clear

zoeken

search

Van Thillo hakt met het verkeerde bijltje

02 december 2009

Het wordt zo zachtjes aan een soap, het gebeuren rondom traditionele kranten en hun verdienmodellen online. De ontwikkelingen in de kwestie Murdoch/Google waren al nauwelijks bij te houden maar nu roert de Belgische Murdoch, van Thillo, zich ook: hij wil flink gaan hakken in de redacties van Trouw en de Volkskrant.

We hoeven er niet verbaasd over te zijn dat mediamagnaten zoeken naar manieren om hun verliezen te compenseren. Als Murdoch met zijn nieuws achter een betaalde muur wil gaan zitten moet hij dat vooral lekker doen. Prima, als van Thillo de site van Algemeen Dagblad een kopie van de HLN-kermis wil laten zijn. Maar gaat die laatste nu ook de sites van VK en Trouw afbreken? Dat zijn nu juist van die krantensites waar je nog wel interessante achtergronden en nieuwsdossiers kunt vinden. Als die als plastic tenonder gaan zullen nieuwe spelers op de onlinemarkt ongetwijfeld bloed ruiken, maar toch: ik zou het jammer vinden als van Thillo zijn zin krijgt. Dat er veel belangstelling is voor ‘snel nieuws’ wil ik trouwens ook nog wel geloven, maar daarvoor gaat iedereen toch veel liever naar een relatief rustige site als nu.nl?

Bert Brussen haalt als altijd uit naar “de PCM-fossielen” maar zegt al draakstekend wel waar het straks op neer gaat komen (ook al wijst iemand die reageert ook op het voorbeeld van De Morgen, een site die ook niet bepaald prettig oogt):

Neemt u dus maar vast afscheid van Volkskrant.nl en Trouw.nl. Volgend jaar leest u daar alleen nog maar regio- en achterklapverhalen, met veel Showbizznieuws, een uitgebreide rubriek Raarrrrrrnieuws en natuurlijk veel sportsportsport.

Webloggers en andere margescribenten (hoe jonger hoe goedkoper dus hoe beter) die interesse hebben in een baantje bij zo’n nieuwe winstgevende website zitten geramd: zij gaan de nieuwe online stoottroepen van de Persgroep vormen. Een weblog optuigen en daarin je C.V. droppen en veel spammen op Twitter is dus een aanrader.

Awel nieuwe generatie, gij zijt honderd miljoen miljard waard, godmiljaar en vaarwel 1.0 babyboomers!

Zie ook Het online goud van van Thillo.

@

Reageer