clear

zoeken

search

2010: een dynamisch jaar

19 december 2009

Eerder deze week schreef ik dat de nieuwe zelfservicebalies in de Zeeuwse Bibliotheek de eerste van een reeks vernieuwingen is. Inmiddels zijn er nog een paar dingen waarover ik nu iets kan zeggen:

  • De website van de ZB is vernieuwd. Nog niet alles is gerealiseerd (het weblog van de Zeeuwse Bibliotheek moet bijvoorbeeld nog geïntegreerd worden) maar het begin is er.
  • In het voorjaar krijgt de bibliotheek een nieuw betaalsysteem. Dat systeem koppelt betaalhandelingen, bijvoorbeeld die bij kopieermachines, aan  lenerspassen en zal het aantal geldtransacties op termijn sterk doen afnemen. Ook het beheer van de internetwerkplekken en WiFi wordt hierdoor vereenvoudigd. Net als in Chicago zal er ook een goedkope bibliotheekpas beschikbaar komen voor mensen die alleen naar de bibliotheek komen voor internetgebruik. Dat zijn er nogal wat, anno 2009.
  • Voor de jaarwisseling wordt er een installatie in het gebouw geplaatst die deel uitmaakt van het project Zeeland in Vogelvlucht. De toepassing projecteert beelden die zijn toegevoegd aan Microsoft Photosynth op een zogenaamd Touch Foil. Collega Zullie heeft al een paar prachtige ‘synths’gemaakt, zoals deze vanaf het dak van de ZB. Het is de bedoeling dat de installatie in een later stadium wordt gekoppeld aan andere projecten rondom de Beeldbank Zeeland, en aan de drukbezochte fotosite van Zeelandnet. Het plaatsen van de hardware heeft nu de prioriteit. Op de andere ontwikkelingen kom ik later terug.
  • Het voorstel voor het presenteren van ereaders wordt op dit moment geschreven door collega Iris. Met een beetje mazzel kunnen we daar ook mee aan de slag in januari of februari.
  • Afgelopen woensdag bezocht ik een demo van Spinoza. In een pilot voor de iPhone zullen Middelburgse foto’s uit onze Beeldbank worden gebruikt. Wanneer precies weet ik niet, maar erg lang zal het vermoedelijk niet meer duren.

Het zijn interessante ontwikkelingen en ik vind het leuk dat ik overal in meer of mindere mate bij betrokken ben. Het is wel zaak dat we alles goed op rij zetten en verbinden met andere projecten, zoals de Digitale Etalages. Dat aspect krijgt de aandacht in de eerste weken van januari.

Ik heb de indruk dat 2010 een dynamisch jaar gaat worden…

@

Reageer