clear

zoeken

search

Je informatie is te koop….

26 januari 2010

Your information is for sale, and the government is buying it at alarming rates.

Zo’n openingszin trekt mijn aandacht. Wat is er aan de hand? Dankzij het Vierde Amendement mogen Amerikaanse Inlichtingendiensten niet zomaar digitale data over burgers verzamelen. Er *kuch* bestaat nog zoiets als het recht op privacy.
Uit een paper in Columbia Business Law Review blijkt nu dat de diensten gewoon een omweg nemen; zij kopen die data gewoon van bedrijven als Lexis Nexis en ChoicePoint (twee jaar terug voor 3,6 miljard dollar gekocht door Reed Elsevier). De samenvatting:

Fourth-parties, such as ChoicePoint or LexisNexis, are private companies that aggregate data for the government, and they comprise the private security-industrial complex that arose after the attacks of September 11, 2001. They are in the business of acquiring information, not from the information’s originator (the first-party), nor from the information’s anticipated recipient (the second-party), but from the unavoidable digital intermediaries that transmit and store the information (third-parties). These fourth-party companies act with impunity as they gather information that the government wants but would be unable to collect on its own due to Fourth Amendment or statutory prohibitions. This paper argues that when fourth-parties disclose to law enforcement information generated as a result of searches that would be violations had the government conducted the searches itself, those fourth-parties’ actions should be considered searches by agents of the government, and the data should retain privacy protections.

“Lekker belangrijk”, denk je wellicht, “wat kan mij het nu schelen hoe inlichtingendiensten aan de overkant van de Grote Plas te werk gaan?”
Dat is ook niet wat me zorgen baart. Het gaat me om de rol van bedrijven als Lexis Nexis en Elsevier. Ook Nederlandse bibliotheken nemen veel databanken af van die leveranciers. Ik weet niet precies wat dit betekent voor zoekacties in al die bestanden maar ik ben nu zeer achterdochtig, dat kan ik je wel vertellen. Maar goed, dat was ik sowieso al…

De paper is hier te downloaden als PDF.

@

Afbeelding: Don Lawrence (omdat er vanochtend stripherinneringen werden opgehaald)

5 Reacties

  1. Jeegee schreef:

    Krijg er ook altijd een beetje een naar gevoel bij, maar volgens mij zijn er ook veel nederlandse bedrijven die deze gegevens verkopen aan derden..telecom, isp's, verzekeraars, banken. Misschien een interessant onderwerp voor een onderzoeks journalist.

  2. Dat vrees ik ook inderdaad. Sinds ik sta ingeschreven bij de KvK krijg ik opeens ook weer post en vermeldingen waar ik helemaal niet op zat te wachten. Als ze dit dan ook nog eens doorspelen aan opsporingsinstanties. Of het altijd zo is weten we niet, maar ik ga er voor het gemak maar wel van uit. Inderdaad een interessant onderwerp voor zulke journalisten…ook al zijn die er niet meer zo veel…

  3. Hanneke schreef:

    Je zou //www.jefferydeaver.com/Novels_/Broken/broken.html eens kunnen lezen. gaat precies hierover 🙂

  4. @Hanneke, dank je wel voor de tip, had nog nooit gehoord van die auteur. Ik denk dat ik voorlopig niet aan romans toe kom, maar de thematiek van deze meneer vind ik interessant. Wie weet!

  5. Jeegee schreef:

    @Hanneke, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar zie dat ie ook the bone collector heeft geschreven en die ken ik natuurlijk weer wel, thnx

Reageer