clear

zoeken

search

Een Sony Reader in mijn schoentje

03 december 2009

Over ereaders (ik heb geen zin meer in het streepje na de e, dat zal ik later goedmaken) heb ik hier al veel geschreven maar het duurde tot ongeveer een maand geleden dat ik er voor het eerst een in mijn handen had. Ik overwoog meerdere malen om er eentje aan te schaffen maar twijfelde keer op keer. Welke dan? Is het niet beter om nog even te wachten op een apparaat dat alles op fatsoenlijke wijze integreert? Maar ondertussen verstreek de tijd en had ik, als bibliothecaris-die-altijd-de-mond-vol-heeft-van-technologie (pak aan!), nog steeds geen ervaring met de hardware (afgezien van Mobipocket op de TyTN).

Toen ik vanmiddag een tweet voorbij zag komen van De Drukkery, begreep ik dat deze boekhandel inmiddels ook readers verkoopt en beloofde ik gauw eens binnen te wippen om een kijkje te komen nemen.

Ik had echter buiten Marleen gerekend, die de dialoog ook had gezien, en spontaan besloot mij te verrassen. Toen ze in de winkel vertelde wat ze had gezien op Twitter begreep de dienstdoende medewerker niet meteen wat ze bedoelde maar dat was snel opgelost. De twitterende collega werd er bij geroepen en niet veel later liep ze naar buiten met de Sony Reader Touch Edition.

Ze legde het pakje achteloos naast de laptop waaraan ik zat te werken en ik, ondankbare hond, maakte eerst rustig af wat ik aan het doen was, in de veronderstelling dat er een gedrukt boek in zou zitten. Dat is toch je eerste associatie bij pakpapier van De Drukkery. Mijn verbazing en grijns waren groot, toen ik even later de doos van Sony zag.

Voor al mijn eerste indrukken over het apparaat verwijs ik met alle plezier naar de uitgebreide review op Mobilyz, daar kan ik me grotendeels in vinden. Ik kan nog niet echt veel zeggen over de leeservaring maar het valt me beslist niet tegen, al moet ik beamen wat Jouke twitterde: het is jammer dat er een backlight ontbreekt; bij zacht kunstlicht is het hebben van goede ogen wel noodzakelijk. Die heb ik gelukkig. Een goede handleiding ontbrak ook maar die bleek ik helemaal niet nodig te hebben. De bediening wijst zichzelf.

Terwijl ik het apparaat oplaadde via een usb-poort ging ik meteen aan de slag met een paar bronnen voor ebooks. Bol.com liet ik nog even voor wat het is omdat ik niet het risico wilde lopen tegen betaling boeken te downloaden die ik vervolgens niet zou kunnen gebruiken. Via Google Books downloadde ik boeken als Blown to Bits en Code 2.0, van Lessig, en een Engelse versie van de Goddelijke Komedie. Op de harde schijf had ik nog wat titels van Icke staan en via p2p verzamelde ik in een paar minuten ook nog wat titels, met de nadruk op recente Amerikaanse tijdschriften (dat aanbod!).

Toen ik de verschillende formaten (epub, PDF en MP3) naar de reader wilde zenden liep ik al snel tegen problemen aan. De meegeleverde software van Sony (ebook library) had bijzonder veel moeite met de synchronisatie van bepaalde bestanden. In mijn ongeduld had ik meteen de hele trits aangevinkt maar dat ging dus mis. Omdat ik na anderhalf uur het lek nog niet boven had besloot ik alles weer te verwijderen en opnieuw, bestand voor bestand, te uploaden. Dat ging stukken beter. Het probleem bleek uiteindelijk veroorzaakt te worden door DRM op een PDF van Benkler. Waarom daar DRM op zit weet ik niet maar het verbaasde me wel. Benkler biedt zijn fantastische boek ‘gewoon’ gratis aan. In de tussentijd had ik al geprobeerd of het programma Calibre gebruiksvriendelijker was (dat bleek zo te zijn) maar die software wist zich weer geen raad met audiobestanden. Jammer dan, want ik wilde graag ook muziek en een audioboek van Dawkins checken.

Die ene rotte appel zorgde dus voor de nodige frustratie (zie ook de website eReaders) maar daarna verliep alles prima. Ik kon gaan lezen en luisteren.

De weergave van de audiobestanden was prima. Ik was overigens wel blij dat de headset van mijn telefoon paste, want die wordt niet standaard meegeleverd. De e-books, zeker die van tijdschriften, komen goed in beeld en lezen lekker weg. De inzoomfunctie heb ik niet hoeven te gebruiken. Het apparaat is mooi, ligt lekker in de hand en het bladeren verloopt soepel, al is de responstijd lager dan je van sommige andere apparaten gewend bent. Voor de opties om (aan-)tekeningen te maken zie ik nu nog niet zoveel mogelijkheden, maar dat kan nog komen natuurlijk.

Ik kreeg, ook weer via Twitter, een aantal reacties op de aanschaf. Enthousiaste net zo goed als kritische. Ook bij Bol kwam ik een paar slechte recensies tegen, naast een aantal goede. Bol verwijst echter ook naar een test waarbij de Sony als beste uit de bus kwam.

De reader zal mijn lezen van papier niet meteen vervangen maar ik zie wel al veel mogelijkheden. Telefoons vind ik tot op heden te klein om er ‘relaxed’ een heel boek op te lezen maar met een reader vol nieuwe tijdschriften en een paar boeken (of, vooruit, met een paar werkdocumenten) kun je bijzonder goed op reis. Als je echt lang op vakantie gaat moet je nog wel even een adapter voor het lichtnet kopen, anders moet je verplicht opladen via usb, dat is niet altijd even praktisch.

Voor wat betreft het technologische aspect moet je denk ik blanco beginnen. Je bent geneigd te kijken naar features en kleurtjes van de apparatuur die je al gewend bent maar zover zijn de ereaders simpelweg nog niet. Je kunt ook wijzen op alles wat komen gaat maar hee, er komt altijd wel weer wat. Telefoonfabrikanten maken je ook ieder jaar weer gek.

Kortom: ik ben blij 🙂

Update na 5 minuten: ik wist dat ik onlangs ergens een review van een collega las, en zie nu pas dat het Jeroen was, op B20, met een video.

@

19 Reacties

  1. Jouke schreef:

    Gefeliciteerd!!
    Veel plezier er mee!

  2. schrijverdezes schreef:

    Met je recensie van de Sony ben ik het niet geheel eens, ik vind het ding zelf helemaal niet lekker lezen. Maar ik heb dan ook oudere ogen en die hebben meer contrast nodig (dus geen grijs op grijs). Let maar eens op hoe oud de mensen zijn met wie je er over praat/twittert.
    Tot zover niets verrassends, maar hier keek ik toch even van op:
    'maakte eerst rustig af wat ik aan het doen was, in de veronderstelling dat er een gedrukt boek in zou zitten.'
    Want:
    1. als je een cadeautje krijgt gaat het niet in de eerste plaats om de inhoud maar om het gebaar
    2. wat is er zo weinig verrassend aan een boek?
    Een beetje moraliseren mag wel in de sinterklaastijd dacht ik 😉

  3. @Jouke: thanks.

    @Schrijver: het is altijd persoonlijk he, zo'n eerste indruk. Ik begrijp dat de meningen verdeeld zijn…

    Dat moraliseren mag hoor. Had ik het maar niet mee moeten nemen in het verhaal he.

    Maar ik ben met alles blij, ook/vooral met boeken. Die geven we elkaar echter iets regelmatiger dan ereaders.

    En nu de roe!

  4. festina lente schreef:

    Ik ga ook een schoen naast mijn laptop zetten….

  5. @schrijver: wie stout is 🙂

    @Festina: jaaaaa!

  6. fietsfreak schreef:

    Jie ei toch een goed wuufje eej!

  7. vivalavida schreef:

    wil ook mijn schoen wel zetten bij jullie. Op je vraag onder welke naam ik twitter: josebakx, is wel beschermd maar kan je altijd accepteren als je nieuwsgierig bent.

  8. @Freak: dat ei jie hoe gezien. tis buutehewoon!

    @viva: kan altijd, maar of er dan ook een reader in gestopt zal worden?

    Ik heb je gevonden inmiddels. Nieuwsgierig ben ik vrijwel altijd. Geboren en getogen Zeeuw tenslotte 🙂

  9. Peter schreef:

    Wat past er in maatje 43?
    Overigens heb ik de Sony 600 al. En onderschrijf net als Edwin die review grotendeels. Ja, het is net als papier, dus er is verlichting nodig in het donker.
    Her en der lees je over contrast verschil en hinderlijke spiegeling op het scherm van de 600.
    Op de bieb hier hebben we ze allebei. Ik heb ze dan ook aan een zo goed mogelijke contrast en spiegeltest onderworpen. Inderdaad is de 300 iets contrastrijker. Maar ik vind het niet noemenswaardig. Uitgedrukt in procenten, schat ik minder dan 10% verschil. Qua spiegeling onder direct licht zelf helemaal geen verschil. AlIk lees veel onder een bedlampje. het kost geen enkele moeite om die spiegeling te ontwijken. Er is geen 'onhandige' leeshouding voor nodig.
    Ik heb een foto geupload van beide apparaatjes naast elkaar onder kunstlicht. Foto is wel groot. Niet downloaden met een datalimiet :).

    Backlight schijnt irritant te zijn, te oordelen naar de reviews van de Sony 700.

  10. @Peter: dank je voor je aanvullingen. Nuttig!

  11. Juut schreef:

    Veel e-leesplezier, Edje!

    Nog ff een kleinigheidje: je hebt geen zin meer in het streepje in ereader, maar je zet het wÊl in
    (aan-)tekeningen…?! 😉

    XXX

  12. @Juut: dank! Met zelf consequent willen zijn heeft het niets te maken maar het is net als internet met of zonder hoofdletter voor mijn gevoel: in die woorden kan het gemak net zo goed zegevieren eigenlijk.

    aan zonder – impliceert misschien dat het ook iets anders kan betekenen? Ik geef mijn ziel aan tekeningen?

    Ik klets maar wat hoor, maar zoiets…

  13. Anoniem schreef:

    wat een bijzonder leuk cadeautje!! Geniet er maar van. Ik doe dat namelijk al 3 weken en kan nu al bijna niet zonder ereader 🙂

    Moqub

  14. @Moqub: ik werk eerst de papieren boeken die er nog lagen nog even weg maar dan ga ik ook los hoor. Fijn om te weten dat het zo bevalt…

  15. Aline schreef:

    Ik heb al een aantal weken de kleine Sony (de 300). Die grote vond ik te veel lichtweerkaatsing geven nl. En die kleine past net in m'n tasje. Bevalt wel, alleen moet ik met mijn oude ogen wel 1x inzoomen. Calibre is in mijn ogen inderdaad veel beter dan de sony software.
    Nou nog wat meer aanbod zou leuk zijn. Hoewel ik vooruit kan, want ik heb via p2p 497 star trek boeken 🙂

  16. @Aline: dat is dan toch weer andere ervaring dan Peter. Zal verschillen per persoon/per ogen.

    Wat mis je dan zoal in het aanbod?

    Wooot? Zijn er zoveel titels voor trekkies? Van die wereld weet ik dan weer he-le-maal niets. Mooi is dat toch altijd 🙂

  17. Henk schreef:

    Ha Edwin, ik word hebberig van je verhaal. Jaren terug had ik een Iliad om te testen, en dat beviel een beetje. Nu wacht ik op een ereader die ook wifi kan, want ik wil natuurlijk niet eerst naar mijn pc lopen om een nieuw boek te downloaden. Op 3G zit ik weer niet te wachten. Weet jij of dat er al een beetje is of zit aan te komen?

  18. @Henk: hij is nu even uitverkocht maar het zal niet meer lang duren voordat de Nook hier ook in beeld komt. Die heeft WiFi.
    Op de langere termijn gaat HSDPA 3G wel domineren, of komt er weer iets anders. Kleurenschermen komen eraan. De readius wordt nieuw leven ingeblazen.

    Over het tempo waarin alles gaat gebeuren durf ik niets te zeggen, maar dat er veel gebeurt momenteel staat wel vast.

    De vraag is alleen wel hoe lang je dan moet wachten…

Reageer