clear

zoeken

search

Nieuwe vieze stinkbibliotheek

06 januari 2010

Een collega gaf me vandaag drie krantenknipsels uit de rubriek ‘ingezonden brieven’ van Spits. De welluidende titel: Nieuwe vieze stinkbibliotheek. Een klant schreef in de eerste brief dat de OBA een verblijfsbibliotheek heet te zijn, “maar dan wel eentje die notoir naar paardenmest stinkt’. De afzender vervolgde: “De halve bibliotheek zit vol met internettende daklozen die zich blijkbaar niet kunnen wassen. Men moet soms drie, vier keer verhuizen voor men een enigermate geurvrije plek heeft, en dan maar afwachten hoe lang het duurt”

Een dag later reageerde bibliotheekmedewerker Ronald:

Als medewerker van de Centrale Bibliotheek Amsterdam, ken ik het stankprobleem dat daklozen hier veroorzaken. Soms stinkt zelfs een lege liftkooi nadat die klaarblijklijk daklozen heeft vervoerd. We kunnen die mensen helaas niet weren, omdat daar noch een APV noch een wet voor is. Maar het is van de gekken om over stank klagende mensen van egoïsme te betichten, zoals E. Stefan gisteren deed. Het zijn de ongewassen daklozen, die weigeren zich voor 1,50 euro bij een publiek washuis eens per week te wassen, maar wèl genoeg uitkerings-geld hebben voor drank, die egoistisch zijn.

Een andere klant vult aan:

Ik wil hierbij op de brief van P. Caz in Sp!ts van gisteren reageren. Deze persoon ruikt waarschijnlijk zijn/haar eigen mond. Ik ga vaak naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam en ik heb er nooit last van als ik op een vrije computer moet wachten. Ik vind dat deze persoon een voorbeeld aan de apen zou moeten nemen om zo een beetje empathie aan te leren. Om te zeggen dat de helft van de internettende mensen stinkende daklozen zijn, vind ik zowel dom als egoïstisch. Ik heb dit nooit zo ervaren.

Het is een gegeven dat de ene bezoeker zich sneller ergert aan z’n omgeving dan de ander. Klagende mensen zijn bovendien vaak geneigd te overdrijven. Toch is dit een probleem dat aandacht verdient, want stankoverlast is een vorm van hinder die lastig te bestrijden is. Daar weten ze alles van in Rotterdam (de wonderbaarlijke zaak van de ‘zweetvoetenman‘) maar ook in Middelburg hebben we er meerdere malen mee te maken gehad.

Ik was een paar jaar terug zelf nogal eens het haasje om een vaste klant, die bepaald niet fris rook, te assisteren bij het mediawijs worden op zijn laptop. Dat hij daarbij de voorkeur gaf aan een benauwende studiecabine als instructieruimte maakte die taak er niet eenvoudiger op. Slechts een keer heb ik iets van zijn ‘verschijning’ durven zeggen (de man kon nogal driftig worden): hij stond voor de inlichtingenbalie te wachten terwijl ik een andere klant aan het helpen was. Vanuit mijn ooghoeken zag ik constant een enorme sliert snot die aan zijn neus bengelde, heen en weer zwiepen. Toen heb ik hem toch maar even verzocht zijn neus te gaan snuiten. Hij reageerde verrassend rustig: “ach ja, da’s van de kou he..”.

Gelukkig hebben we, bij mijn weten, nu al vrij lang geen last meer gehad van riekende bezoekers maar ik ben toch wel benieuwd of er veel andere bibliotheken zijn die hier mee te maken hebben/hadden en of die bibliotheken daar een nette oplossing voor hebben gevonden. Met ‘meer blauw tussen de kasten‘ los je dit –en andere problemen– in ieder geval niet op, volgens mij.

Je zou natuurlijk wel kunnen overwegen om wat vaker uitzwaaimuziekjes te draaien over de omroepinstallatie…

@

15 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    Ik kom te weinig in de bibliotheek om er over te kunnen meepraten, maar door je stukje herinner ik me een voorval uit R'dam, Centrale Biblliotheek. Daar zat een zwerver op een lekker zachte bank te slapen, om hem heen een hoop troep op de grond. Een bibliotheekmedewerker sprak hem aan, vroeg hem vriendelijk de rommel op te ruimen, ging nog even in discussie (idee van: doet u dat thuis ook; ja hoor; maar hier bent u niet thuis). De medewerker zei dat hij na een tijdje weer zou komen kijken, de zwerver ruimde alles op en vertrok. Ik vond het netjes opgelost.
    Maar over stank zou ik anders denken!

  2. Ik kreeg net ook van een collega het artikel van vandaag voorgeschoteld. Ik ben gisteren nog bij de OBA geweest en heb niets geroken, maar die dag zou natuurlijk een uitzondering kunnen zijn geweest. Ik zal er eens wat vaker gaan snuiven 😉

    Tja, bij de VU komen ook geregeld zwervers op bezoek, vooral als het koud wordt. Maar die blijven voornamelijk op de begane grond. Af en toe vond ik er een bij de UB achter een pc. Maar echt stankoverlast… Dat viel wel mee. Misschien ook omdat de VU wat verder buiten het centrum ligt. Ik heb dus niet heel veel ervaringen of ergernissen op dat gebied.

  3. bart schreef:

    Heb zelf een keer uitgezocht wat nu overlast van stank is. Stank is een behoorlijk relatief begrip. Wat voor de een veel stank is is dat voor de ander niet. Iemand die stinkt heeft ook niet per definitie ziektes bij zich ( GGD gevraagd). Het leger des Heils gaf me de beste oplossing: er is sprake van stank als klanten er last van hebben. Dus als iemand stinkt vraag ik tegenwoordig eerst voorzichtighalve aan wat klanten of ze wat opvalt en of ze wat ruiken en/of ze er last van hebben. (Hou er wel rekening mee dat rokers minder ruiken). Zeg vervolgens nooit tegen een zwerver dat hij/zij stinkt, maar zeg dat hij niet zo lekker ruikt, anders heb je ruzie.

  4. letterfretter schreef:

    In Leeuwarden kennen we ook het probleem van daklozen die zich komen warmen in de bibliotheek. Daar is niets mis mee, zolang ze geen overlast veroorzaken voor andere bibliotheekgebruikers. Zodra mensen komen klagen over stankoverlast, wordt er met de betrokkene gepraat, want het moet niet zo zijn dat reguliere gebruikers weggaan (of wegblijven) vanwege de stank. Wij hebben een suppoost die dit soort zaken op zich neemt en die heeft er slag van, dus dat gaat heel goed. Overigens komt het niet heel vaak voor, gelukkig.

  5. Kaldenbach schreef:

    Dan toch maar liever Ouderwets en Degelijk???

  6. Aline schreef:

    In Amersfoort hebben we ook wel een aantal vaste zwervers die nogal rieken. Blijft een moeilijk probleem, want toch een heel precair iets om iemand op aan te spreken. Je doet het dus pas als het echt niet te harden is en er klachten over komen. Eigenlijk te laat dan, vind ik, maar ja, sta ook niet te trappelen om die boodschap over te brengen.

  7. Ik ben nog maar twee keer bij de OBA geweest. Van stank heb ik geen last gehad. Maar ik heb me wel verbaasd over het grote aantal zwervers wat in de toiletten zich aan het scheren en wassen is.
    Niet het aanzicht wat je verwacht als je voor een toilet moet betalen. Blijkbaar geven deze zwervers deze 50 cent wel uit om zichzelf te wassen.

    Ik kan me voorstellen dat dit een aanzicht is waar veel klanten niet op zitten te wachten. En dat dit ook andere klanten wegjaagt.

  8. Nimeus schreef:

    Heb een groot deel van mijn leven in de bibliotheek van Gent (België) gewerkt en daar kwamen 's winters vaak daklozen of zwervers schuilen voor de koude in de krantenafdeling. Dit is dus niet nieuw, maar het zal natuurlijk wel toegenomen zijn sinds al die vluchtelingen hier een veilig onderkomen zoeken. Misschien moet men gratis douches installeren in de bibliotheek, men heeft er al zoveel prullaria aan toegevoegd…

  9. @Allen: dank voor jullie reacties en het delen van jullie ervaringen. Interessant om te lezen. Het is wel duidelijk dat de bibliotheek als openbaar gebouw ook veel mensen trekt die er komen voor het comfort en de warmte.

    Grappig vind ik wel dat Jeroen nu juist schrijft dat hij zwervers zag die zich stonden te wassen. Dat is dan weer een beetje in tegenspraak met die ingezonden brieven.
    Zo'n stel hadden wij twee jaar terug ook in de ZB. Een jongen en een meisje sloten zich dagelijks een uur of langer in de invalidentoilet op. Toen we daar een keer op de deur klopten werd die gast enorm agressief. Dat was niet zo prettig. We hebben hem voor de zekerheid maar met drie man naar buiten begeleid. De dame kwam ons later nog beschuldigen dat we haar ring zouden hebben gestolen. Zulke incidenten maak je liever niet te vaak mee.

    @Kaldenbach: in die zin is ouderwets en degelijk maar beperkt van toepassing denk ik. Het hangt niet per se samen met technologie en internetcomputers denk ik, al zal dat er ook wel een beetje aan bijdragen. Het scheelt ook dat de ZB in een relatief rustig provinciestadje staat, waar bijna geen zwervers wonen. Da's wel wat anders dan de OBA, zo dicht bij een groot centraal station, denk ik.

  10. Anoniem schreef:

    Wel, als bezoeker van de OB Leiden heb ik nog geen last gehad van andere klanten die stinken. Wel is mijn portemonnee afgelopen herfst gerold, en dat schijnt vaak voor te komen. Politie verdacht daklozen die gebruik maken van de OB. Stank is een turn off, maar criminaliteit lijkt me helemaal slecht voor het imago van bibliotheken. Gr Anna

  11. @Anna: diefstal en vandalisme is veel erger inderdaad. Dat gaat bij ons gelukkig al een tijd goed. Toch een behoorlijke domper moet dat zijn geweest voor je :-/

  12. Gerard schreef:

    Ben zelf werkzaam in het betreffende gebouw, en het is waar: er zitten tussen die krioelende massa van internettende Thaise bruidzoekers, Runescape spelende Marokkaantjes, dronken porno-Polen en Youtube slaven echte stinkers.
    Probleem is inderdaad, zoals al geconstateerd, dat dit nogal arbitrair is. Als een klant aarzelend komt klagen over een stinkende buurman (vrouwen stinken nooit), is het de ondankbare taak van de bibliothecaris om eerst zelf eens een snuifje te komen nemen, en vervolgens te beslissen wat er moet gebeuren. Welke beslissing hij ook neemt, hij loopt altijd het gevaar om uitgescholden of bedreigd te worden. Het is immers nooit goed.
    Drank-, knoflook- en parfumkegels zijn het herkenbaarst. Daarnaast bestaan er nog allerlei ondefinieerbare kegels, waarvan je ook helemaal niet wil weten waaruit ze zijn samengesteld.

    Juist het feit dat stank zo arbitrair is, maakt het pijnlijk en lastig om de juiste balans te vinden tussen de belangen van de stinker en de bestonkene.
    Het zou fijn zijn als er eens een apparaat werd ontwikkeld waarmee exact kan worden bepaald of een bepaald luchtje voorbij een vooraf vastgestelde grens is, of nog eronder. Dat schept pas duidelijkheid! "Het spijt me meneer, maar uw stankwaarde ligt op 135, u dient het gebouw te verlaten", danwel "Sorry mevrouw, maar het ligt aan uzelf. Uw buurman zit nog ruim onder de kritische stankwaarde. Als u er toch last van hebt, moet u maar een ander plekje zoeken."

  13. @Gerard: bedankt voor je uitgebreide reactie. Daarmee geef je duidelijk aan hoe lastig het is om daar beleid voor te ontwikkelen.

    Ik zie mezelf al rondlopen met zo'n geigerteller voor luchtjes 🙂

    Misschien is dit wel wat…

  14. muizenoor schreef:

    Japanners vinden dat Europeanen stinken, naar kaas! Wat zouden Japanse muizen eten?
    Groet, Anna

  15. @muizenoor: waarschijnlijk iets met vis dan 🙂

Reageer