clear

zoeken

search

Symposium Erfgoed: Wat niet digitaal is bestaat niet (Francisco van Jole)

16 december 2009

Francisco van Jole (@2525 op Twitter) presenteert “wat niet digitaal is bestaat niet”. Hij begint zijn verhaal met Gibson’s boek Neuromancer, de geschiedenis van de modem en een screenshot van ‘de digitale stad’, om te illustreren hoezeer het web in een paar jaar tijd is veranderd. Ook de OBA in Second Life komt aan bod, het verdwenen Netscape en de alleen nog via The Way Back Machine vindbare Daily Planet, een populaire internetkrant die @2525 rond 1997 publiceerde.

Daarmee is het bruggetje gelegd naar Google Books, ereaders, WikiMe en uiteindelijk Twitter. Van Jole, als Twitteradept, noemt het een ‘organisch dagboek van de wereld’. Hij wijst op de voordelen en illustreert het met een sheet die hij maakte in de trein naar Middelburg (tweets over dit symposium en de staat van de bovenleidingen van de NS)

Vervolgens geeft hij een korte rondleiding door Last FM en een illustratie van het Prado in Google Earth, om aan te tonen hoe snel de ontwikkelingen gaan…en hoe zijn iPhone daar een centrale rol in speelt.
Van Jole wijst op de beperkingen van toetsenborden en doet de gewaagde stelling dat videogames in principe niet sociaal zijn. De kern van zijn betoog is dat het steeds minder vaak noodzakelijk is om naar fysieke locaties te gaan omdat je alles digitaal bij je draagt….tenzij je sociale aspecten koppelt aan die locaties.

Een van de toepassingen die Enno Meijers en Edith Zuiderent vanochtend presenteerden, was een toepassing voor de Surface Tafel die vandaag gedemonstreerd wordt op de infomarkt. Dat is precies waar van Jole op doelt: daar kom je straks nog voor naar de bibliotheek en niet voor boeken die je ook op je iPhone bij je draagt.

Op een vraag uit de zaal: “is het niet een beetje ouderwets dat u hier in levende lijve staat te spreken?” antwoordt van Jole dat het inderdaad wel een beetje tegenstrijdig is, maar dat er een goede reden is om te komen: omdat er 100 mensen in een zaal zitten.

Mensen blijven gezelschapsdieren, aldus @2525. Gelijk heeft ‘ie.

Update17 december: ik wilde eigenlijk nog een terugblikposting plaatsen maar dat komt er vandaag even niet van. Zoals beloofd wel links naar een aantal presentaties die gisteren werden gegeven. Dit zijn de enige die ik heb weten te bemachtigen:

@

14 Reacties

  1. festina lente schreef:

    Ik heb altijd respect voor mensen die live bloggen. Al kennis gemaakt met Richard van onze UB?

  2. Nee nog niet, is hij hier?

  3. festina lente schreef:

    Ja, hoorde ik vanmorgen. Richard Gouw. Hij komt m.n. kennis opdoen van de touch table….

  4. @Festina: ik heb 'm uiteindelijk niet meer ontmoet…maar je reactie ging nog wel even in de slotpresentatie van Eppo, dat dan weer wel 🙂

  5. Ja hoor, maar het was in een flits van voorbeelden: het ging er over dat het ondanks technologie toch ook altijd over mensen gaat…ook op zo'n congres. De menselijke maat als leidraaid. Prachtig toch?

  6. festina lente schreef:

    Zeker! Ik heb me al laten vertellen dat het een screenshot was. Richard (onze innovator) was overigens zeer enthousiast en onder de indruk van wat jullie en DOK Delft bereikt hebben en nog van plan zijn om te doen!

  7. Dat is fijn om te horen Festina. Dank!

  8. Richard schreef:

    Goh, je kunt ook nergens meer anoniem naartoe 🙂
    Maar goed, inderdaad een erg interessante dag, en dan met name ook de MS Surfaces natuurlijk. Ik durf het bijna niet te vragen, maar eh…

  9. Mooi dat je het interessant vond Richard! Wat durf je bijna niet te vragen? Wil je er een stukje op rijden? 🙂

  10. Richard schreef:

    Ik zou er inderdaad wel eens een testrit op willen maken en de ontwikkel-mogelijkheden onderzoeken. Ik zie in ieder geval veel interessante toepassingsmogelijkheden.

  11. @Richard: misschien spreek ik voor mijn beurt maar wat mij betreft ben je van harte welkom om een dagje mee te draaien o.i.d. Kan ik wel voorleggen aan Enno, als je dat wilt.

  12. festina lente schreef:

    Hé Richard, jij ook hier? Goede ontwikkeling 🙂

  13. Enno schreef:

    @Richard: je bent van harte welkom om bij ons onder de motorkap te komen kijken! Ik ben erg benieuwd naar je ideeën.

Reageer