clear

zoeken

search

Omdat delen leuk is: AddThis

23 december 2009

Een van de leukste dingen van het web zoals we het nu kennen is het gegeven dat je -zonder gehinderd te worden door veel kennis van zaken- in een handomdraai basale websites of weblogs kunt aanmaken. Dit blog (Blogger) en Bibliotheek 2.0 (Ning) zijn daar voorbeelden van. Zodra je echter meer wilt gebruiken dan een standaardsjabloon ontkom je niet aan het lezen van instructies op het gebied van html of css.

Een posting van Scoble hield mij zojuist ook twee uur van de straat. Hij verwees naar de Meebo Bar, een balk waarmee bezoekers van weblogs bijdragen kunnen delen op andere netwerken. Na enige twijfel besloot ik die tool te proberen. Het is weliswaar mijn streven ZB Digitaal zo ‘clean’ mogelijk te houden omdat ik in de loop van de tijd heb geleerd dat toeters en bellen vaak niet gebruikt worden en de laadtijd van een website meestal geen goed doen, maar soms maak ik een uitzondering. Als het maar niet meer zo gek wordt als in, pak ‘m beet, april 2006 of september 2007.

De Meebo Bar beviel me uiteindelijk toch niet. Het installeren was eenvoudig (op dezelfde wijze als een standaardgadget van Blogger) en de manier waarop je er afbeeldingen en blogposts mee kunt delen is erg fraai, maar in de taakbalk van de browser zag ik het script van Meebo alweer haperen en de paginabrede balk zelf oogde vooral vreemd leeg. Ik verwijderde ‘m dus weer.

Omdat ik toch bezig was en al geruime tijd aas op zo’n ‘tweet this-knopje’ onder postings, ging ik op zoek naar een alternatief. Ik probeerde de instructies van Blogger Buster en Solid Blogger uit en rommelde, ondersteund door tweets (dank allen!) met de lay-out maar ook deze twee buttons bevielen me niet. Uiteindelijk viel mijn keuze op AddThis, een relatief subtiel balkje dat naar meer dan 200 sociale netwerken kan verwijzen. Ook deze code wist ik echter niet meteen een mooi plekje te geven. Ik heb voorlopig gekozen voor een positie tussen de reacties en de labels die onder berichten worden weergegeven. Of er ook gebruik van zal worden gemaakt durf ik niet te voorspellen maar het is het proberen waard. Toch?

@

7 Reacties

 1. poulus schreef:

  Add This bevalt mij prima.

 2. Jaap van de Geer schreef:

  Had hem ook al poosje op het oog. Denk dat ik hem ook in webcatalogus ga gebruiken. Laat me nog even weten of het bevalt!

 3. @Poulus: goed om te weten. Welke gaan jullie gebruiken voor de site? Was niet zelfde toch?

  @Jaap: zal ik zeker doen. Janneke Staaks twitterde nog over die in de catalogus van de UvA. Werkt prima, maar ze gebruikt 'm nu niet meer. Ik hoor vast gauw waarom niet 🙂

 4. Peter schreef:

  In Flevoland hebben we addthis in de aquabrowser.

  Alleen hebben we geen idee hoeveel het gebruikt wordt. Maar een geinig ding, zeker.

  Peter
  Almere

 5. Add This heeft ook een analyticsingang Peter, werkt die niet goed?

 6. poulus schreef:

  @Edwin. Naar mijn weten gaan we ook deze gebruiken. Na de goeie resultaten op mijn 23ad-blog.

 7. @poulus: mooi werk! Ik ga toch eens informeren of wij daar ook niet meer mee kunnen…

Reageer