clear

zoeken

search

Rita bedankt!

23 december 2009

Rita Niland was in 2005 een van de eerste mensen die regelmatig opdook op en rondom ZB Digitaal. Een paar maanden later leerde ik haar ook persoonlijk kennen, tijdens een interview dat Rob Coers hield voor Bibliotheekblad. Mij staat nog goed bij dat Rita toen vertelde over haar computerverleden:

Rita Niland is bij de bibliotheek Rotterdam werkzaam als ‘medewerker innovatie digitale bibliotheek’. “Ik ben al sinds 1975 bezig met computers en wat het latere internet is geworden: bulletin boards, De Digitale Stad, Hacktik enzovoorts. Moblogging, podcasting, hyves, friendster… ik moet alles gewoon een keer geprobeerd hebben, dat vind ik prachtig. In 2004 opende ik bij XS4all mijn weblog, wat in feite niets nieuws was, alleen met een wat andere techniek.

Je kunt je voorstellen dat ik me na die woorden wel even een groentje voelde…

Nu zag ik 11 dagen geleden opeens een tweet van @ritanila voorbij komen: “Hehe mijn officiele brief met vaste aanstelling bij de GGD per 1 jan. binnen. Morgen ontslagbrief voor Bibliotheek Rotterdam maken. Exit.”

Rita? Ontslag? Toen ik er naar vroeg bevestigde ze dat ze de bibliotheek Rotterdam zou gaan verlaten. Ze kon er voor de rest echter niet te veel over zeggen maar maakte nog wel de grap dat ze zich ooit misschien nog wel zou ontpoppen als de ‘Heintje Davids’ van de bibliotheekwereld. Dat laatste moeten we dan maar hopen want zoals Rita hebben we er niet veel. Rita is overal. Ik weet hoe hard ze heeft geknokt voor gaming in de bibliotheek, ik bewonder haar voor haar energie rondom de succesvolle digikringen, ik besef dat ze altijd geduldig probeert uit te leggen wat ze doet en waarom en ik weet hoe ze zonder al te veel voorbeelden evenement na evenement heeft vastgelegd op de gevoelige plaat.

Het is maar een greep uit haar activiteiten. In de archieven van haar twee blogs (hier en hier) kun je nog veel meer vinden.

Daarom Rita, een gil vanuit het Zeeuwse naar Rotjeknor: bedankt voor alles wat je hebt gedaan voor bibliotheken en succes met je nieuwe job! (hoewel ik daar bijna aan toe zou voegen dat ik hoop dat je het er niet naar je zin zult hebben, Rita Davids 🙂 )

@

Foto: GO Opleidingen

10 Reacties

 1. Ron Wessels schreef:

  Leuke foto. Wie zou die gemaakt hebben 😉

  Het kan niet genoeg worden gezegd: Rita is idd één van de grote promotors (evangelisten vind ik niet zo'n mooi woord) van bibliotheekinnovatie. Lekker praktisch aangelegd en van 'hup, de schouders eronder en niet op je luie r**t blijven zitten'.

  Kortom Edwin, jouw lovende woorden zijn helemaal op z'n plaats. Rita is overal te vinden, dus ook al jarenlang als docent bij GO opleidingen.

  Jammer dat ze de bibliotheekwereld formeel verlaat, maar denk maar niet dat we zomaar van haar af zijn 😉

 2. Ha Ron,

  Ik had al een beetje een vermoeden inderdaad en ging er voor het gemaak maar van uit dat jij/jullie dit niet erg zouden vinden.

  Als ik het zo lees ken jij Rita wat beter dan ik nog. Op je laatste woorden vertrouw ik dan maar:$

 3. Ron Wessels schreef:

  Ha,

  Van die foto is idd prima hoor, zo lang er een bronvermelding bij staat en dat heb je (uiteraard) gedaan.

  Rita blijft de ontwikkelingen op bibliotheek(innovatie)-gebied vast wel volgen en als zzp'er zal ze zeker ook klussen op dit gebied blijven uitvoeren. Daar ben ik zeker niet bang voor…

 4. Jouke schreef:

  @Edwin; kan me alleen maar bij je aansluiten en heb Rita mijn "gevoelens" tijdje terug al via Twitter kenbaar gemaakt.

  Goed dat jij er een post aan wijdt!

 5. Rita is cool! Gelukkig blijft ze volgens mij trainingen geven bij de GO (Toch @Ron?):-) Is ze toch nog een beetje een bieber! 🙂

 6. Ron Wessels schreef:

  @Wilma: voor zover ik weet wel hoor.

  Rita is o.a. elk jaar v.a. september betrokken bij de module Inhoudelijk toegankelijk maken van informatie. Dat is een module uit ons hbo-opleidingsprogramma.

 7. @Ron dan lijkt me ook echt iets voor haar. Leuk 🙂

 8. @Ron: ok dan! Thanks

  @Jouke & Wilma ere wie ere toekomt 🙂

 9. Als nog redelijk nieuwe collega van Rita kan ik alleen maar zeggen dat ik het een groot gemis vindt voor Bibliotheek Rotterdam dat Rita elders gaat werken. Zo'n bak met kennis die zomaar de deur uitloopt en het zal niet eenvoudig zijn om dat weer zomaar bij te spijkeren. Ontzettend jammer!

 10. @monique: bakken met kennis moeten meer gekoesterd worden denk ik…Misschien is ze later nog wel te verleiden tot een terugkeer. Ze keert de bibliotheekwereld in ieder geval niet helemaal de rug toe 🙂

Reageer