clear

zoeken

search

Nieuwe rubriek: tweets over biblio- en mediatheken

23 januari 2010

Het idee is niet van mezelf. Ria deed het drie maanden geleden al eens en op de homepage van B20 wordt de RSS-feed op de Twitterzoektermen  ‘bibliotheek’ of ‘bibliotheken’ en ‘mediatheek’ of ‘mediatheken’ ook al geruime tijd weergegeven. Het is de enige zoekactie in Twitter waarop ik geabonneerd ben, omdat ik ‘m zo geinig vind. Het vertelt je namelijk veel over de meningen over de bibliotheek.

Tot ongeveer een half jaar geleden waren het voornamelijk tweets van collega’s, die de revu passeerden. De laatste maanden duiken er echter steeds meer tweets op van jongeren (het schijnt dat Twitter in die leeftijdsgroep ook terrein aan het winnen is). Een deel van die tweets verdient het om bewaard te worden, vind ik. Daarom start ik vandaag een nieuwe rubriek: #de getwitterde bieb. Een greep uit de afgelopen drie dagen:

markbrabers: De bibliotheek A’dam is de enige bibliotheek  en plek op aarde waar je drummers, een afruimband en elektrische gitaren door elkaar kunt horen 

 HMHBackstage: Gaat straks koffie leuten in de #bibliotheek  van #Amsterdam  met @videologic. Dat is wel gezellig.. 

 marnixamsterdam: Toen de huisstofmijten in zijn matras ‘s nachts de wekkerradio hadden opgegeten, ging Fons maar ‘ns naar de bibliotheek. 

 Belle_P: De boerderij in #Farmville is gegroeid naar plantation 24×24, grootste formaat. Ben aan het sparen voor bibliotheek; de school staat er al. 

 daniquecolijn: @Celinex27 is de bibliotheek nog open dan? okee vaag, en wat doe je daar dan.. 

 elwinvangestel: Vanavond even bij @Jelle2611 ouwehoeren in de C&A. En kijken of ik mijn bibliotheek abonnement kan opzeggen…

 goedgelovig: @isidorusweb Ja, en dan krijg je te lezen: “Alleen in te zien in de bibliotheek.” Wij bedoelen: real-time Ên het volledige actuele aanbod.

 fhuysmans: Wat doe je op papadag? Met zoonlief naar de bibliotheek. Cd’s terugbrengen – en vast telaatgeld aftikken 🙁 – en dan naar kinderafdeling. 

 mennospiro: Nanda die zo eens per maand naar de bibliotheek  gaat om mail te checken krijgt Internet. #overstag 

wjuytdehage: Heuh? Bibliotheken presenteren canon? Waarom weet ik van niks? 

Stev_SS: Mediatheek. Kheb slaap en ben die ned zat man.  

 xLottuh: ik heb net dus 1.5 uur papier staan snipperen in de bibliotheek  als stage. eigenlijk was het wel leuk. ;PP 

Maximex3: @BambigetHIGHER Ik bedoelde, dat ik illegaal op Twitter zat XD. Normaal krijg je dan direct een mediatheek-beheerder in je nek of zoiets XD. 

chano404: RT @Jerrhefner: kaulo nu effe chille in de mediatheek  mi mang/ ik miss die chilling stiekem achter msn enzo :p 
 
zainahmad070: @Vinni_MMP @Quent12  Chillen in de mediatheek, hardstyle speedcore drum and base techno house 

 cityblonde: goedemorgen! koffie gehad en weer bikkelen in de bibliotheek. heerlijk, zo’n afwisselend leven. 

 lAK0SA: #kennen jullie die tijd nog dat je oming moest reserveren om te inetten in bibliotheek  poort, t was daar boemvol 
 

Zukarn: Gotta take those damn vitamins. After being sick 4 a few dayz..i went back 2 work. Workshops gegeven bij de Bibliotheek. ging zeker nice.

 nielsz: Een slapende chinees in de bibliotheek. Doet me aan YZ China denken, daar sliepen ze ook altijd in de pauze. 

 vaantje: @daylah  Ik ben nog maar pas aan m’n boekenkast begonnen. Bibliotheek is stom, dan moet ik eraan denken die boeken terug te brengen. 😉 

 MrRyanTino: @PousseClaire hahahaha je ziet dus een toekomst voor jezelf in de mediatheek! Whuhahahha 

 ilsucuk: Leren met michael in de bibliotheek, eindelijk het gevoel dat ik iets geleert heb als dit gen voldoende word weet ik et ook nietmeer.. 

 Disssa: Kan iemand de troela’s die aan het blerren zijn dat dit een bibliotheek is en ik stilte eis!! #biebrotterdam 

 genova2: Vandaag wezen voorlezen in een bibliotheek uit mijn kinderboek ‘Spookje Knetterkontje’. Was leuk om met kinderen over windjes te praten. 

@

12 Reacties

 1. Hoi Edwin,

  En dan wordt er gezegd dat de bibliotheek niet meer interessant is voor de jongeren.

  Ik heb in Twitter ook een saved search met bibliotheek als trefwoord. Het viel mij ook op dat er best veel scholieren en studenten twitteren over de bieb/bibliotheek.

  Interessante ontwikkeling. Vooral ook omdat je er dan bovenop zit. Je hoeft geen dure onderzoeken/enquetes meer te doen: gebruik de tweets. 🙂

  Groeten uit het noorden des lands,

  Patrick

 2. @Patrick,

  Er gebeurt nog van alles toch? Ben ik helemaal met je eens. Zelfs als de uitingen negatief zijn is dat helemaal niet zo erg. Daar kunnen we alleen maar van leren.

  Met echte onderzoeksmethodieken heeft het niet zo heel veel te maken maar volgens mij zou je dit ook wel kunnen koppelen aan van die tools als we feel fine. en allemaal mooi geautomatiseerd in kaart brengen wat de heersende opinie is.
  Interessante materie!

  Groeten terug uit het Zeeuwse 🙂

 3. Astrid schreef:

  Leuke rubriek. Kan ik me daarop abonneren? 😉

 4. @ Astrid: ja hoor, en nog helemaal gratis ook 🙂

 5. Erg leuk idee om die op de blog te zetten!!! Ik heb ook een search op het woord "bieb". Jongeren gebruiken die term vaak in tweets.

 6. @Wilma: listige tip om die term ook toe te voegen! Ga ik nog doen.

  Dank.

 7. ritanila schreef:

  Zelf volg ik de termen bibliotheek, bibliotheken en meer al tijden. Vaak reageer ik er ook op, voor ik deze blogpost las net ook weer. Soms geef ik antwoord op een vraag, verwijs naar IBL, leg iets uit over kosten, soms probeer ik net zo gevat te zijn als de tweet en meer. Dat is een soort sport geworden…
  Vaak krijg je dan weer een leuk antwoord terug. In ieder geval vind ik het aardig als 'menselijk teken van leven' vanuit bibliotheken. Misschien een idee voor meer (bieb-)mensen. De naam van je eigen instelling of plaatsnaam van vestiging volgen levert vaak ook van alles op, waar je op kunt reageren.
  Ik klik meestal eerst even door naar profiel en lees wat andere tweets, soms zie je dan het verband. Natuurlijk leer je zo maar een enkele klant kennen, maar vooral als je in de back-office zit is dat wel verfrissend;-)

  Rita Niland

 8. @Rita: ik zag jou inderdaad al een paar keer reageren in tweets. Leuk als je dat doet, nog leuker als daar ook positieve reacties op komen. Heb het zelf ook een paar keer gedaan, bij vreemden maar kreeg soms ook geen reactie. Wat dat betreft is het ook een beetje aftasten wanneer zo'n spontane kennismaking gewenst is en wanneer niet.

  Maar kansen liggen er, zoveel is zeker!

 9. Inderdaad mooi overzicht hoe klanten over ons praten.

  "…En kijken of ik mijn bibliotheek abonnement kan opzeggen…"

  Dat zou mooi zijn als hier de bibliotheekmedewerker de dialoog aan zou gaan, al is het alleen maar om er achter te komen wat de beweegreden is dat hij/zij het bibliotheekabonnement wil opzeggen. Gelukkig gebeurt dat wel mondjesmaat maar toch laten we eigenlijk nog veel steken vallen!

  groetjes,
  Alinda

 10. @Alinda: inderdaad interessant om te kijken hoe je zoiets kunt voorkomen ja. Hoe je later misschien niet te gaan marketen om ze weer aan boord te krijgen…

 11. Ilsu schreef:

  hahahahaha dit is echt hillarisch! Ik zocht op google met mijn twitter naam en toen zag ik het op deze website staan!!
  Heeeel grappig, en natuurlijk voelde ik me wel een beetje belangrijk toen ik het zag, altijd leuk, haha!

 12. @Ilsu: grappig dat je die posting na een paar maanden terug hebt gevonden. Het kan raar lopen soms 🙂

  Thx!

Reageer