clear

zoeken

search

De ballen van Google

13 januari 2010

Google’s bekendmaking over het staken van het filteren van zoekresultaten in de Chinese variant van de zoekmachine is groot nieuws, ook op Twitter. Die beslissing van het management van Google zal de machthebbers in China nauwelijks pijn doen maar is, als statement, buitengewoon belangrijk voor het imago van Google. Vergeet niet dat China, met z’n ruim 1,3 miljard inwoners, een land is met een geweldige economische potentie.

Google vijzelt het vertrouwen weer op, maar het lijkt er op dat het niet was gebeurd als het aan Eric Schmidt had gelegen. In WSJ lees ik:

Google’s statement was hotly debated within the senior ranks of the company, according to two people familiar with the matter. Google Chief Executive Eric Schmidt was concerned about the potential backlash, but operating in China has been a concern of Google co-founder Sergey Brin in particular, these people said.

Interessant, niet? Schmidt lijkt meer om geld te geven dan om privacy en vertrouwen, maar Brin gelukkig niet. Dat doet me deugd.

@

9 Reacties

  1. wereldvansofie schreef:

    En dan lees ik in NRC-next dat gisteren de grootste chinese zoekmachine baidu.com plat gelegd was door de Iranian Cyber Army.
    Google zit overal achter 😉

  2. Ha, dat is ook een mooie zeg. Van zulke feiten word ik altijd meteen enthousiast 🙂

    Thanks!

  3. Mike's Webs schreef:

    Prima actie van Google. Ze hadden nooit mee mogen doen met het censureren natuurlijk, maar hiermee maken ze weer wat goed.

  4. @Michael: berouw komt na de zonde…

  5. schrijverdezes schreef:

    Is dit nou principe of opportunisme? Niet dat het er veel toe doet, maar het eerste zou toch het meeste enthousiasme verdienen.

  6. @schrijverdezes: ik vermoed een combinatie van beide zaken. Ik stel me zo voor dat je het wel even doorspreekt, als je vanwege principes miljaren dollars laat liggen. Het feit dat ze het dan toch doen zegt echter ook wel iets over het geweten/principe in dezen. Maar wie weet, komt er een dezer dagen nog een andere aap uit de mouw. We gaan er ongetwijfeld nog meer over lezen…

  7. schrijverdezes schreef:

    Als ík het lees komt het doordat jij erover schrijft 😉

  8. Dan zal ik extra goed opletten (als ik tijd heb tenminste)

  9. schrijverdezes schreef:

    Gewoon is al goed genoeg hoor!

Reageer