clear

zoeken

search

Phons Bakx, een markante Middelburger

29 januari 2010
 
Niets mooier dan mensen die zich verdiepen in zaken waar de meeste mensen maar weinig van weten. Met zulke mensen kun je hele leuke gesprekken voeren.
Phons Bakx is zo’n mens. Hij is de koning van de mondharp, een kazenkenner en auteur (om maar eens een paar dingen te noemen). Collega Enno speelde ooit mondharp met Phons, en wees me onlangs op het feit dat Phons ook een website heeft: Antropodium. Phons maakt die website in MS Word, waardoor het geheel een beetje een jaren negentig-uitstraling heeft, maar dat is geen enkele belemmering om de interessegebieden van Phons eens wat beter te verkennen:

Ik heb ook wel eens een biertje met Phons gedronken. Ik kan het iedereen aanbevelen. Het is weer eens iets anders dan praten over het weer, de politiek of de voetbal. Dit is niet ‘je moeders prietpraat’ in ieder geval!

@

10 Reacties

  1. Anneke schreef:

    Ja, een bijzondere man, zeer bevlogen. Ik heb hem voor het eerst ontmoet tijdens de studiemiddag 'Er zit nog muziek in geschiedenis!' die ik heel lang geleden voor de WHA (nu WCH) organiseerde. Ik wist niet dat je met zo'n piepklein muziekinstrument zo veel muziek kon maken! Jaren later mocht ik meewerken aan een radioprogramma dat Phons aan het maken was. Leuk om te doen.

  2. Enno schreef:

    Hoi Ed,

    Sinds kort ben ik ben ik derde speler in het mondharp trio van Phons, met optredens in door het hele land in het vooruitzicht. Dit trio (in vorige bezetting) was vorig jaar mei nog te zien en te horen in Vrije Geluiden, (zie uitzending gemist //player.omroep.nl/?aflID=9528101 vanaf 25 minuten).

  3. Eric schreef:

    Naar aanleiding van dit bericht hield ik eraan je te attenderen dat je in "Door Holland met Pen en Camera" (1906), een van de geïllustreerde html-books in de reeks "De Aarde en haar Volken" op Gutenberg markante foto's van Middelburgers kan terugvinden.
    //www.gutenberg.org/etext/13317
    Zelf herinner ik me Middelburg en omstreken bezocht te hebben met wijlen mijn ouders in het midden van de jaren zeventig van vorige eeuw en toen liepen er de vrouwen nog in traditionele klederdracht. Geen idee hoe de situatie er thans is.

  4. @Anneke: volgens mij zijn er best veel Zeeuwen die hem kennen. Leuk dat jij hem daarvan kent. WCH zegt me even niets. Wat is dat?

    @Enno: ah! Ik had het niet helemaal goed begrepen dus. Dat krijg je ervan, met al die liefhebberijen van jou 🙂
    Maar leuk om te lezen. Ik heb het fragment even bekeken. Prachtig. Kon ook nog goed lachen om die songtitel "Vergeten Paars". Phons legde het uit door te zeggen dat "hij sterk de indruk had dat zijn blouse vergeten paars was". Vond ik erg geestig.

    @Eric mag ik jou hartelijk danken voor die geweldige tip? Ik heb er met heel veel plezier fragmenten van gelezen…en ga er vandaag nog een posting aan wijden. De tijden zijn wel veranderd. Klederdracht zie je nog maar een enkele keer. Maar die beschrijvingen van de donderdagen, de houding van de Zeeuwen, de schetsen van de stad: veel is nog steeds zoals het was. Erg leuk dat je me wijst op dit boekje. Een parel! (dat geldt overigens zeker ook voor de afbeeldingen erbij) Dank je wel.

  5. poulus schreef:

    Ik heb het genoegen gehad om in de jaren tachtig met Phons (en Bert en Musky) radio te hebben gemaakt bij het lokale radiostation RAM (radio als middel).

  6. @Poulus: de wereld is echt heel klein!
    Is Musky dezelfde Musky als de Musky die kunstvervoer doet?

    RAM klinkt een beetje als rage against the machine 🙂

  7. poulus schreef:

    Ja die Musky. En ook die Bert.

  8. @Poulus: 🙂 Middelburg, stad van klassiekers!

  9. WCH is de Werkgroep CultuurHistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Toen ik nog secretaris was heette de club Werkgroep Historie en Archeologie (WHA). Een paar jaar geleden is de naam veranderd vanwege samenvoeging van de werkgroep Historie en Archeologie en Kunstgeschiedenis. Toen werd het WC(en de H erarchter omdat het zonder H een minder gepaste afkorting is) 🙂

  10. Bedankt voor de toelichting Anneke! Weer wat geleerd.

Reageer