clear

zoeken

search

The Big Picture: een decennium in beelden

20 december 2009

The Big Picture van The Boston Globe blikt terug op het decennium. De beelden zijn confronterend, schokkend, gruwelijk en mooi.

Waarom kies ik voor bovenstaande foto? Omdat de angst en verbijstering in de ogen van de tientallen brandweermannen, in de documentaire van broers Naudet, me raakten zoals geen andere tragedie me later nog zou raken. Net voordat ze naar boven moesten hoorden ze de lichamen van de springers te pletter slaan. Niet veel later zou toren 1 instorten.

Ik krijg er nog steeds koude rillingen van, als ik er aan denk.

@

8 Reacties

 1. Ingmar schreef:

  Wist je dat deze foto in Amerika heel controversieel is. Ze is 12 september in verschillende kranten gepubliceerd, maar daarna niet meer afgedrukt.
  En wist je ook dat er een documentaire gemaakt is, juist over deze foto, waarin de makers proberen te achterhalen wie degene is die op de foto staat? Volgens mij is-ie hier integraal te zien, maar ik heb nog geen tijd gehad om te kijken.

  Zie ook hier, toevallig.

 2. @Ingmar: bedankt voor al deze links, daar wist ik helemaal niets van. Een ongelooflijk verhaal zeg.

  Je weblog heb ik nu ook ontdekt. Toegevoegd aan Netvibes!

 3. Astrid schreef:

  Deze foto komt ook op een mooie manier voor in het boek van Safran Foer: Extreem luid & ongelooflijk dichtbij. Moet je lezen Ed!
  Eb bedankt voor de link naar de foto's. Bijzonder inderdaad.

 4. Ingmar schreef:

  @Astrid Hoewel het om vergelijkbare foto's gaat, is de foto-serie aan het eind van Extremely Loud & incredibly Close niet van Richard Drew, maar van Lyle Owerko.
  Maar het is wel een 'must read' inderdaad.

 5. @Astrid @Ingmar:

  Ik laat me niet zo snel verleiden tot het lezen van romans maar deze omschrijving 'visual writing' was aanleiding genoeg om het boek even uit de kast te plukken. Gaat op de stapel!
  (kwam 'm zo snel niet als torrent tegen…zal ik later nog eens naar kijken)

 6. Astrid schreef:

  @Ingmar: Mea culpa, schaam me diep. Hele andere foto inderdaad, maar met dezelfde impact. Tja, er vielen meer mensen, dus logisch dat er meer van dat soort foto's bestaan. Ik had het effe moeten checken.

  Maar 't blijft een mooi boek Ed. Klik nog maar even naar ons Bieblog 😉

 7. Ingmar schreef:

  @Astrid Het was niet zo streng bedoeld hoor. En ik wist het ook alleen maar omdat ik het pas uitgezocht had, niet omdat ik de plaatjesverantwoording in het boek uit mijn hoofd ken 😉

 8. @Astrid: ik heb het inmiddels geleend. Dank!

Reageer