clear

zoeken

search

Het korte leven van de CD-rom

31 januari 2010

2 mei 1995.

Ook de Zeeuwse Bibliotheek wil in de toekomst steeds meer gebruik maken van moderne informatiesystemen als CD-rom en CD-i, zo blijkt uit het jaarplan. In het jaarplan van 1995 wordt de aanschaf van nieuwe media als CD-rom gepresenteerd als een herziening van het beleid. De ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie gaan in een razend tempo. Nieuwe media en digitale opslag zorgen voor een verschuiving van schrift- naar beeldcommunicatie. Volgens het bestuur van de ZB is snelheid geboden bij het invoeren van nieuwe elektronische media in de bibliotheken. “Anders zullen anderen een deel van de markt innemen, die voor de wetenschappelijke functie van de Zeeuwse Bibliotheek van groot belang is.”
[…]
Het is de bedoeling dat de CD-rom meer en meer wordt geïntegreerd in het inlichtingenwerk van de bibliotheken. Na een gewenningsperiode kunnen de papieren edities dan worden opgezegd.
Vijftien jaar terug in de tijd. Deze passage uit de Krantenbank Zeeland ervaar ik zowel als gedateerd als actueel. Da’s best eigenaardig. De CD-rom heeft z’n beste tijd gehad. Daarvoor in de plaats zijn het web en online databases gekomen. Sommige papieren edities zijn inmiddels verdwenen uit de collectie, maar volgens mij lang niet zoveel als men toen voor ogen had.
Dat roept de vraag op hoe dat over nog eens vijftien jaar zal zijn. Ik kom er tegen die tijd wel op terug, in 2025, misschien wel de tijd dat we op omheinde stranden liggen te zonnebaden.
(als je op de afbeelding klikt kun je het gehele artikel lezen)
@

7 Reacties

 1. Henk schreef:

  O ja, de CD-I. Ik ben nog met collega Janneke een officiële presentatie in het Evoluon bijgewoond.

 2. Robert schreef:

  Leuke blogpost 🙂 Toen ik het las vroeg ik me gelijk af of we over 15 jaar nog steeds blogs zullen hebben of dat al die gedachten weer op een andere manier worden verspreid.

  Groet,

  Robert

 3. @Henk: hebben wij die dingen nu ooit ook uitgeleend, of was dat alleen beeldplaat? Het kan snel gaan he…

  @Robert: het zou me niet verbazen als het dan heel anders gaat, maar hoe dan precies?

 4. Henk schreef:

  @Edwin: we hebben ook cd-i's uitgeleend, en we hadden zon demotv + speler en wat spelletjes (Zelda!)

 5. Ik herinner me dat vaag. Die grote hoezen van die beeldplaten staan me ook nog bij…en dat de muziek ook nog boven zat, daar ging ik dan altijd Oor lezen 🙂

 6. @Daan: wat lijkt 2007 ook alweer lang geleden he? Vind het altijd weer maf om posts, inclusief eigen reacties, van een paar jaar geleden terug te lezen…terwijl het toch niks voorstelt, die twee jaar…

Reageer