clear

zoeken

search

De verborgen geschiedenis van Nieuw-Nederland

28 december 2009

Veel weet ik niet van de Nederlandse overzeese geschiedenis maar wat ik wel weet is dat onze voorouders behalve goede zeevaarders en handelaren ook smeerlappen waren. Ik vind het daarom heel aardig om te zien dat Nancy Mattoon op Book Patrol uitgebreid aandacht besteedt aan een artikel in de New York Times, His Specialty? Making Old New York Talk in Dutch. De bijdrage begint meteen spannend:

History records it was a city founded by sober, God fearing church-goers seeking religious freedom. A colony ruled by conservatives who thought gambling, the theater, sex outside of marriage, colorful clothing, and even celebrating Christmas were immoral. But what if it was all a whitewash? An attempt to hide the secret history of the earliest settlers: pirates, prostitutes, smugglers, adventurers, and fortune seekers. Free thinkers for whom even the most liberal city in Europe wasn’t liberal enough? That’s the truth being revealed about the city of Manhattan by Charles Gehring, an archivist working at the New York State Library.

Het waren niet alleen Puriteinen, die aan de basis van het huidige New York stonden; ook de smokkelaars, piraten en ander gelukszoekers waren goed vertegenwoordigd in Nieuw-Nederland. Die ‘onderlaag’ heeft de stad nooit meer verlaten en heeft er misschien wel voor gezorgd dat New York de maffe ‘melting pot’ is geworden die het nu is.

Als dit thema je interesse heeft moet je zeker een kijkje nemen op de website New Netherland Project. Je vindt daar onder meer een interessante virtuele tour en een link naar een schitterende verzameling kaarten van de Fordham University Libraries.
Als je dan toch bezig bent wil je misschien ook nog even genieten van de grafische roman Journey into Mohawk Country, ronddwalen in het Manhattan van voor de kolonialisten of thuis een paar boeken lezen over dit onderwerp.

Om af te sluiten zou je nog drie minuten kunnen lachen om A brief history of the United States of America (uit Michael Moore’s Bowling for Columbine).

@

Afbeelding: Fordham University Libraries

2 Reacties

  1. Christian schreef:

    Dank voor de link naar het artikel in de NY Times!

  2. @christian: graag gedaan!

Reageer