clear

zoeken

search

E-readers in de Zeeuwse Bibliotheek

20 januari 2010

Collega Machteld schreef er afgelopen maandag al over: Klanten en personeel van de Zeeuwse Bibliotheek kunnen vanaf maart 2010 in het gebouw kennis komen maken met verschillende ereaders (zie ook de posting: 2010, een dynamisch jaar) en de manieren waarop boeken, tijdschriften, kranten en andere documenten op die apparaten gelezen kunnen worden.

De ereaders zullen niet worden uitgeleend, omdat veel mensen dan mis zouden pakken en er bovendien te veel aanpassingen in ons uitleensysteem nodig zouden zijn (hardware uitlenen heeft meer haken en ogen dan het uitlenen van boeken en multimedia). In plaats daarvan zullen wij de ereaders beschikbaar stellen op een mobiel demonstratiemeubel, zodat iedereen de kans krijgt er kennis mee te maken.

Vandaag heb ik samen met collega Ricardo de readers besteld:

Met de content gaan we binnenkort aan de slag. Later zal er ook een workshop aan betrokken inlichtingenmedewerkers worden gegeven. Hoewel ik zelf al kennis heb mogen maken maken met de Sony Reader en Stanza op de iPhone, zie ik toch uit naar de komst van de readers. Niets is mooier dan zelf kunnen vergelijken tenslotte!

Binnenkort in dit theater.

Update 21 januari: ook de bibliotheek Vlissingen laat het publiek kennismaken met e-readers. Directeur Kees Hamann vertelt er meer over op het Bieb Blog Vlissingen.

@

10 Reacties

 1. Ron Wessels schreef:

  Leuke actie hoor. Jullie kunnen je hiermee mooi profileren als specialisten. Ik hoop dat het een groot succes wordt. Houd ons op de hoogte!

 2. Jouke schreef:

  Mooi man!
  Simpel inwerken in catalogus kan ook wel hoor (hebben we in 053 ook gedaan)als tenminste niet teveel informatiespecialisten zich ermee bemoeien :-).
  En idd: wij hebben nu 34 reserveringen op 8 e-readers, dus mensen gaan misgrijpen.
  Daarom komen er ook nog een paar "demonstratiemodellen bij".
  Heel benieuwd naar jullie (klant)ervaringen met de verschillende readers.

 3. @Ron en @Jouke: interessant om te lezen over de verschillende benaderingen. Ik ga hier zeker nog op terugkomen, ben zelf ook benieuwd.

  Jouke: ik ben wel benieuwd naar het hele uitleenproces. Almere heeft er wel eens iets over gezegd maar hoe ga je om met het controleren van schade, het beheer in de kast, enz? Zou je daar ook eens over willen bloggen (of moet ik dan ff in de archieven van het blog duiken?)

  Thanks!

 4. biebblogger schreef:

  Interessant Edwin. Wij hebben 9 readers (3 iPod Touch 8 GB, 3 Sony 300, 3 Sony 600). Een Sony 300 Pocket Edition is al opgeladen met 10 titels (aanbod van Bol. Ga aanstaande maandag de iPods doen en 2 Sony's, de rest volgt zeer spoedig. Daarna is het de bedoeling de readers uit te lenen. Net zoals bijvoorbeeld ook onze daisy-spelers. Ben benieuwd hoe dat gaat lopen. En bijvoorbeeld schade / verwijderen van content. Zetten jullie er ook betaalde content op?

 5. Dag Edwin,

  wij willen in Bibliotheek Vlissingen iets gelijkaardigs doen in de nabije toekomst. Kunnen we dit niet gezamenlijk uitwerken? Spaart weer wat moeite en samen weet je meer :- )

 6. @Biebblogger: bij mijn weten hebben we hardware nooit uitgeleend, maar over die Daisyreader twijfel ik nu toch. Die hebben we in ieder geval wel in huis gehad ooit. Maar heel vroeger had de ZB ook de beeldplaat(herinner ik me als jonge klant) maar niet de speler. Daar stond ik dan altijd maar een beetje naar de hoezen te kijken 🙂

  We gaan ook betaalde content aanbieden inderdaad. Paar toptitels op romangebied, een paar gedigitaliseerde werken uit de collectie van de ZB zelf, een interactief kinderboek misschien, een paar tijdschriften en een abonnementje op NRC. Zoiets. We proberen het zo divers mogelijk te doen. Muziek etc kan eventueel ook nog.
  Maar concrete afspraken zijn er nog niet echt. We gaan volgende week gewoon eens een beetje verkennen, met een groepje.

  @Karolien: uiteraard deel ik alle opgedane kennis graag met je/jullie maar het is wel van belang om te weten dat er twee "lijnen" zijn: als het gaat om het aanbieden en uitlenen van ebooks pakken we het aan op provinciaal niveau. Dat wordt binnen het DZB en andere werkgroepen besproken gen gezamenlijk opgepakt.
  De lijn die hierboven staat is iets meer ad hoc en maakt deel uit van de serie experimentele zaken. We wilden dit graag om de vaart erin te houden, want je bent al snel een half jaar verder. Vandaar ook dat dit verder niet is opgenomen in het collectioneringsoverleg etc, maar juist in het experimententeam (die naam verzin ik hier nu ter plekke hoor. Maar neem gerust contact met me op over de details. Of met Els.

  Ricardo en Henri doen later de workshop en zijn aanspreekpunt vanaf het moment dat we de readers aanbieden. Zij kunnen je (straks) dus zeker ook meer vertellen!

 7. Astrid schreef:

  En jij vond onze Overijsselse actie al goed. Hier kunnen wij niet tegenop natuurlijk! Top.

 8. Jouke schreef:

  @Edwin: wij proberen het zo simpel mogelijk te houden (we wonen tenslotte in 053! :-)).
  E-readers afhalen bij Klantenservice en dan zien we wel weer hoor!
  Je moet wel echt gaan rammen wil je zo'n ding naar de k….helpen.
  Niet teveel regels, gewoon doen en dan zien we waar het schip enzo!

 9. @Astrid: ik vind iedere actie goed, je weet toch? 🙂

  @Jouke: dat vind ik ook een mooie benadering maar die zou hier, op dit moment, denk ik toch te veel gedoe opleveren. We moeten ook nog wennen aan de doe-het-zelf balies, de nieuwe tarieven en niet te vergeten het nieuwe betaalsysteem dat binnenkort komt…

 10. @Karolien: ik zie vandaag dat jullie er ook mee aan de slag zijn gegaan. Mooi! Meteen even een update aan de posting toegevoegd.

Reageer