clear

zoeken

search

50 websites van bibliotheken onder de loep genomen

19 januari 2010

Ik zag op B20 dat Wim Keizer een nieuwe nieuwsbrief had toegevoegd onder de kop ‘Bibliotheekinnovatiejaar 2010 haperend op gang‘. Nu lees ik die nieuwsbrieven sowieso graag, omdat Wim ingewikkelde landelijke beleidszaken van Nederlandse Openbare Bibliotheken (bijna) altijd verheldert en voor ons op een rij zet, maar de editie van deze maand heeft extra meerwaarde omdat er ook verwijzingen in staan naar diverse websites die ik nog niet kende en er inzicht wordt geboden in zaken die niet elke editie aan de orde komen, zoals in de personele verschuivingen binnen de VOB en in een gespecificeerder overzicht van de verdeling van de subsidiegelden.

Over de websites die ik in het document aantrof:

  • Van boekensalon.nl had ik nog nooit gehoord. Deze website zou een communityrol rondom boeken moeten gaan vervullen. Ik heb mezelf geregistreerd en een beetje in de rondte geklikt maar ik kan er nu nog niet goed mee uit de voeten. Later misschien. Ik lees in de nieuwsbrief dat NBD/Biblion kiest voor de ‘growing up in public-benadering’. Omdat ik vind dat daar veel voor te zeggen is vind ik ook dat je dan niet te snel met scherp moet gaan schieten. Beter kom je dan later een keer met opbouwende kritiek, bijvoorbeeld in een vergelijking met Librarything.nl en Dizzie.nl.
  • Slinger Research heeft de websites van ongeveer 50 bibliotheken onderzocht en een cijfer gegeven (PDF). Op de onderzoeksmethodiek ga ik hier nu niet in maar ik weet wel dat ik zelf ook op andere zaken zou hebben gelet. Een van de indicatoren is bijvoorbeeld ‘community functionaliteit’. Als je als site een poll aanbiedt telt dat ook mee. Dat vind ik nogal mager hoor. Mij valt vooral op dat er bijna geen websites zijn die ‘het menselijke gezicht’ op de homepage benadrukken. Er zijn wel een paar uitzonderingen natuurlijk. De Bibliotheken Eemland bijvoorbeeld, op //www.debeep.nl/. Bij de meeste andere websites heeft de blogfunctionaliteit toch vooral een nieuwsinvulling gekregen.
    Ik kom wel voorzichtig terug van mijn stelling dat bibliotheeksites vooral saai zijn. Het zijn nog steeds geen plaatsen waar je uren doorbrengt maar veel sites ogen al een stuk levendiger en frisser dan een jaar of vier geleden. ‘Web 2.0’ heeft wel iets aan terrein gewonnen maar het -in mijn ogen- belangrijkste deel ervan (de menselijke kant) wordt nog massaal vermeden.

    Het is overigens grappig dat het onderzoeksbureau deze aspecten in de presentatie voor bibliotheekdirecteuren (te vinden op Prezi) wél meeneemt. Aan hen hebben de milde beoordelingen dan vast niet gelegen. Wim Keizer schrijft daar meer over.

  • Het nieuwe sectorinstituut heeft ook een nieuwe website: //www.siob.nl/. Daarover kan ik alleen nog maar zeggen dat die nog dik ‘onder constructie’ is. Ik ga er later nog maar eens een kijkje nemen.

@

Reageer