clear

zoeken

search

Internet 2009: saai en voorspelbaar

04 december 2009

Op Marketingfacts staat vandaag een slideshow die negen jaar Nederlandse internetranglijsten van Multiscope bevat. Het meest opvallende aan die serie is het gegeven dat de meest populaire websites dat vaak ook heel lang blijven. Zo nu en dan worden sterren verdreven door andere (Startpagina domineerde de lijst lange tijd maar staat nu niet eens meer in de top tien). Ook opmerkelijk is dat nu.nl en rtl.nl de enige nieuwssites zijn in de top 20 van 2009. Bol is een begrip geworden. Knap inderdaad.

Toen ik de lijst bekeek besefte ik dat er in 2009 bijzonder weinig is veranderd aan mijn internet- en surfgedrag. In mijn Top 10 is volgens mij geen enkele nieuwkomer opgedoken. Natuurlijk zijn er wel verschuivingen geweest in de weblogs en nieuwbronnen die ik volg (een deel daarvan staat hier) maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Een kwart van de websites in het overzicht van Multiscope gebruik ik zelf ook:

  • Google: (bijna het hele pakket) zeer intensief
  • Youtube: intensief 
  • Hyves, Nu en Wikipedia: regelmatig. 
  • De rest van de lijst: niet of incidenteel.

Behalve op deze sites speelt een groot deel van mijn internetbeleving zich af binnen Netvibes en de blogosphere (de meeste biblioblogs volg ik nu via de feeds van NL Biblioblogs, omdat er minder op gepubliceerd wordt dan in voorgaande jaren) en daarnaast nog binnen een hele riedel van dagelijkse communicatie via webmail, netwerken als Facebook, B20 en Twitter. Vanaf al die platformen maak ik dagelijks uitstapjes naar leuke websites en bronnen rondom boeken, games, erfgoed, enz. Maar om nu te beweren dat ik nog vaak en lang ‘surf’…

En mijn tools? Docs en Widgetbox liggen er wel uit. Twhirl kwam daar voor terug. Dat is het zo wel een beetje.

Wat een saai internetmannetje ben ik eigenlijk geweest, in 2009.

@

Foto

Reageer