clear

zoeken

search

Binnenkort: kennismaken met ereaders in de Zeeuwse Bibliotheek

08 december 2009

Veel gelezen heb ik nog niet op de reader. Om het een beetje overzichtelijk te houden wil ik eerst de stapel gedrukte boeken die er nog ligt ‘weglezen’. Planeet Google (toch nog verrassend boeiend als je The Search en WZGD al hebt gelezen) las ik van het weekend uit. Hoe vang ik een rat vandaag of morgen, en over We Think en Against the Machine doe ik vast ook niet zo lang. Als ik die boeken uit heb ga ik even schakelen en een paar weken alleen maar digitaal lezen om te kijken hoe dat bevalt.

Gisteren sprak ik met mijn leidinggevenden over de uitvoering van digitale projecten in de komende beleidsperiode. Ebooks en ereaders kwamen daarbij ook even ter sprake. Het ontsluiten en aanbieden van grotere collecties ebooks wordt op provinciaal niveau georganiseerd en heeft daarom meer tijd nodig maar ik kreeg wel meteen positieve respons (en budget) op mijn voorstel om op de korte termijn te voorzien in de vraag naar voorlichting rondom ereaders.
Samen met twee collega’s schrijf ik deze maand nog een kort voorstel, opdat we zo snel mogelijk meerdere readers kunnen aanbieden waar zowel het publiek als het personeel kennis mee kunnen maken. De readers zullen (onder meer) gevuld worden met gedigitaliseerde boeken van de ZB.

Altijd mooi, spijkers met koppen slaan. Ook mooi is het dat we op Bibliotheek 2.0 (3700 leden sinds vandaag) een beetje kunnen kijken hoe andere bibliotheken dat aanpakken. De Bibliotheek VannU bijvoorbeeld. Dat illustreert weer mooi de toegevoegde waarde van het delen van informatie op dat platform. De een plukt de vruchten van de experimenten van de ander (en kan geïnspireerd raken door verhalen die daar verteld worden). Prachtig.

@

Foto: Jeroen van Beijnen

9 Reacties

 1. Hoi Edwin,
  Leuk om te horen dat jullie hier ook mee aan de slag gaan! Misschien interessant om even contact op te nemen met mijn Angelique de Kort. Zij heeft de e-book roadshow in Noord-Brabant opgezet en kan je misschien wel verder op weg helpen!

 2. Oeps meer informatie over de Brabantse e-book roadshow is ook te vinden op //www.cubiss.nl/nieuws/ontdek-de-mogelijkheden-van-het-e-book.

 3. Dank je voor de tip Jeroen! Zag dat die link op de Ning niet werkte. Jij nu blijkbaar ook 🙂

 4. Hoi Edwin,
  De foto die je gebruikt is overigens niet door mij gemaakt. Maar door mijn collega Ingrid de Jong. Ik heb alleen de foto's op B2.0 geplaatst 🙂

 5. biebblogger schreef:

  Hoi Edwin. Ik heb 9 readers gekocht. 6 Sony's (3 Sony Pockets en 3 Sony Touches) en 3 iPod Touches. Ook om de klant in aanraking te brengen met dit fenomeen. Afgelopen weekend thuis gestoeid met een Sony. Leverde toch nogal wat problemen op. Onder Vista op de laptop lukte het uiteindelijk. Tien titels van Bol.com er op gezet, nu de rest nog en dan bepalen hoe we deze readers aan de klant gaan aanbieden. (en uiteraard zelf uitproberen).

 6. FlevoMeerJam schreef:

  Heb vandaag ook toestemming gekregen om e-ink-readers aan te gaan schaffen voor FlevoMeer bibliotheek. Dus nu snel kijken welke we gaan bestellen!

 7. @biebblogger: dank voor de informatie. Hou me op de hoogte! (als je wilt)

  @FlevoMeerJam: mooi werk! Ben ook benieuwd naar jullie ervaringen straks.

  Er gebeurt van alles in ieder geval. Doet me deugd!

 8. Joëlle schreef:

  Bij deze een reactie van Bibliotheek VANnU (:
  Uitlenen van de readers is echt een succes. Er staan zoveel reserveringen voor de readers dat we weer nieuwe aan gaan schaffen. Tot nu toe hebben we 3 sony toch, 3 sony pocket en 2 iliad. Ook de iliad is trouwens bij onze doelgroep erg in trek. Nu is het even de vraag welke we nieuw gaan aanschaffen. Dus ik ben benieuwd waar jullie voor gaan kiezen. En ik lees dat de ebooks bij jullie provinciaal worden geregeld? Kun je daar ook meer over vertellen?

 9. @Joëlle: bedankt voor je reactie! We gaan in januari eens kijken maar omdat we nog niet van plan zijn ze uit te gaan lenen vermoed ik dat het een greep is uit het aanbod. Het liefst zo divers mogelijk met ook de Nook en de Kindle, als dat kan, en inclusief een iPhone, om het verschil in leeskwaliteit te kunnen onderzoeken.

  Het aanschaffen en aanbieden van ebooks gebeurt inderdaad 'provinciaal' Als PSO zal de ZB daar wel een grote rol in spelen maar alle afspraken etc moeten nog worden gemaakt. Er wordt daarbij ook gekeken naar landelijke initiatieven. Ik kan er nog weinig over zeggen, kortom 🙂

  Succes met het project (en als je interessant nieuws hebt in dezen houd ik me van harte aanbevolen!)

Reageer