clear

zoeken

search

De status van het rookverbod: rustig doordampen

22 december 2009

Nieuws rondom roken en het rookverbod blijft nog altijd mijn aandacht trekken. Iedereen (nou ja, bijna iedereen) weet dat roken slecht voor je is en dat je als roker een grote kans loopt eerder dood te gaan dan een niet-roker. De ophef over ‘de 28 minuten van Stivoro’ laat ik dan ook graag aan me voorbij gaan want rokers in discussie met anti-rokers: dat schiet niet op.

Over die onzin dat dikkerds, rokers en drinkers minder gelukkig zouden zijn kan ik me dan weer wel opwinden: ik bén een dikke, rokende drinker en zie toch eens hoe ik hele dagen straal! Het zonnetje in huis! De altijd blije lachebek! Ephimenco plaatst het verhaal gelukkig in perspectief.

Nog interessanter vind ik echter de status quo van het rookverbod dat in heel Europa zegeviert. Iemand vertelde me onlangs dat de Grieken gewoon stug doorroken. Daar heb ik nog niets over gelezen maar ik weet wel dat de regelgeving in sommige Duitse deelstaten weer versoepeld wordt en dat er vanaf 1 januari veel minder eetcafés te vinden zullen zijn in Antwerpen. Veel kroegeigenaren geven blijkbaar de voorkeur aan een gevulde tent.

Nu hebben de niet-rokers altijd gelijk en zij beweerden dat het verbod vanzelf normaal zou worden en dat de kroegen op termijn weer vol zouden lopen. Welnu: in mijn stamkroeg geldt het verbod nog steeds en ik kan niet anders zeggen dan dat ik helemaal gewend ben aan de situatie. Om het biertje wandel ik naar buiten voor een dampie en als het daar een beetje behaaglijk of gezellig is blijf ik daar net zo makkelijk zitten. Ik denk er eigenlijk niet eens meer bij na. In het weekend is het in het café ook nog steeds gezellig druk. Wat dat betreft is er weinig veranderd.
Doordeweeks is het een ander verhaal. Dan sta je soms opeens met vier man in een rookhok waar maximaal 4 personen in kunnen. Dat is op zich niet zo gek, maar als het vaak zo is dat dit meteen de enige drie klanten zijn, en iemand van het personeel, dan wordt het gekker.

Ondertussen zijn er heel veel cafés waar de asbakken weer gewoon op tafel staan. Afgelopen vrijdag maakte ik zelfs mee dat een café roken toestaat en dat de niet-rokers zijn aangewezen op een hok. Dat werkte op mijn lachspieren maar is welbeschouwd natuurlijk zeer curieus.

Waarschijnlijk is dit een tijdelijke situatie. De bedenkers van de plannen spreken over een succes en wijzen op het feit dat de omzetten niet zijn gedaald maar ik heb toch nog steeds de indruk dat dit regelgeving is die alleen wordt nageleefd omdat het anders geld gaat kosten. Ik zou wel eens willen zien wat een referendum over een vrije keuze voor horecaeigenaren zou opleveren. Ik vermoed dat het de uitkomst van de rondvraag in Antwerpen niet veel zou ontlopen. Het is niet voor niets dat iedereen z’n kans weer grijpt zodra er even minder gecontroleerd wordt... 

Gerelateerd:
Roken 2008: creatief met alternatieven
De betutteling voorbij: lekkerroken.nl
Overheid publiceert handleiding rookvrije horeca
De betuttelingsbarometer nadert het kookpunt
Imperial Tobacco: klanten val je niet lastig, die belazer je

@

Afbeelding: Imagiva

9 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Als het aan mij ligt staan er vanmiddag nog asbakken op d'n toog. Ik zou het prima vinden.

    Aan de andere kant is het nu zo ver (ik denk dat er in ons kleine stadje in ongeveer 7 op de 10 kroegen gerookt wordt ?) dat het bijna weer leuk is om er niet aan toe te geven. We zijn een soort vreemde eend in de bijt ineens, en dat bevalt me altijd wel.

    Niet rokers zijn halve zolen.
    There, I said it. 🙂

    Len

  2. @Len: Vreemde eenden schoppen kont in de bijt inderdaad!

    Die laatste kreet mag je nog wel een keer toelichten links en rechts denk ik 🙂

  3. Anoniem schreef:

    ik ben zelf een nietroker en overduidelijk een halve zool. Maar laat ik al de niet rokers niet te veel op mezelf betrekken.

    Len

  4. @Len: oh ja, jij was gestopt. Daarmee ben je de enige van het personeel toch? Oh nee, Merel ook niet.

  5. Daan schreef:

    Dikke rokende drinker? Heb ik iets gemist sinds Pukkelpop dan? 😉

  6. Annie Maessen schreef:

    GEEN discussie tussen rokers en niet-rokers schiet ook niet op. Forces maakt zich in ieder geval sterk voor ons rokers. Wiel Maessen ( mijn grote broer) heeft er zo'n beetje zijn levenswerk van gemaakt om op te komen voor de rokers. Misschien dat daarom die asbakken weer overal te voorschijn komen.

  7. @Daan: altijd leuk om de draak een beetje met jezelf te steken, nietwaar? Maar het buikie behoeft eigenlijk wel wat training zo zachtjes aan 🙂

    @Annie: is dat echt je broer joh? Dat vind ik grappig. Bedank 'm maar een keer voor z'n inzet!

  8. Daan schreef:

    @Edwin: Volgens mij was je gewoon op zoek naar complimenten LOL

    Fijne vrije dagen ook voor je lief!

  9. @Daan: ja hehe 🙂

    Jullie ook fijne dagen!

Reageer