clear

zoeken

search

Eindelijk: statische pagina’s voor Blogger

21 januari 2010

Het is niet vaak dat Blogger in Draft (een werkende experimentenversie van Blogger) met iets nieuws komt, maar als de site met iets nieuws komt is het meestal ook wel de moeite waard. Vanavond lees ik op About (:) Blank dat Blogger in Draft binnenkort met statische pagina’s komt. Die functionaliteit heeft al even gedraaid maar is voor dit moment weer even uitgezet, waarschijnlijk omdat het nog niet helemaal goed werkte.

Wat is er nu interessant aan statische pagina’s, vraag je je misschien af? Wel, op dit moment moeten bloggers het doen met de lay-out van een weblog zoals dat er uit ziet als de homepage van ZB Digitaal: je hebt het deel voor de berichten en een zijbalk (de sidebar), waarin je deels voorgefabriceerde onderdelen kwijt kunt (de zogenaamde gadgets of widgets). Als je nu een pagina met persoonlijke informatie wilt toevoegen, of een pagina met een colofon o.i.d, ben je gebonden aan de beperkingen van die widgets, en aan de beperkte ruimte van de sidebar. Het wordt daar al snel een rommeltje.
Wat doe je nu dus, als je een pagina wilt maken met daarop links naar artikelen, of een overzicht van de boeken die je leest? Dan verwijs je naar andere websites, desnoods naar weblogs met maar een blogpost, die je noodgedwongen zelf hebt aangemaakt. Dat behoort binnenkort dus tot de verleden tijd! Reken maar dat ik de mogelijkheden zal benutten.

Jij ook?

Concurrent WordPress bood deze feature al veel langer overigens.

@

22 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Nou ja, zitten we daarvoor de hele avond te frutselen met dat spooky cms. Gaat blogger gewoon doen wat we eigenlijk willen. Ik ga alles op alles zetten om dat domein aan blogger te koppelen. Thanx!

  2. Ik ben toch wel benieuwd wat er precies Spooky aan is, maar inderdaad: het kost bij Blogger wat meer tijd allemaal, maar uiteindelijk komen ze wel over de brug. Nu mijn labels weer terug en dan hoor je me niet meer 🙂

    Succes daar!

  3. Christian schreef:

    Die statische pagina's zijn er de reden van dat ik soms nog wel eens naar WordPress stap. Fijn als dat straks niet meer hoeft!

  4. @Christian: kijk, nog een tevreden mensch!

  5. Astrid schreef:

    Worstel je nog steeds met je hoeveelheid labels? Is ook wel raar hoor, zo'n max.

    Spooky is dat het alleen werkt onder Explorer, dat kennelijk ActiveX ingeschakeld moet zijn om afbeeldingen te uploaden (staat dat in Vista uit?), dat de geboden templates heel statisch zijn en we niet snappen hoe je alle aangemaakte pagina's aan elkaar knoopt tot 1 site… En het CMS heeft ook een blogfunctie, maar als ik je daarvan ga opsommen wat allemaal níet kan en wat hij automatisch doet, dan loop je gillend terug naar Blogger. Dan zeg je zelfs 'hou al die labels maar'!

    Kortom; we zijn er nog niet uit. Maar de chocola was lekker 😉

  6. Rolf Bosboom schreef:

    Wat je zegt: eindelijk. Je vraagt je af waarom het zo lang heeft moeten duren, terwijl gebruikers de wenselijkheid van statische pagina's keer op keer hebben aangegeven. Maar goed, beter laat dan nooit. Ik ga die functionaliteit in elk geval zeker gebruiken.

  7. @Astrid: dat klinkt behoorlijk spooky inderdaad ^^ De active x-beveiliging is volgens mij echt iets van explorer…maar als je verplicht wordt daar mee te werken kun je er weinig aan doen, vrees ik…

    Met die labels zit ik nog steeds ja. Ik kan gewoon geen nieuwe meer toevoegen en dat is wel beperkend. Ik kan ook oude verwijderen, maar omdat de pagina waar ik dat moet doen de browser bijna vast laat lopen steeds is dat een enorme rotklus. Er zit ergens een scriptje in het overzicht dat het veroorzaakt, maar ik heb geen flauw idee welk…

    Vrouwen en chocolade, wat is dat toch? 🙂

    @Rolf: het is verbazingwekkend dat een product dat zo veel gebruikt wordt verhoudingsgewijs veel minder aandacht krijgt van Google. Maar eerlijk is eerlijk: blogger is behoorlijk stabiel en zeker ook gebruiksvriendelijk. Althans, dat vind ik wel. Dan neem je dingen inderdaad eerder op de koop toe…

  8. Justin schreef:

    Ik heb in het verleden al eens Blogger geprobeerd, maar WordPress wint het op vele fronten. Ik verbaas me er nog steeds over dat bloggers hardnekkig Blogger blijven gebruiken. Nooit gedacht aan overstappen?

  9. @Justin: meerdere malen hoor. Ik heb ook een paar keer met WordPress gewerkt, heb ergens ook nog een oefenblog maar ondanks het feit dat WP meer kan vind ik Blogger toch prettiger. Een bijkomend voordeel is dat het prima aansluit op Google en andere Googlediensten die ik intensief gebruik.

    Maar als ik een blog meer als site zou willen inrichten zou ik denk ik ook kiezen voor WP, hoewel er inmiddels ook hele aardige sjablonen beschikbaar zijn voor Blogger natuurlijk…

  10. Gert Jan Hermus schreef:

    In antwoord op je vraag: Dat denk ik wel ja!

  11. @Gert Jan: het kan alleen maar beter worden toch (daar ga ik tenminste wel van uit 🙂 ) Goed weekend!

  12. Albert schreef:

    Ik ben net druk bezig mijn site over te zetten naar Drupal. Kost wel wat meer moeite om onder de knie te krijgen dan Blogger of WordPress, maar de mogelijkheden zijn ook (veel) groter.

  13. Astrid schreef:

    @edwin: endorfine, dat is wat het is 😉

  14. @Albert: op de server van de ZB is Joomla (en zou later drupal) ook klaargezet om er mee te gaan oefenen en spelen maar dat is er in twee jaar tijd echt nooit van gekomen. Ik zou me er graag eens in verdiepen, want de mogelijkheden zijn groot.

    Ooit…

    @Astrid: een stuk relaxter dan hardlopen dan 🙂

  15. Albert schreef:

    Edwin, nog even geduld en dan kun je aan de slag met Drupal Gardens, te vergelijken met WordPress.com. Ik kon dat geduld niet opbrengen en ben zelf maar begonnen met Drupal installeren en configureren. Als je het eenmaal doorkrijgt dan valt het best mee ;-/

  16. @Albert, Van Drupal Gardens had ik nog niet gehoord, dat ga ik eens in de gaten houden. Dank voor de tip!

  17. Statische pagina's werken nu in Blogger Draft!

  18. Dank Willem! Ik heb het even geprobeerd maar de links komen dan onder de links van mijn sjabloon te staan, dat voegt niet zo veel toe verder. Het kan ook een widget in de widgetbalk worden maar eenmaal gekozen voor een plek op de pagina kan je dat niet meer wijzigen zo lijkt het.

    De lay-out van het blog wordt trouwens ook weergegeven op die pagina's, inclusief sidebar.

    Ik ga eens kijken wat ik hier mee ga doen.

    Maar bedankt voor het attenderen. Altijd fijn.

  19. Afhankelijk van je template kan je het bovenin en onderin horizontaal en in de sidebar verticaal weergeven.
    Je moet dan wel wat kennis van die templates hebben. Zit er de hele dag al op te werken.
    Weet je trouwens dat je nu ook via een widget reacties in de sidebar kunt weergeven? Dat is wel heel mooi vind ik!

  20. @Willem: Wel lekker als het er na een dagje goed op staat dan, dat geeft wel een bevredigend gevoel toch?

    Welke widget bedoel je dan? via de zoekfunctie vind ik wel top comments en recent comments. Bedoel je die?

  21. Ik bedoel inderdaad de widget recent comments.
    En als je inlogt via draft.blogger.com is er ook een twitterwidget die je kunt embedden!

  22. @Willem: haha, jouw mail was de eerste die mij onder ogen kwam en ik ben de ochtend meteen gestart met wat proefjes voor widgets. Die commentaren voegde ik toe maar haalde ik toch maar weer weg toen ik zag dat bij de recente posts widget ook meteen de commentaren staan vermeld. Van de twitterwidgets vind ik de huidige denk ik toch de beste.

    De verleiding is zo groot om er steeds meer widgets aan toe te voegen maar dat probeer ik echt te voorkomen. Ik was juist aan het afbouwen 🙂 Bedankt voor je reacties hoe dan ook!

Reageer