clear

zoeken

search

Petra schrijft een brief

25 december 2009

Koningin Beatrix heeft vandaag gesproken. Zij vindt dat de samenleving te individualistisch is geworden, dat de burger te vaak “op ‘veilige’ afstand blijft , schuilgaand achter z’n scherm”. Ze zei onder meer:

Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht te hebben voor de naaste. Nu is men vooral met zichzelf bezig. We  zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes. Onze samenleving wordt steeds individualistischer. Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. Maar zonder enig ‘wij-gevoel’ wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet te vullen; integendeel, afstanden worden juist vergroot. Het ideaal van het bevrijde individu heeft zijn eindpunt bereikt. We moeten trachten een weg terug te vinden naar wat samenbindt.

De tijden zijn inderdaad veranderd, de maatschappij is individualistischer geworden, maar de Koningin gaat met haar woorden voorbij aan de sociale kant van het web en technologie.

Ik zou nu met vele persoonlijke voorbeelden kunnen komen maar ik geef het woord liever aan Petra de Boevere, die naar aanleiding van de kersttoespraak onmiddellijk een open brief aan Hare Masjesteit schreef.

Goed gesproken.

@

10 Reacties

 1. Astrid schreef:

  Ik heb de toespraak niet gezien, maar deze woorden komen we erg bekend voor. Volgens mij zei ze vorig jaar min of meer hetzelfde. De reacties die ik nu al tegen kom op het web lijken zich allemaal bij Petra aan te sluiten. Het is moeilijk het sociale van o.a. web2.0 uit te leggen aan iemand die daar helemaal niks mee heeft, het niet kent of niet snapt. Maar je zou denken dat ons koningshuis daar toch voorlichters voor heeft…

 2. Hoi Astrid: ook over saamhorigheid etc, maar dan meer vanuit het standpunt van het gezin als hoeksteen //www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=27978

  Het lijken inderdaad woorden uit een andere tijd te zijn…

 3. Tja toch denk ik dat ze wel een punt heeft. Twee punten eigenlijk die niet helemaal los van elkaar staan maar ook niet helemaal met elkaar samenhangen.

  Individualisering is natuurlijk niet het gevolg van sociale media. Dit is een maatschappelijke trend die al veel langer bezig is.
  Maar het is misschien wel interessant om een keer kritisch te kijken naar de impact van het sociale web op mensen binnen deze individualistische maatschappij.

  Want hoewel er veel positieve voorbeelden van het sociaal gebruiken van sociale media zijn (zoals het iemand helpen aan een slaapplaats). Zijn er ook veel negatieve voorbeelden waar sociale media asociaal wordt ingezet (digitaal pesten, afspraken tussen holigans e.d.).

  Ik vermoed dat een sociaal individualistisch mens onder de invloed van sociale media socialer gedrag zal vertonen en zijn sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid zal nemen. Terwijl de minder sociaal individualistische mens onder de invloed van sociale media minder sociaa gedrag zal vertonen en minder genegen zijn zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

  Misschien dat het toch eens tijd wordt voor een wetenschappelijk onderzoek naar deze ontwikkelingen!

 4. @Jeroen: daar heb je natuurlijk gelijk in. Het is een beetje als in de stelling dat technologie niet slecht is maar wel slecht gebruikt kan worden. Het web is inderdaad een spiegel van de samenleving. In de echte wereld heb je tuig en onveilige achterbuurten, op het web evenzo. Ik denk dat zulke onderzoeken wel al eens zijn gehouden, zij het op redelijk beperkte schaal. De rapporten van PEW geven soms wel inzichten en jaren terug verwees ik altijd graag naar Sociosite, van Benschop. Die site oogt inmiddels wat gedateerd maar de inhoud is nog steeds de relevant, vind ik.

 5. rob schreef:

  Compadre,

  'The medium is the message' schreef Marshall McLuhan. Wellicht had hij hierbij niet een hoofs medium als een koningin in gedachten. Zij is haar boodschap: een erfelijke kwaal die pluralis majestatis heet – daar helpt geen schmierende letterknecht van de rvd aan.

  Rob.

 6. @Rob: daar hebben we het in het verleden wel eens over gehad, herinner ik me nu. "Wij Beatrix".

  Over dit staaltje pr gaan wij heel gauw verder bomen, bij een fijn glaasje limo 🙂

 7. Xaviera schreef:

  Ik snap niet zo goed waarom iedereen zo verongelijkt doet. Die vrouw is 100. Natuurlijk vindt ze nieuwe technologie eng. Wacht maar tot jij 100 bent 🙂 Hoe hip je nu ook denkt te zijn, dat is van voorbijgaande aard.

  ik vond er vooral dit van:
  //www.xa4a.net/2009/12/koninklijke-oma/

  de reacties online vond ik nogal overtrokken 🙂

  De koningin is als webanalytics: als ze onderschrijft wat je al vindt, dan moet je haar ten alle tijden quoten. Als ze iets zegt waar je het niet mee eens bent, moet je het gewoon negeren.

 8. @Xaviera: nou, je hebt zonder meer een originele invalshoek en een paar hele goede punten. Daar sluit ik mooi de dag mee af 🙂

  Maar over dat reageren: het is inderdaad allemaal wat overtrokken wellicht, en ietwat massaal, maar dat heeft ook te maken met het feit dat het leuk is om te reageren op iets dat veel mensen al bereikt heeft.
  Dan is de herkenning en respons groter dan bij/op een technisch verhaal of een beschrijving van een oud boek dat ergens in een kluis ligt 🙂

  Zal trouwens ook een abo nemen op je blog want ik was nog niet voorbij contentgirls gekomen. Nu wel.

 9. Ali schreef:

  Het duidelijkste voorbeeld van de individualisering etc. vond ik wel de eerste keer dat ik dit bericht hoorde in het radionieuws (Radio2, top2000 natuurlijk). Direct daarna kwam een bericht over hulpverleners die midden in de nacht mensen kwamen helpen die van de weg waren geraakt en daarbij waren bedreigd door de ong. 50 mensen die met de ongelukkigen naar de disco waren geweest of iets dergelijks. Ik denk dat Hare Majesteit het ook wel dit soort belachelijke dingen had.

 10. @ali: die vorm van verharding en a-sociaal gedrag is inderdaad een naar uitvloeisel van onze huidige samenleving….en dat is inderdaad iets waar we bij stil moeten staan, en beter nog: iets aan moeten doen…

Reageer