clear

zoeken

search

Ambitie! Koninklijke Bibliotheek gaat alle Nederlande publicaties na 1470 scannen

11 januari 2010

Wow!
NRC schrijft:

De Koninklijke Bibliotheek wil alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 digitaliseren. Daarnaast moet er één digitale bibliotheek komen die voor iedereen via internet toegankelijk is. Dit heeft de KB vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van haar beleidsplan tot 2013.
De KB zal afspraken maken over de auteursrechten om vrije toegang tot de digitale collecties te kunnen garanderen. „In nauw overleg met alle betrokken partijen willen wij er voor zorgen dat er een gezamenlijke nationale informatie-infrastructuur komt waarbinnen de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal worden benut”, aldus directeur Bas Savenije van de KB. „Nu is het informatieaanbod in Nederland nog sterk versnipperd.”

Ik wist dat de KB ambitieus was maar de heer Savenije pakt daar lekker op door zeg! Met in het achterhoofd dat deze man ook een voorstander is van Open Access kan ik alleen maar zeggen: een prachtig bericht! Ik ben benieuwd welke uitwerking dit zal hebben op alle ontwikkelingen rondom Bibliotheek.nl, Google Books, enz.

Update: het beleidsplan van de KB is hier te vinden (dank @Ingmario!)

@

Afbeelding: De Nederlandse Literatuur in 432 boeken (KB)

9 Reacties

  1. Gerard Bierens schreef:

    Zeg dat wel, wow! Als dit echt gaat lukken, (en niet in 2020, maar nu) dan slaat de KB echt een enorme slag. Wordt er gelijk vrolijk van!

  2. Ha! Dat heb ik nu ook. Vier duimen omhoog deze keer 🙂

  3. Timo schreef:

    Ik ben laatst bij een presentatie over dit onderwerp op de KB geweest. Daar werd ook de website gepresenteerd die gebruikt gaat worden om de kranten te ontsluiten. Heel indrukwekkend! Een paar miljoen artikelen vrijwel volledig doorzoekbaar! En dat deel moet volgens mij ergens in 2010 al geleidelijk aan beschikbaar worden.

  4. @Timo: dank voor de aanvulling! Ben zeer benieuwd!

  5. Ingmar schreef:

    Er zit wel een (klein) addertje onder het gras. Ik dacht dat ze er naar streefden om in 2013 alles al digitaal te hebben, maar ik zie nu dat het streven is om tegen die tijd te beschikken over "een catalogus, die de gegevens bevat van alle boeken die sinds 1470 in Nederland zijn verschenen."
    En dat in 2013 "10% van alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften is gedigitaliseerd (60 miljoen pagina’s door de KB, 13 miljoen pagina’s door derden)"

    Beleidsplan , p. 6

    Dat is nog heel veel, maar toch iets bescheidener dan mijn eerste indruk.

  6. schrijverdezes schreef:

    Zo zie je maar weer dat ook babyboomers soms best met een aardig plannetje kunnen komen 😉

  7. @Ingmar dat de KB er heel wat jaren voor nodig zal hebben vind ik op zich wel logisch. Ben wel benieuwd wie die 'derden' dan zijn. Waarschijnlijk niet Google 🙂

    Zie ook de reactie van Michiel Laan op Bibliotheek 2.0

    @schrijverdezes: zonder meer!

  8. Ingmar schreef:

    @ Edwin: Ik vind het ook wel begrijpelijk dat ze langer dan drie jaar nodig hebben, maar ben vooral verbaasd over de manier waarop dit naar buiten komt. Ik ben vast niet de enige die in eerste instantie dacht dat ze alles in 2013 gedigitaliseerd hadden.

    Overigens, de Adventisten van de Zevende Dag hebben de afgelopen jaren grote delen van de Burgerlijke Stand verfilmd/gedigitaliseerd en een kopie beschikbaar gesteld aan de archiefdiensten. Ik denk niet dat ze dit ook voor de KB doen 😉

  9. @Ingmar: dat is ook een vorm van marketing: het gebruik van pakkende koppen etc. Een deel van het nieuws over de kranten zit ook weer in dit nieuws volgens mij //www.nrc.nl/media/article1709357.ece/Gered_van_het_krantenkerkhof

    Interessant verhaal van die adventisten. Had ik geen idee van. Thanks!

Reageer