clear

zoeken

search

Over downloaden, mediabelasting en de minimalistische torrents van NERROT

25 december 2009

Gisteren las ik in NRC Next het artikel ‘Downloaden is uit, je kijkt alles online’. Dat artikel gaat in op de deal die YouTube deze week met Buma/Stemra sloot en stelt vast dat streams het beginnen te winnen van downloaden. Dat is ook wat ik steeds vaker hoor in mijn directe omgeving: “waarom zou je nog media downloaden als je het ook direct online kunt bekijken en beluisteren?’ Nu een grote speler als YouTube gaat betalen voor rechten is een vorm van algemene mediabelasting een logische vervolgstap. De vraag is alleen wie er uiteindelijk met die belastingcenten aan de haal zal gaan. Google, de overheid, of een andere partij?

Zelf download ik, sinds een paar jaar, ook veel minder. Op een gegeven moment is het verzadigingspunt bereikt en bezit je meer muziek, games en films dan je kunt ‘consumeren’. Voor de verzamelaar is dat misschien een leuk idee maar zelf ervaar ik het toch vooral als een overdosis. De lol is er af. Daarnaast vraag ik me af of je verzamelen nog wel verzamelen mag noemen, als je onbeperkt toegang hebt tot online collecties.

@mjk schreef afgelopen maandag dat illegaal downloaden niet afneemt terwijl de verkoop van multimedia juist toeneemt. Ze schreef ook:

De relatie tussen het aantal gratis gedownloade liedjes, films en games en de gederfde inkomsten voor de entertainmentindustrie is ingewikkeld. Een gedownloade cd via een site als The Pirate Bay (in verschillende landen verboden, maar nog steeds te gebruiken) staat niet gelijk aan een gemiste verkoop. Kennismaken met muziek, films en games via torrentsites en andere downloadmogelijkheden kan zelfs leiden tot meer verkoop. Een voorbeeld: ik keek laatst bij vrienden een paar afleveringen van Dexter die gratis gedownload waren. Ik vond de serie zo goed dat ik meteen reeks 1 en reeks 2 op dvd heb gekocht. Daarna had ik zin in meer en heb ook The Wire gekocht.

Er zijn genoeg  mensen die andere motieven hebben om te downloaden maar ik herken me wel in het bovenstaande. Ik heb ook meer dan 100 euro neergelegd voor vier seizoenen van The Wire, nadat ik er veel goeds over had gelezen en gehoord. Ik had de complete serie ook kunnen lenen van een makker die alles had gedownload en gebrand. Alleen omdat ik het me kon permitteren besloot ik de dvd’s echter aan te schaffen. Waarom ook niet?

Maar gisteren, tijdens het drinkgelag van de Middelburgse kerstavond, gaf Mr Bungle me nog een paar muziektips. Een soort ‘best ofs’ van de muzieklijstjes op zijn weblog. Nu heeft Bungle een hele brede smaak die lang niet altijd overeenkomt met die van mij. Hij geeft vaak goede tips maar ik durf die muziek niet blind te kopen. Gisteren tipte hij Magnolia Electric Co en Mumford and Sons. Van de tips op z’n blog koos ik zelf voor Animal Collective.

Het was een mooie gelegenheid om de minimalistische torrentzoekmachine NERROT, die ik dinsdag dankzij een posting op TorrentFreak ontdekte, uit te proberen. Minimalistisch is NERROT zonder meer. Niet alleen de interface is supersober (nog minder tekst dan Google), ook de zoekmethode is gestript tot de kern: je krijgt welgeteld 1 zoekresultaat dat je direct kunt downloaden (als je tenminste al een client voor torrents op je pc hebt staan). Voor het vinden van de drie gezochte titels werkte dat uitstekend. De drie zoekacties leverden meteen de gezochte cd’s op, terwijl ik alleen had gezocht op de bandnamen. Perfect! Binnen vijf minuten had ik alles binnen.

En mijn oordeel over de inhoud? Magnolia Electric Co. zit ik nog te luisteren. Dat klinkt goed. Mumford and Sons spreekt me ook aan maar behoeft nog wel een extra luisterbeurt. Animal Collective vind ik vooral vreemd. De bestanden met hun muziek verwijder ik weer net zo snel van de laptop als ik ze gedownload heb.

Of deze online verkenning uiteindelijk nog zal leiden tot de aanschaf van de muziek kan ik nu nog niet zeggen, maar een ding weet ik wel: door on- en offline tips en omdat ik de mogelijkheid heb te downloaden, geef ik de muziek een kans. Zonder die mogelijkheden zou dat waarschijnlijk nooit gebeurd zijn en zou ik er al helemaal niet over hebben geschreven.

Ik bedoel maar: leve het vrije web!

Gerelateerd:
Alternatieven voor The Pirate Bay
Kickass Torrents: torrents downloaden zonder Bittorrent
Coda.fm: een uitstekende torrentsite
Zoeken in 12 torrentsites tegelijk met Youtorrent.com
De woelige wereld van Torrentsites en het Bittorrent Netvibes Universe

@

2 Reacties

  1. Luud schreef:

    Ik herken dat zeker ook, niet meer downloaden als het toch online beschikbaar is. Dat besef drong voor het eerst tot me door bij software. Ik had een aparte map met daarin de software zoals openoffice, voor als ik een probleem had. Onzinnig natuurlijk als je permanent online bent en het downloaden nauwelijks nog tijd kost.
    Oud denken, relict van toen internet nog via een telefoonmodem binnenkwam en elke minuut online extra kostte. En hoe lang is dat ook al weer geleden? 🙂

  2. @Luud: Hehe, dat oude denken is soms hardnekkig. Ik ruim nog steeds alles op uit mailboxen en van harde schijven terwijl er gigabytes ruimte beschikbaar zijn. De tijd dat mijn harde schijf volliep ligt ook al een paar jaar achter me.
    Wij zijn gewoon langzamer in ons denken dan dat technologie zich ontwikkelt 🙂

Reageer