clear

zoeken

search

Lang leve pubsubhubbub!

04 december 2009

“Lang leve pubsubhubbub!”
“Wat zegt u?”
“Ik zeg: Lang leve pubsubhubbub!”

Er zijn van die dingen waar je blij mee bent zonder dat je de techniek erachter begrijpt of wilt begrijpen. Pubsubhubbub is zo’n ding.

Pubsubhubbub is een open protocol dat RSS-feeds stukken sneller maakt. In juli werd dit protocol al gepresenteerd maar het heeft een paar maanden geduurd voordat wij, als rss-consumenten, daar iets van merken. Hoe merken we dat dan? Feeds komen veel sneller binnen in Netvibes (het nieuwe Wasabi) en de Google Reader, en sinds een week merk ik dat de feeds van dit weblog opeens ook vrijwel onmiddelijk zichtbaar worden in Twitter. Twitterfeed maakt inmiddels ook gebruik van pubsubhubbub.

En hoewel het me eigenlijk niet interesseert hoe het werkt wil ik de ontwikkelaars van pubsubhubbub toch even bedanken. Het web wordt steeds sneller, mede dankzij jullie!

@

NB: Ik las vanavond dat Google ook is begonnen met ‘het uitrollen van realtime’. Binnen Google Finance.

4 Reacties

  1. FredZ schreef:

    Gave ontwikkeling inderdaad! Het fenomeen is al een poosje in de belangstelling. Uncle Dave (Winer) begon er mee. Hij noemde het RssCloud.
    Pubsubhubbub heeft hetzelfde maar dan NET iets anders ge-implemeteerd.
    Zodra het beschikbaar kwam heb ik het in mijn (WordPress)weblog 'aan gezet'" frEdSCAPEs is nu ‘rssCloud enabled’.
    Je hebt er dus als consumer alleen baat bij als je een RSSCloud/Pubsubhubbub-aware rss-reader gebruikt. Gelukkig komen er steeds meer rss-readers en op RSS-gebaseerde services (zowel in the cloud als in de vorm van een programmatje op je computer) die dit ondersteunen.

  2. @FredZ: Heb jij er ook al merkbaar voordeel bij gehad?

    Nu de grote spelers overstag zijn gegaan zal de rest ook heel snel volgen vermoed ik. Het grote publiek zal het wellicht niet eens merken.

    Het wordt alleen maar beter zo 🙂

  3. Fred Zelders schreef:

    Het grootste voordeel zit hem denk ik niet in de snelheid waarmee een update doorsijpelt, maar in de vermindering van gebruikte bandbreedte.
    Omdat het geheel op basis van push werkt hoeven al die rss-readers niet meer 'te lurken' om te kijken of er al weer een nieuw item in de feed zit.

    Ik heb niet zo heel veel rss-geabonneerden, dus heb ook einig last van 'teveel bandbreedte voor rss lurken'.

  4. Ah ok, ik keek zelf vooral naar de snelheid van de verspreiding inderdaad. Aan die bandbreedte had ik nog niet direct gedacht. Thanks!

Reageer