clear

zoeken

search

De Erfgoed Collectie van Cogis

16 december 2009

Gelezen in eNieuws van OCLC:

Op 24 november vond de officiële presentatie plaats van de Erfgoed Collectie en de geheel vernieuwde Indische dvd databank van Cogis, het kennisinstituut voor de sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld.

De Erfgoed Collectie geeft een samenhangend beeld van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkeling van de psychosociale hulpverlening aan oorlogsgetroffenen in Nederland.
Een belangrijk deel bevat (geschonken) persoonlijke levensverhalen over traumatische oorlogservaringen, verwerking en behandeling. Primair geeft de collectie inzicht in wat het betekent voor mensen om getekend door de oorlog te zijn, zowel voor Europese als Indische getroffenen.

De Indische dvd databank bevat bibliografische verwijzingen naar ruim 600 fragmenten uit films en documentaires over Nederlands-Indië en Indonesië, voornamelijk van de periode vlak voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, met de nadruk op oorlogservaringen.
Een bijzondere plaats neemt de collectie Winkler in. Deze collectie bestaat uit eigen opnamen door de heer Winkler – ex-krijgsgevangene – van interviews met overlevenden van de Japanse kampen.

De database is hier te vinden.

@

Reageer