullen genereren. Apple neemt daar een groot deel van voor z’n rekening. Het is een duizelingwekkend bedrag.

Gerelateerd:
Heerlijke nieuwe wereld: de iPhone 3G S
Steeds mobieler
Over de kansloosheid van de E-reader
Helft Japanse bestsellers geschreven op mobieltjes
De Bijbel gaat mobiel

@

5 Reacties

  1. Roel schreef:

    Weet je nog dat je toen eens kwam eten, Ed?
    Hieronder het recept.
    Gr, Roel.

    Gegrilde zeewolf met zuiderse groentestoofpot
    Ingrediënten voor 4 personen

    4 zeewolffilets van 200g
    200 g truffelpasta of gewone pasta
    2 dl olijfolie van 1ste persing
    bloem
    1 eetlepel gehakte peterselie
    4 takjes rozemarijn
    peper en zout

    Voor het groentestoofpotje

    1 rode en 1 groene peper
    250 g champignons
    ? venkel
    1 courgette
    1 teentje look
    2 gepelde en ontpitte tomaten
    2 dl tomatenpassata
    Bereidingswijze

    1. Voor het groentestoofpotje: snijd de groenten fijn en stoof ze aan in olijfolie, voeg na 2 minuten de gepelde tomaten en een geplet teentje look toe en laat gaar stoven op zacht vuur. Bind de saus met de tomatenpassata en kruid met peper en zout.
    2. Kook de pasta beetgaar in gezouten water en warm terug op in olijfolie.
    3. Kruid de zeewolffilets met peper en zout, haal ze door de bloem en daarna door de olie. Gril ze kort aan beide kanten (5 minuten per kant). Warm 4 eetlepels olijfolie op.
    Serveertips

    4. Schik de zeewolffilets op het bord, overgiet ze met 1 lepel warme olijfolie en leg er een klein takje rozemarijn op. Schik de groentjes en de pasta naast de zeewolf en bestrooi met gehakte peterselie.

  2. Roel en zijn beestenboel. Lol. Gegrilde zeewolf klinkt wel goed hoe dan ook 🙂

  3. rob schreef:

    Compadre,

    Las in de NRC van gisteren dat de British Library in het voorjaar 65.000 van hun werken gratis als e-book beschikbaar stelt. Ze zijn echter alleen op de Kindle te lezen – ieder boekenvriendje een eigen masjientje. In de VN een artikel van Carel Peeters getiteld 'Het e-book is een extraatje' met als laatste regels: 'Het boek is als het wiel. Het is niet te verbeteren'; waarvan akte.

    Rob

  4. meeuse schreef:

    …en ik dacht: eens ff kijken of ik ook met m'n nieuwe iPhone kan reageren op vinnie's blog…. wat denk je? Haha wat een apparaat! Ik heb m'n (hoogzwangere)vriendin al 3 dagen niet gezien!…

  5. @Rob: je maakte me nieuwsgierig naar dat artikel en ik vond het inderdaad: //www.vn.nl/De-Republiek-der-Letteren/Artikel-Literatuur/Het-eboek-is-een-extraatje.htm. Buitengewoon interessante stelling maar ik ben toch geneigd te denken dat het boek het op de lange termijn wel degelijk zal afleggen. Het gaat om de tekst en het verhaal, de drager doet er minder toe.

    Misschien dat het de komende decennia nog zal blijven zoals het is, met al die extraatjes, maar daarna zal het boek toch ook een curiosum zijn, of een kunstwerk. De kleitablet en de papyrusrol hebben uiteindelijk ook plaats gemaakt, toch?

    Bedankt voor de tip. (ik ben ook nog steeds dol op boeken hoor 🙂 )

    @Meeuse: ben je ook overstag ja? Te gek he, die kennismaking. Het is opeens allemaal zo logisch en gebruiksvriendelijk. Lekkah!

    Ga je vader worden ja? There's an app for that! ^^ Geniet ervan gozert!

Reageer