clear

zoeken

search

Nieuws op je ereader met Calibre

22 december 2009

Een volledig boek of tijdschrift heb ik nog niet gelezen op de Sony Reader (ik wil eerst, heel dwangmatig, de stapel gedrukte exemplaren wegwerken) maar ik ben wel begonnen met het verkennen van de software.

De software die werd meegeleverd is ruk. Zondag maakte Bram Donkers me nog blij met een tweet waarin ik las dat er een update van de software beschikbaar was, maar ik ontdekte al snel dat ook die versie veel problemen heeft met het synchroniseren van meerdere bestanden. Een indirect gevolg daarvan is dat ik muziek die ik op de reader had gezet opnieuw kwijt ben. Dat soort ellende ben ik snel beu.

Ik richt mij voorlopig dus op Calibre. Calibre kan weliswaar niet goed uit de voeten met audio maar werkt uitstekend voor het beheer van ebookbestanden. Gisteren zag ik dat je met het programma ook de rss-feeds van nieuwsbronnen kunt downloaden. Er zijn zo’n 15 Nederlandstalige bronnen beschikbaar, waaronder Trouw, Volkskrant, NRC Next en Tweakers. Het downloaden en overzetten naar de reader bleek een fluitje van een cent.

Behalve nieuwsbronnen kun je ook je persoonlijke feeds downloaden. Ik had daarvoor wel even de faq en een posting van Pierre nodig (waarin ZB Digitaal nota bene als voorbeeld fungeert) maar toen lukte het inderdaad om een verzameling blogposts binnen te halen. Een tip van Fred kan ik later weer benutten voor de nodige ordening.

Het lezen van feeds op deze wijze vind ik zo prettig dat het me wel iets lijkt om verder mee te experimenteren. Ik heb alleen geen zin om al de feeds die ik volg handmatig aan Calibre toe te voegen. Nu is het zo dat je al je feeds uit Netvibes in een keer kunt exporteren als zogenaamd OPML-bestand (die functie heb ik van het weekend helaas weer moeten gebruiken omdat Netvibes erg onbetrouwbaar is momenteel) en elders kunt importeren. Binnen Calibre kan ik die optie echter niet vinden. Het is wel eens aangekaart door een gebruiker, maar dat is het volgens mij ook wel.

Is er iemand die weet hoe ik een opml-bestand kan omzetten naar de bestanden die eindigen op .py of .recipe? Via Google beland ik al snel in de wereld van de codekloppers. Daar duizelt het mij te snel….

@

10 Reacties

 1. Fred Zelders schreef:

  Kijk! En dan komt mijn post van eergisteren "Hoe ga je van Netvibes naar een Grazr Reading list" @ //fredscapes.nl/2009/12/20/hoe-ga-je-van-netvibes-naar-een-grazr-reading-list/ te pas.

  Want Calibre manual zegt @ //calibre-ebook.com/user_manual/news.html:
  "To make calibre download the feeds and convert them into an e-book, you should click the Fetch news button and then the Add a custom news source menu item. A dialog similar to that shown below should open up."

  Dus daar gaan we!:
  1. Maak van je OPML een Grazr widget (kijk in mijn post HOE)
  2. Sleep de feeds die je dan te zien krijgt één voor één naar het Feed URL veld van het 'Add custom news source' venster. Vul de naam in en klik de 'Add feed' button.

  Iets meer werk, maar dan heb je wat je beoogde.

 2. Fred Zelders schreef:

  Als je het zoals hier boven beschreven doet krijg je alle content van de pagina's waar de posts staan.
  De methode werkt perfect, maar het resultaat laat dus te wensen over (er staat immers veel meer in je eBook dan alleen de post zelf).

  WIl je alleen de post zelf er uit filteren, dan moet je het recipe aanpassen. Dat betekent dus code kloppen/aanpassen 🙂

  In de Calibre Manual vind je daar alles over.

 3. @Fred: haha, die is mooi, die oplossing. Ik ga er van de week eens even naar kijken. Codes aanpassen vind ik iets te veel van het goede maar het is ook wel weer een uitdaging om het goed voor elkaar te krijgen. Bedenk nu dat het waarschijnlijk ook wel lukt met een Yahoopipe van combifeeds maar toen ik daar laatst weer eens mee experimenteerde werd het spul toch wel een beetje traag in de updates etc.

  Hartelijk dank hoe dan ook!

  Edwin

 4. Fred Zelders schreef:

  Ik vind Yahoo Pipes te bewerkelijk. Veel gepuzzel en zo.

  Mijn insteek is: Als het effe kan zo veel mogelijk gebruik maken van een aaneenschakeling van "Little tools that do one thing well":
  ~ "KISS & Simplicity…" @ //fredscapes.nl/2008/05/13/kiss-simplicity/

 5. Enno schreef:

  Volgens kan Calibre overweg met Google Reader, die snapt opml, dus klaar is Kees?

 6. @Fred: ben ik wel met je eens ja. Niet wat je noemt intuitief. Had ik ook altijd met popfly van Microsoft… KISS!

  @Enno: die ingang ben ik nog niet tegengekomen. Daar zal ik eens naar kijken. Zou wel mooi zijn…

 7. poulus schreef:

  Ik heb afgelopen weekend geknutseld met Calibre. De nieuwsbrief van het Zeeuws Archief omgezet naar epub.
  Elvedebe heeft me vanochtend het resultaat laten zien op haar cooler. Zag er prima uit.
  Zal ik jou ook het resultaat sturen, dan kun je hem lezen in je Sony-reader.

 8. @Poulus: super, dank je! Dat samenwerken krijgt in alle vormen gestalte 🙂

 9. poulus schreef:

  de epub is onderweg.

Reageer