clear

zoeken

search

Copyright, piraterij en internetrechten: de messen worden geslepen

10 december 2009

Het is mooi dat de Piraten die nu in het Europees Parlement zitten zich beginnen te roeren en een Internet Bill of Rights op willen stellen. Christian Engström roept iedereen op om een steentje bij te dragen en -heel goed- om te wijzen op reeds bestaande documenten. De Piratenpartij wil terecht geen onnodig werk verrichten.

Er gebeurt momenteel erg veel op het gebied van copyright, piraterij en internetrechten. Een korte impressie in links:

Voor de complotdenkers is het niet lastig om hier een gitzwart scenario omheen te bouwen. De onderhandelingen rondom ACTA, bijvoorbeeld, zijn ook uiterst schimmig. Het is zeker niet denkbeeldig dat de uitkomsten van die onderhandelingen flink zullen knabbelen aan onze internetrechten.

Er is een oorlog op komst. Christian Engström kan zijn borst natmaken. Ik ben benieuwd of mevrouw Kroes ook nog van zich zal laten horen in dezen. Ik heb respect voor de dingen die zij in haar vorige functie heeft weten te bereiken maar durf echt niet in te schatten hoe zij haar macht zal aanwenden voor de portefeuille Digitale Agenda. Iets zegt me dat ze niet in het kamp Engström zal plaatsnemen.

Daarom is het belangrijk dat de piraten beseffen dat zij kunnen samenwerken met organisaties als EFF en de Spaanse Internet Rights en Principles Coalition (ook zij werken aan een Internet Bill of Rights).

In Nederland hebben we Bits of Freedom nog altijd. Voor wat betreft ‘onze eigen’ Piratenpartij kun je alleen maar hopen dat die ook iets meer gewicht krijgt. Ze zitten in ieder geval al op Hyves en Twitter. En nu we het toch over Hyves hebben: daar zit de Consumentenbond ook met meer dan 6000 leden. Ik zag tot mijn verbazing dat zij zich ook sterk maken voor de downloadende burger. Er is een ‘anti-downloadpolitiegadget’ beschikbaar en een filmpje op YouTube.

Heel goed. Nu maar hopen dat de Bigwobbers van deze wereld zich ook op deze materie gaan storten. Ik zou toch niets willen missen van het verhaal dat de Nederlandse overheid zich mee laat slepen in een Europees complot van de entertainmentindustrie tegen piraterij.

Ik moet daarbij ook steeds denken aan de woorden van Andrew Keen, die ik afgelopen maandag interviewde. Ergens in het gesprek zei ik dat het me niet makkelijk leek om altijd maar te moeten spreken voor meer dan sceptische gezelschappen. Hij vertelde toen dat hij onlangs juist tot twee keer toe de gevierde man was op congressen, en zijn gesprekspartner de pisang. Het bleek te gaan om presentaties voor afgevaardigden van de muziekindustrie en van de EU.

Voer voor psychologen. Of voor complotdenkers. Dat mag je zelf invullen.

@

Afbeelding

4 Reacties

  1. Interessante informatie Edwin. Ik heb zelf ook al met het idee gezeten om is in colaboratie een "bill of rights" achtig document op te stellen als statement, maar het is er nooit echt van gekomen … blij te horen dat er nog anderen aan denken.

    Met die piraten in het parlement hebben de gebruikers al meer een stem die boven de lobbyisten kan uitklinken.

  2. @Benoit: dat is zeker waar en ik denk dat ze ook best wat media-aandacht zullen krijgen. Maar als ze zich niet verenigen gaat die andere lobby met de winst aan de haal vrees ik. Die hebben elkaar nu wel gevonden. Duurt een jaartje of tien maar dan heb je ook wat…

  3. Ingmar schreef:

    Ik moet toch ook sterk denken aan A declaration of the independence of Cyberspace van John Perry Barlow uit 1996:
    "Your legal concepts of property, expression, identity, movement, and context do not apply to us. They are all based on matter, and there is no matter here. (…)
    Your increasingly obsolete information industries would perpetuate themselves by proposing laws, in America and elsewhere, that claim to own speech itself throughout the world. These laws would declare ideas to be another industrial product, no more noble than pig iron. In our world, whatever the human mind may create can be reproduced and distributed infinitely at no cost. The global conveyance of thought no longer requires your factories to accomplish."

  4. @Ingmar: prachtige aanvulling! Ik kende die verklaring nog niet. Moet nu opeens ook weer denken aan het oude hackers manifest etc. toch nog eens verder in graven binnenkort.

Reageer