clear

zoeken

search

Project: Nieuwspoort Zeeland en Friesland

30 januari 2010

In november en december lichtte ik al een tipje van een aantal projectsluiers: ik maakte melding van een aantal experimentele subprojecten en van het project de Digitale Etalages. Bij deze en nog een aantal projecten ben ik nauw betrokken, zo ook bij het project Nieuwspoort Zeeland. De gesprekken rondom dit project zijn drie weken geleden pas van start gegaan, vandaar dat ik er nog niets over had geschreven. Nu ik er op de website van de PZC meer over lees lijkt het me goed dat ik er hier ook iets over schrijf. Ik citeer uit de startnotitie van de directie:

“De VOB heeft in samenspraak met het projectbureau Innovatie de ZB een opdracht verleend voor het project Nieuwspoort. Daarbij gaat het om een getoetst model voor de samenwerking van bibliotheken en media (pers, omroep, internet, etc), waarbij actuele informatie direct beschikbaar komt voor een zo breed mogelijk publiek. Parallel daaraan dient er een plan van aanpak voor samenwerking en het verwerven van fondsen buiten de bibliotheekbranche te worden opgesteld. Zeeland en Friesland werken in dit project samen voor het ontwikkelen van een proto-type.
Voor 1 juli zullen de volgende resultaten opgeleverd worden:
1.    Een plan over hoe kan worden samengewerkt tussen bibliotheken en (lokale) media dat ook toepasbaar is buiten Zeeland en Friesland.
2.    Een pilot in Friesland en Zeeland waaruit lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst, ook voor andere provincies.

Deze opdracht wordt als volgt vertaald:
Doelstelling: hoe kan de samenwerking tussen bibliotheken en media tot verbetering van de informatievoorziening van de burger leiden en hoe krijgt die samenwerking concreet gestalte? Veel hangt af van de verwachtingen die partijen van elkaar en van zich zelf hebben. Wat voegt de samenwerking toe aan de bestaande werkelijkheid? Wat levert een dergelijke samenwerking op voor het publiek?

Het project bestaat uit drie hoofdlijnen:
a.    Het opzetten en uitwerken van een of meer actuele onderwerpen in Zeeland en Friesland die als pilot kunnen dienen.
b.    Een quickscan om na te gaan of het project gecontinueerd kan worden in een (met name geografisch) opgeschaalde vorm en met financiering van bronnen buiten de bibliotheeksector.
c.    Het organiseren van een studiedag met partners en geïnteresseerden als evaluatie van het project.”

Dat ik zeer verheugd ben over deze samenwerking zal niet veel mensen verbazen. Als het je toch verbaast moet je De urgentie van digitale samenwerking in Zeeland en de Zeeuwse digitale versnippering maar eens lezen.

Nieuwspoort krijgt op dit moment voorrang. Een studente van de Hogeschool Zeeland zal ons bij dit project ondersteunen. Voor de subprojecten krijgen we ondersteuning van een studente van de Haagse Hogeschool, die ik zal begeleiden. De projecten Digitale Etalages en -als onderdeel daarvan- de Etalage rondom het thema Water en Veiligheid (een samenwerkingsverband met Almere) lopen ondertussen ook gewoon door. We zullen daarom proberen zoveel mogelijk projectelementen te combineren.

Leo Hörnig is ondertussen aangesteld als projectleider voor de Digitale Etalages en de Bètabibliotheek. Vanzelfsprekend ben ik ook nog betrokken bij dat laatste project. Een lange bijdrage daarover houden jullie nog tegoed. Die komt zodra ik weet hoe en wanneer dat project zal opgaan in Bibliotheek.nl.

Genoeg werk aan de winkel in ieder geval. Allez, hop!

@

10 Reacties

 1. Flip Feij- schreef:

  Dank voor de info, Edwin.
  Je bent weer completer dan ieder ander…

 2. Jij bedankt voor je reactie Flip, fijn om te weten dat het iets toevoegt!

 3. Enno schreef:

  He Ed,

  Mooie afbeelding bij deze post, toevallig heb ik deze en andere schilderijen van J.W. Waterhouse vorig jaar in het Groninger Museum gezien, indrukwekkende "oude" kunst.

  Groet,
  Enno.

 4. Jouke schreef:

  Lekker bezig jochie :-).
  Ben zeer benieuwd naar de uitkomsten!

 5. poulus schreef:

  Je hoeft je weer niet te vervelen.

 6. @Enno: het is dat jij zegt dat hij de kunstenaar is, dat wist ik eerlijk gezegd niet eens. Grazie!

  @Jouke: thanks! Ik kom er ongetwijfeld nog op terug 🙂

  @Poulus: daar ga ik niet van uit, nee ^^

 7. Flip Feij schreef:

  Inhoudelijk moet ik nog kwijt, dat ik scepsis heb over het welslagen van het initiatief. Enerzijds zit dat in mijn karakter en lijkt dat niet af te nemen met het klimmen der jaren, anderzijds heb ik een scherp beeld te hebben van de uitgangspositie van betrokken partijen. Samenwerken met ("concurrerende") partners & moderniseren & verwelkomen van user generated content in portalverband kan pas als je met enig recht zelfverzekerd kunt zijn over je eigen positie. Is volgens mij alleen van toepassing voor ZB.

  Om het praktisch te houden: jij bent volgens mij de enige (met ZB-Enno en wellicht TabloidRolf/ErnstJan) die in staat is te fantaseren over wat het zou kunnen inhouden. Voor het geven van een nadere toelichting hou ik me evt. graag beschikbaar.

 8. Bedankt voor je reactie Flip, ook al is die wat sceptisch. Ik realiseer me inmiddels wel dat het lang niet altijd zo eenvoudig is als het op papier lijkt soms, maar ik denk als relatief groentje op dit gebied wel te proeven dat steeds meer vertegenwoordigers van een heel arsenaal Zeeuwse partijen zijn gaan inzien dat je elkaar beter kunt versterken dan beconcurreren..en dan heb ik het niet alleen over de ZB, de PZC en de omroep.

  Je voelt ook wel eens dat 'oude verstandhoudingen' nog een rol spelen bij organisaties intern en tussen organisaties onderling. Dat is in de bibliotheekwereld niet anders. Met het loslaten van controle hebben heel veel organisaties die fungeren als 'middle men' moeite. Het lijkt er op dat op dat gebied nog de meeste winst valt te behalen.

  Ik kies, als uitvoerend medewerker, het liefst voor het open vizier en wijs graag op mooie voorbeelden. Dat neemt niet weg dat ik het altijd interessant vind om te luisteren naar mensen die de krachten in het veld veel beter kennen dan ik, want eerlijk is eerlijk: daar weet ik te weinig van.

 9. Enno schreef:

  @Flip: Dank voor je vertrouwen! Ik deel Edwin's mening dat het vooral gaat om een open vizier te houden, om samen te zoeken naar wat er kan. Niet(s) doen is geen optie en Zeeland is te klein voor om echt te concurreren. Dat wij zelfverzekerd zijn over onze positie (al valt dat wellicht ook te betwijfelen) kan voor de anderen misschien juist een reden zijn om een stapje verder te zetten.

 10. Flip Feij schreef:

  @ Enno: het open vizier is prima natuurlijk, niets doen is geen optie idd en Zld is te klein om niet samen te werken. Maar wie slecht de wetten & praktische bezwaren. In medialand is het een soort oorlogstijd, maar niemand treft noodmaatregelen. De informatiestroom gaat door en laat zich nauwelijks meer kanaliseren. Maar ik wens iedereen die er nog wat van wil maken alle succes.

Reageer