clear

zoeken

search

Je bibliotheek op de iPhone met de Library Thing’s Local Books

16 januari 2010

Ik schrijf niet meer zo vaak over Library Thing. De afgelopen jaren schreef ik tientallen postings over de mogelijkheden die deze database heeft voor bibliotheken, en ik zette het een paar keer op de agenda, zowel landelijk als lokaal. Aan het benutten van de mogelijkheden leken tot op heden echter te veel haken en ogen te zitten. Het kwam in ieder geval nooit van de grond. Rechtenkwesties, gebrek aan formatie voor ‘ontwikkeling’, gebrek aan belangstelling, angst de controle te verliezen: al die factoren spelen een rol in dezen. En misschien gaat LT ook gewoon wel te hard (zie de posting van november).

Library Thing ontstijgt om verschillende redenen in ieder geval maar niet het niveau van particulier boekenspeeltje. Ik gebruik het nog wel eens om aanwinsten uit de rubriek 500 in de boekenwidget van Betafactor te zetten, maar dat is het dan ook wel. Een koppeling met onze aanvraagsystemen zit er helaas nog niet in (is dat nodig dan?)

Dit alles betekent niet dat mijn interesse in het product is afgenomen. Ik steek alleen minder energie in het leuren met die belangstelling. Vandaag zit ik bijvoorbeeld weer blij te zijn met de applicatie die LT ontwikkelde voor de iPhone. Die app. is nog maar twee weken oud dus nog lang niet volwassen, maar ik vind ‘m desondanks veelbelovend. Je vindt er, op basis van GPS, de boekenwinkels en bibliotheken in je buurt mee. Gebruikers voegden tot op heden 51.000 van die locaties toe.
Direct zoeken in het aanbod zit er nog niet in, maar je kunt wel meteen doorlinken en je laten attenderen op activiteiten ter plekke.

De mogelijkheid? Meeliften op de mogelijkheden van een applicatie die al is ontwikkeld. Je kunt hier best de blits mee maken bij je klanten, als je er zelf ook een beetje moeite voor doet.

Het probleem? Het zijn gebruikers die de evenementen handmatig toevoegen. Er zit verder geen beleid achter. Het is bovendien te danken aan Yvette Hoitink dat de ZB ooit is toegevoegd aan het systeem (ik heb het domein later ‘geclaimd’).

De oplossing? Serieus investeren in het onderzoeken en beter benutten van de ontwikkelingen elders. We hebben toch bijna niets te verliezen?

Update 18 januari: LT kondigde zaterdag Shelf Browse aan, een onderdeel van LT for Libraries. Hoe makkelijk je dat kunt toevoegen aan je eigen catalogus lees je in deze PDF.

@

3 Reacties

  1. Yvette Hoitink schreef:

    He verhip, ik was al helemaal weer vergeten dat ik de ZB aan Librarything had toegevoegd. Toen die feature net geintroduceerd werd heb ik al mijn favoriete bibliotheken ingevoerd, en daar horen jullie natuurlijk bij 🙂

  2. Brammetjebram schreef:

    Keep the faith, brother!

  3. @Yvette: je kunt niet alles onthouden wat je doet op het web he, zeker niet als je zo actief bent als jij. Maar hoe dan ook: het was een goede move!

    @Bram: I will, thanks!

Reageer