clear

zoeken

search

Robots en boeken: het nieuwe opslagsysteem van de British Library

12 december 2009

Aan bibliotheken zonder boeken denken veel collega’s nog niet zo graag en met een beetje mazzel overleeft de huidige generatie boekenbewaarders de veranderingen die ons de komende jaren te wachten staan ook wel. Na hun de zondvloed, misschien.

Maar wat geautomatiseerd kan worden zal uiteindelijk ook geautomatiseerd worden en het gegeven dat er van boeken in gedrukte vorm op verschillende plaatsen meerdere exemplaren worden bewaard voor het nageslacht wordt steeds minder vanzelfsprekend. Neem nu het magazijn van de Zeeuwse Bibliotheek: dat magazijn bevat bijna een miljoen items, waarvan een deel ook in andere bibliotheken is te vinden. Dat magazijn raakt langzaam maar zeker vol. Voor de langere termijn zal een nieuwe strategie bedacht moeten worden, opdat de werken die bewaard moeten worden ook bewaard kunnen worden en er tegelijkertijd niet te veel dubbelingen zijn met organisaties als de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, die het grootste deel van de nationale bewaarfunctie voor z’n rekening neemt. Je kunt niet uitsluiten dat er over een paar jaar een nog grotere centrale opslagfaciliteit gebouwd zal worden waar Nederlandse bibliotheken de boeken met lagere omloopsnelheden zullen gaan opslaan. Het zou een logische ontwikkeling zijn.

Bij de beschrijving van het opslagsysteem ARC, van de universiteitsbibliotheek in Utah, suggereerde ik al dat geautomatiseerde, centrale opslagsystemen zich minder ‘ver van ons bed’ bevinden dan sommige mensen denken. Op de site Gizmag lees ik vandaag dat de British Library onlangs een centraal en geautomatiseerd systeem in gebruik heeft genomen in Boston Spa, West Yorkshire. Het gebouw kostte 26 miljoen pond en omvat 262 kilometer ‘boekenplank’, genoeg om weer een paar jaar te kunnen voorzien in ruimte voor de 12,5 kilometer aan boeken die de bibliotheek nu nog jaarlijks toevoegt aan de magazijnen.
Als er boeken worden opgevraagd vanuit de British Library worden ze binnen 48 uur verzonden vanuit Boston Spa. Robots doen het meeste werk:

Items held in the facility are stored in over 140,000 bar-coded containers. The robotic cranes will be used to convey a selected container to a retrieval area where one of the almost 900 members of staff at the Boston Spa site will take out the required item and send it around 275 km (172 miles) down to the Library’s Reading Rooms at St Pancras, where it will arrive for the researcher who requested it within 48 hours.

Het heeft nog steeds iets futuristisch, als je dit leest maar zeg nu zelf: het systeem is toch helemaal zo gek nog niet, als je bedenkt hoeveel ruimte boeken die nauwelijks worden opgevraagd nu nog verslinden? Veel bibliotheken kampen met ruimtegebrek, als ze nieuwe activiteiten willen ontplooien. Een systeem als van de BL is hiervoor zeker niet de oplossing maar draagt toch op z’n minst bij aan nieuwe mogelijkheden.

Meer lezen en bekijken:
British Library boasts one of UK’s most air tight buildings
British Library’s automated storage system unveiled (video BBC)
Robots used at £26m British Library store (video BBC)
In and Out Air Strategies (Presentatie, PDF)
The British Library Newspaper Collection: Long Term Storage, Preservation and Access (Paper, PDF)

@

Foto: building

3 Reacties

  1. Ingmar schreef:

    Wat het gebouw naast de robots nog bijzonder maakt zijn de isolatie en het zuurstofniveau.
    De depots zijn zo goed als luchtdicht, er lekt maar 0.5m3/m2/h uit en het zuurstofniveau is teruggebracht van de normale ca 20% tot 14,8%. Hierdoor is de kans dat er een brand ontstaat miniem, omdat daarvoor minstens 17% zuurstof nodig is.

  2. Enno schreef:

    Hé Ed,

    Waarom niet in plaats van zo'n complete fabriek te bouwen gewoon alles door de scanner halen. Levertijd is dan nog maar een paar seconden en je kan er nog handig in zoeken ook. Ik heb het bij ons ook al voorgesteld, het levert veel magazijn ruimte op. Het werd me niet in dank afgenomen….

  3. @Ingmar dat roept bij mij meteen de vraag op of dat arbotechnisch wel in orde is, maar daar hebben ze vast ook over nagedacht. Een knap staaltje hoe dan ook.

    @Enno:
    De tijd wordt er wel rijp voor inderdaad…en op den duur zal het die kant ook wel opgaan, denk je niet?
    Maar er blijft evengoed minstens een gebouw nodig om de originele boeken ook op te slaan, al is het maar vanwege de museale waarde. Tegen de tijd dat boeken dan ook alleen nog in digitaal formaat worden gepubliceerd…

    Ben benieuwd hoe lang dat nog zal duren. Iemand vergeleek het onlangs ergens met paarden. Op den duur zijn die als vervoersmiddel vervangen door auto's, maar paarden bestaan nog steeds. Dieren zijn niet te vergelijken met boeken natuurlijk, maar toch: er zit wel iets in…

Reageer