clear

zoeken

search

Jongeren kopen meer boeken dan ouderen: een dubieus persbericht

03 januari 2010

Mea maxima culpa. Van bovenstaande tweet heb ik spijt. Net voordat ik begon met de uitwerking van het interview met Andrew Keen kwam ik op Uitgeeftrends.nl dit bericht tegen. Dat jongeren online meer boeken zouden kopen dan mensen boven de 40 vond ik interessant genoeg om er een tweet aan te wijden. Ik plaatste er nog wel een vraagteken achter en sloot Twitter af om rustig te kunnen gaan werken. Jaap Walhout reageerde later op de tweet en vroeg of studieboeken ook in het onderzoek waren meegenomen. Dat vond ik een goede vraag en ik besloot op zoek te gaan naar de bron van het onderzoek.

De bron van het onderzoek lijkt bureau Clansman te zijn, dat in een persbericht verwijst naar een onderzoek van Clansman Email Media. Als je op die naam googlet kom je terecht op, juist ja…de website Clansman.nl. Op die website is helemaal niets te vinden over de gebruikte onderzoeksmethode, laat staan dat het onderzoeksrapport zelf er is te vinden. Ondertussen is het bericht op veel plaatsen gretig overgenomen. Niet alleen door mij in de tweet, maar eerder ook al door Seniorweb, Boekenblog, ANP Pers Support en Computer Idee, niet bepaald de minst bekende websites van Nederland.

Of ‘het onderzoek’ daadwerkelijk een onderzoek genoemd mag worden laat ik even in het midden maar ik heb desalniettemin spijt van de tweet. Ik ruik gewoon te veel onraad. Ik ben niet de eerste. Zie het commentaar in Clansman Email Media: voor al uw infantiele online onderzoek. Als je 7000 mensen ondervraagt over politici is er toch ook wel een rapport beschikbaar? Of als je een poll houdt over de slaapgewoonten van matrassenkopers?

Als je een beetje verder gaat zoeken kom je terecht bij berichten over overnames, meerderheidsbelangen, Buckz en stevige groei, maar ik krijg steeds het gevoel dat ik in rondjes klik en teksten lees van dezelfde auteurs, of ligt dat nu aan mij?

Ik had de tweet in ieder geval niet moeten versturen vind ik. Bij dezen mijn excuses.

@

11 Reacties

  1. Annie Maessen schreef:

    Goed van jou Edwin. Een echte onderzoeker. Had het bericht ook al getweet. Goeie leerschool.

  2. @Edwin: En ik had niet zo impulsief mogen retweeten. Maar ik had natuurlijk wel alle vertrouwen in de bron ๐Ÿ˜‰

  3. schrijverdezes schreef:

    Toch wel een beetje jammer dat je het terugtrekt, 'k had nog gehoopt dat het een self-fulfilling prophecy zou worden…

  4. @Annie/Jan: als bibliothecarissen bronnen niet meer checken is de wereld verloren ๐Ÿ™‚ Maar zonder gekheid: je ontkomt op het web niet altijd aan verwijzingen naar minder sterke onderzoeken (die waarschijnlijk weer zo onderuit gehaald kunnen worden door andere onderzoeken. Als je alles tot op de bodem moet uitzoeken ben je erg veel tijd kwijt.

    Maar een paar extra bronnen checken kan geen kwaad, dat blijkt maar weer. Als ik blog doe ik dat sneller dan tijdens het twitteren. Tussen het schrijven door zoek je namelijk toch steeds naar relevante hyperlinks…

  5. @schrijver: als het later toch waar blijkt te zijn zal ik er drie extra tweets aan wijden ๐Ÿ™‚

  6. schrijverdezes schreef:

    Ik geloof dat ik je het principe van de self-fulfilling prophecy nog maar 's moet uitleggen ;-). Die zijn nl. in eerste instantie niet per se waar, maar worden het doordat men er in gelooft.

  7. @schrijver: maar misschien wilde ik het wel helemaal niet geloven ^^

  8. schrijverdezes schreef:

    Da's dan misschien weer de self-denying prophecy.
    'k Vond het ook al een beetje verdacht dat je die tweet weer zo snel introk. Studieboeken zijn toch รณรณk boeken ๐Ÿ˜‰

  9. Mijn favoriete boeken bovendien!

  10. Waarom nu spijt?
    Je plaatste toch een vraagteken?
    Daarmee hield je open hoe je er zelf over dacht maar gaf je anderen wel de gelegenheid een eigen mening te vormen.
    Dat het vervolgens "domweg" wordt overgenomen is jou niet aan te rekenen vind ik.
    Zeker op Twitter vind ik dat we niet te voorzichtig moeten worden. Juist leuk om af en toe te zien hoe dingen en eigen leven gaan leiden!
    Tenminste, zo denk ik erover…
    Een mens moet niet teveel spijt hebben!

  11. @Willem:

    Ach spijt: dat is ook wel een beetje relatief hoor; ik lag er ook niet echt wakker van. Punt is dat ik zelf nogal eens over betrouwbaarheid van informatie blog en soms zelf net zo hard meega in de vaart der volkeren. Dan moet je af en toe ook even door het stof, was mijn redenering.

    Zoals Herman B. het altijd zei: 'spijt is wat de geit schijt':-)

Reageer