clear

zoeken

search

Bezuinigen op groei

18 januari 2010

Over de wrangheid van de bezuinigingen op Amerikaanse Openbare Bibliotheken schreef ik eerder in Wat is er in godsnaam met ons gebeurd? en in Is de economische crisis goed voor bibliotheken? Vandaag lees ik op de site van de American Library Association (ALA) dat het nog erger is dan ik dacht. Terwijl het gebruik van de bibliotheken sterk is toegenomen wordt er door meer dan de helft van de Staten toch bezuinigd, tot percentages van 11 % van het totale bibliotheekbudget.

Wat mij opvalt in het bericht is dat er met geen woord wordt gerept over boeken of andere papieren bronnen. De aandacht gaat volledig uit naar internetgebruik, arbeidsbemiddeling/assistentie bij het zoeken naar vacatures en naar digitale bronnen. Nu zal dit wel te maken hebben met de aard van het onderzoek (Funding and Technology Access Study) maar toch vind ik het opmerkelijk. Het lijkt er op dat er in de VS andere nadrukken worden gelegd dan in Nederland, bij het trachten de politiek te overtuigen van het bestaansrecht (hoewel het ook hier wordt aangekaart, zo nu en dan).

Het zorgwekkendst is nog wel dat de argumenten blijkbaar geen gehoor vinden. Er is meer overtuigingskracht nodig. Misschien kunnen de jaarcijfers van OverDrive ook nog worden meegenomen? Dat gaat tenminste nog een beetje over boeken 🙂

@

Reageer