clear

zoeken

search

RSS en aanwinsten in de catalogus: nog even geduld

07 januari 2010

In maart bestaat RSS 11 jaar. Mijn informatieleven zou veel minder prettig zijn geweest als Netscape het nooit zou hebben uitgevonden. Voor de mensen die niet weten wat RSS is legt Gerard Bierens het nog een keertje uit in het artikel Zoeken, vinden, vastleggen:

Anno 2009 zou de meerwaarde van RSS voor het informatiezoekproces eigenlijk zo evident moeten zijn, geen enkele informatiespecialist kan dat nog ontkennen. Toch blijken er in de praktijk erg weinig informatiewerkers te zijn die deze technologie in hun dagelijks werk geïntegreerd hebben. Voor onderzoekers en wetenschappers is RSS vaak zelfs een geheel onbekend fenomeen, simpelweg omdat het kleine oranje icoontje vrijwel nooit op hun netvlies verschijnt.
De voordelen van RSS in een notendop: RSS maakt informatie vinden simpel. Wie zich via RSS abonneert op relevante bronnen, krijgt vanaf dat moment automatisch de meest recente informatie binnen. Zoals email vanzelf binnenkomt in MS Outlook, verschijnen RSS-berichten ook vanzelf in de RSS lezer. Zo is het niet langer nodig om iedere dag opnieuw naar dezelfde websites te surfen, alleen maar om te zien of er wellicht nieuwe informatie gepubliceerd is. Eenmalig (en anoniem) abonneren op de RSS-feed van een site is voldoende om vanaf dan de nieuwste berichten terug te vinden in de persoonlijke RSS-lezer.

Helaas heeft Gerard gelijk, met zijn opmerking dat RSS nog lang niet in het dagelijks werk van alle informatiewerkers is geïntegreerd. Een voorbeeld? Ik wacht al een paar jaar op RSS voor de aanwinsten van de Zeeuwse Bibliotheek. Er is wel al een paar jaar een aanwinstenpagina, maar daar wil je niet dagelijks heen surfen. Dat kost gewoon te veel tijd. Toen de Aquabrowser vorig jaar in gebruik werd genomen ging ik meteen op zoek naar de RSS-functionaliteit, die tot mijn grote tevredenheid aanwezig bleek te zijn. Als je na een zoekactie op het rss-knopje klikte kon je je abonneren op die zoekactie, en fijner nog: je kreeg, na nog een keer doorklikken, zelfs een permalink voorgeschoteld per afzonderlijk titel. Dat was weliswaar nog steeds geen RSS op aanwinsten, maar het was in ieder geval een begin. Die functionaliteit is echter alweer een paar maanden ‘corrupt’ en genereert nu alleen nog alle titels die in de catalogus zijn gemuteerd. Daar zitten bijzonder veel oude werken tussen. Het probleem is aangekaart maar vooralsnog zonder resultaat.

Zojuist dacht ik een interessante omweg te hebben gevonden. In Worldcat vond ik een profielpagina van de Zeeuwse Bibliotheek, die ‘recente items’ bevat. Ik nam meteen een abonnement op de RSS van de non-fictie. Tot mijn spijt zag ik echter dat die ‘recente items’ allemaal van 1 januari 2009 dateren. Toen ik twee van de titels losliet op de Aquabrowser en de klassieke catalogus kreeg ik in de eerste helemaal geen treffers en in de klassieke alleen twee titelbeschrijvingen zonder plaatskenmerk. ‘Niet aanwezig’, betekent dat.

De meerwaarde van RSS is nog steeds niet evident inderdaad…

@

Foto: Law Keven

6 Reacties

  1. Hee Astrid,

    Die was ik inderdaad tegengekomen. Interessant verhaal..en ik ben het ook wel met hem eens. RSS blijf een vaag begrip voor velen maar het is wel een stille motor geworden voor veel informatie…

    Thx!

  2. WoW!ter schreef:

    Edwin, wij hebben net een prachtige TOC service gebouwd op basis van RSS //wowter.net/2010/01/07/e-mail-toc-alerts-based-on-tictocs/. Hoewel we dit voor al die tijdschriften als RSS als aanboden. Waarom gebruikers willen het in de mail.
    Maar het mooie is natuurlijk dat RSS het mogelijk maakt zo'n toepassing zelf te bouwen. Daar licht de kracht van RSS rondpompen van informatie op het net.
    Toch blijft her ironisch dat we RSS weer terug vertalen naar e-mail. Maar klant blijft koning!

  3. @wouter: mooie dienst is dat inderdaad. Heb je ook een idee waarom de gebruikers overwegend de voorkeur geven aan mail-alerts? Vind ik toch wel opmerkelijk. Is dat dan ook onbekendheid met RSS?

  4. WoW!ter schreef:

    Onbekendheid. Toch een slag te ingewikkeld, heb je naast je outlook (2003) nog een ander programma nodig dat je moet checken.
    Kan dat zomaar gratis op het Web? Is het wel veilig in the cloud. Allerhande opinies en misverstanden en een achterlopende ICT dienst die gebruikers het leven lastig maken.

  5. Da's helder Wouter. Niet fijn om te moeten constateren…maar des te belangrijker om rekening mee te houden. Het feit dat dingen kunnen wil nog niet zeggen dat ze ook gebeuren….

Reageer