clear

zoeken

search

Online conversaties traceren met Blogpulse

28 januari 2010

Mijn informatiehuishouding is toe aan een herinrichting. Dat is een klus die ik al maanden lang voor me uitschuif maar een dezer weken zal ik er toch aan moeten geloven. Ik zie ik mij genoodzaakt er een middag voor uit te trekken.

Allereerst is Netvibes weer toe aan een saneerbeurt. Daar heb ik al lang geen aandacht meer aan besteed namelijk. Het ding barst uit zijn informatievoegen.

Twitter heb ik nu redelijk op orde. Het berichtenverkeer verloopt op de computers via Thwirl en op de iPhone via Tweetie. Zoeken (en het gebruik van RSS op zoekacties) binnen Twitter doe ik via search.twitter.com en Topsy. Die laatste tool gebruik ik ook voor het traceren van retweets en verwijzingen op Twitter.

Het volgen van reacties en verwijzingen rondom blogposts is toe aan een herziening. Via bezoekersstatistieken en Google volg ik nog wel het een en ander, maar sinds ik klaar ben met Technorati mis ik nog een goede en overzichtelijke tool, die alles in kaart brengt. Ik heb mijn oog laten vallen op Blogpulse, een site die een aantal aardige tools biedt. Je kunt per blog bijvoorbeeld kijken welke bronnen werden gebruikt, om vervolgens te kijken welke online discussies er rondom bepaalde links/thema’s worden gevoerd. Je kunt ook discussies volgen op basis van een trefwoord, of kijken welke andere blogs juist weer verwijzen naar jouw content (zo stuit je toch weer op postings die even aan je aandacht waren ontsnapt). Ik ben van plan Blogpulse de komende weken iets uitgebreider te gaan testen. Daarnaast wil ik het gebruik van BackType, voor het volgen van commentaren, weer een beetje nieuw leven inblazen.

Toegegeven, het gaat tijd kosten om alles weer goed in te richten maar het resultaat is wel dat de informatiesnippers een beetje bijeen worden geveegd. Als het effe kan op het grote informatieplein van Netvibes.
Vanochtend spraken we nog over interne communicatie. Er zijn nog best veel mensen die het logisch vinden dat je dagelijks naar bepaalde websites surft en klikt om daar op zoek te gaan naar actuele informatie waar geen RSS op zit. Daar kan ik echt niet meer aan beginnen hoor. Het is 2010.

@

4 Reacties

 1. mike's webs schreef:

  Sites en blogs die geen rss-feed hebben vergeet ik na een tijdje weer. Je mist die regelmatige prikkel om te gaan kijken. Ik snap het ook niet zo goed als mensen geen rss-feed op hun site hebben.

 2. @Michael: er zijn nog genoeg mensen die rechtstreeks naar sites surfen maar dat zou nooit een excuus mogen zijn om RSS niet aan te bieden. Ongelooflijk als je dat niet eens voor elkaar kunt krijgen, als professionele organisatie.

 3. Juut schreef:

  Haaaai Edje,

  EĆ©n van de voordelen van Avant browser is dat je zo veel tabs als je wilt op kunt slaan; de eerstvolgende keer dat je Avant opent, openen dus al die tabs weer šŸ™‚
  Dit kan bij IE volgens mij niet, heb het in elk geval nog niet ontdekt (moet er wel bij zeggen dat ik er daar ook niet naar heb gezocht) En of dit bij Firefox kan, weet ik eerlijk gezegd niet…

  Toch maak ik (dankzij jouw prima uitleg ooit!) ook dankbaar gebruik van RSS, maar sites die geen RSS-feeds aanbieden, blijven dus bij mij altijd geopende tabjes šŸ™‚

  Juut XXX

 4. Hey Juut,

  Je kunt het bij FF ook wel zo instellen dat de tabs allemaal onthouden en geopend worden bij herstarten maar je moet dan wel een goede pc hebben. Ik zit ook vaak op een laptoppie en dan leggen al die tabs behoorlijk wat druk op het geheugen dat ff gebruikt. Misschien moet ik toch maar eens wat uitgebreider experimenteren met andere browsers…maar het is ook wat waard om te kunnen werken zoals je het gewend bent he…

  x

Reageer