clear

zoeken

search

De Krantenbank Zeeland houdt de aandacht vast

17 januari 2010

Vanmiddag bekeek ik in Google Analytics de bezoekersaantallen van -en het klikgedrag van bezoekers op- de verschillende websites die de Zeeuwse Bibliotheek in beheer heeft. De statistieken van de Krantenbank Zeeland vond ik het opmerkelijkst. Het aantal bezoekers zou ik nog wel als ‘normaal’ willen omschrijven: in de periode 17 december 2009- 16 januari 2010 brachten 2.335 unieke bezoekers 5.371 bezoekjes aan de site. Maar nu komt het: die bezoekers bekeken samen 149.673 pagina’s en bleven gemiddeld 17,36 minuten op de website.

Ruim zeventien minuten op een website blijven is anno 2010 ongelooflijk lang. Sitebeheerders mogen al blij zijn met een gemiddelde verblijftijd van 3 tot 4 minuten. De meeste sites komen niet verder dan een verblijftijd van 1 tot 2 minuten. Daar komt bij dat de Krantenbank Zeeland ook nog eens een heel laag ‘weigeringspercentage’ heeft: 17,72 %. Dat betekent dat veel van de mensen die de site vonden met behulp van een zoekmachine er ook echt ‘blijven hangen’. Voor veel websites is het weigeringspercentage hoger dan 50 %, voor weblogs vaak zelfs hoger dan 70 %.

Zoals altijd geldt ook hier weer dat je statistieken met een korrel zout moet nemen maar een ding is wel zeker: er zijn voldoende mensen die belangstelling hebben voor oude en gedigitaliseerde Zeeuwse kranten en die mensen nemen alle tijd om door de archieven te bladeren. Dat is goed nieuws, in een tijd waarin bezoekersgrafieken vooral een dalende lijn vertonen.

@

4 Reacties

  1. steamseeker schreef:

    Ik weet het Edwin, de krantenbank is echt verslavend, je kunt er maar niet genoeg van krijgen en dat komt natuurlijk omdat het bestand zoveel informatie bevat i.t.t. vele andere sites dus het langer blijven hangen is logisch. Ik hoop dat het bezoek aan de krantenbank ook eens leidt tot aansluitend een bezoek aan het archief om zaken nader te onderzoeken of eens te controleren of die gegevens in de krant wel juist waren. Verder hoop ik dat nu eindelijk de Middelburgsche Courant eens een keer online komt. Daar zullen medewerkers van en bezoekers aan het Zeeuws Archief veel plezier aan gaan beleven. Juist deze krant sluit het beste aan bij de informatie in de vele archieven die het Zeeuws Archief beheert.

  2. @steamseeker: dat is helemaal waar natuurlijk, de reden is goed aanwijsbaar. Het kan wel voorkomen dat de overvloed aan informatie of het uiterlijk en navigatie bezoekers weer snel doen verdwijnen. Dat is hier gelukkig niet aan de hand.

    Aan het verleiden tot bezoeken van onze instellingen kunnen we nog wel wat doen. Je zou eigenlijk ter plekke ingangen naar je collecties moeten leggen. Dat concept wordt beoogd in het project 'de digitale etalages' van bibliotheek.nl. De connectie met de collectie wordt het dan genoemd. Interessante materie!

    Ik ben eerlijk gezegd even uit het oog verloren wat de status is van de digitalisering van de Middelburgse Courant, volgens mij is er al een redelijk groot deel van gedaan, maar in mijn mailarchieven vind ik alleen oude berichten daarover. We kijken zijn nu ook bezig met de digitalisering van de PZC na 1945. De subsidie-aanvraag was niet gehonoreerd dus we zoeken nu naar andere oplossingen. Wel jammer, want daar hadden we nu net (samen met het Archief) een mooi plan voor dat voor veel meer interactie en connectie zou zorgen rondom oude krantenartikelen.

  3. But schreef:

    Over de status van de Middelburgsche Courant kan ik mededelen dat die in 2010 aan de Krantenbankzeeland zal worden toegevoegd. Een deel is al gedigitaliseerd maar het betreft nogal wat jaargangen waarvan er bovendien een groot aantal beschadigd zijn door het 'Vergeten bombardement', waardoor de digitalisering veelal handmatig moet en de OCR ook aan kwaliteit inboet.

  4. Bedankt voor de aanvulling Anne, was het weer even kwijt. Gaat helemaal goed komen 🙂

Reageer