clear

zoeken

search

Klassiekers deel 85: John Frusciante

22 januari 2010

See, I think drugs have done some good things for us, I really do, and if you don’t believe drugs have done good things for us, do me a favor. Go home tonight and take all your albums, all your tapes, and all your CDs and burn ’em. Cause you know what? The musicians who made all that great music that’s enhanced your lives throughout the years? Rrrrreal fuckin’ high on drugs.
Bill Hicks
Meestal kies ik voor klassiekers in de vorm van liedjes. Vandaag niet, vandaag kies ik voor een man en dan nog niet eens voor zijn muziek, maar voor een interview. Een legendarisch interview.

In 1994 interviewde Bram van Splunteren, van de VPRO, John Frusciante, de gitarist van de Red Hot Chili Peppers die op dat moment flink van zijn padje was door drugsgebruik. Ik herinner me nog dat ik helemaal stil viel, toen dat interview werd uitgezonden. Wat ik zag was een ontluisterende schets van een muziektalent dat in voorspelbare rock ‘n roll-vallen was gelopen. Natuurlijk wist ik dat veel van mijn muziekhelden zwaar aan de dope waren, of waren geweest, maar het was denk ik voor het eerst dat ik het zo naakt in beeld zag gebracht.

Het is nog wel goed gekomen met Frusciante. Hij keerde later in volle glorie terug bij de Peppers en hij maakte tussen 1994 en 2009 ook nog eens 11 solo-platen. Ik ken die platen niet allemaal, maar wat ik van hem heb vind ik goed. Zijn plaat van vorig jaar ga ik komend weekend verkennen, heb ik net besloten.

Maar nu dus het interview. Op YouTube in zes delen te bekijken, op Holland Doc en Google Video integraal. NRC wijdde in 2008 een aardig artikel aan de relatie tussen RHCP en van Splunteren: Bram op pad met de Peppers.

@

9 Reacties

  1. Henk schreef:

    Hij is alweer weg bij RHCP. Ik vond de Pepppers het leukste met Hillel Slovak.

  2. @Henk: dat verbaast me dan weer. Ik las wel even vluchtig deze posting maar dacht dat hij het over zijn eigen band had. Haastige spoed….

    In den beginne waren ze heel wat funkier en wilder dan na blood sugar…Mother's milk vind ik zelf de leukste plaat uit die tijd.

  3. meeuse schreef:

    Helemaal mee eens, nog gekker en energieker. Uplift Mofo Partyplan is nog steeds het allerbeste wat ze ooit gemaakt hebben.
    Frucsiante ook een prima gitarist hoor, ken zn solowerk niet, ga ik eens opzoeken en beluisteren.
    Ook een mooi stuk in die docu is wanneer ze Boosty Collins laten luisteren en zien, prachtig!

  4. Daan schreef:

    In den beginne hadden de Peppers nog peper in hun kont…

    Maar goed, ik weet ook dat veel goede muziek onder invloed van drugs tot stand komt (Suede fan, dan weet je het wel) maar ik vind het wel altijd dubbel. En ach, Tool refereerde daar ook al eens aan natuurlijk.

  5. @meeuse: het zal ook wel iets met de leeftijd van doen hebben. Er wordt toch te weinig gesprongen, na de 35e verjaardag 🙂
    Het solowerk is soms wel wat zweverig qua sound maar het is wel lekker pakkend en strak.

    @Daan: we moeten het idd. maar aanvaarden als gegeven. Het tekstje van Hicks is de tekst die Tool gebruikt in Third Eye.

  6. festina lente schreef:

    Aangrijpende documentaire idd! Tijdloos.

  7. @Festina: en ook gewoon van de 40+ school 🙂

  8. festina lente schreef:

    Ga je me daar mee blijven pesten? O wee als jij 40 wordt! Dan gaan we terugpesten!

  9. Ik ben er helemaal klaar voor :-p

Reageer