clear

zoeken

search

Thuis de krant lezen. Gratis.

09 november 2009

Raymond Snijders herinnert me er aan dat Bieblink online is gegaan. Omdat ik vind dat dit een dienst met potentie is besluit ik als vanouds in de rol van de klant te kruipen en de dienst kort te verkennen. Niet representatief of definitief, gewoon even kijken.

 1. Ik zoek op de site op de term ‘Middelburg’
 2. Ik kom terecht in de Aquabrowser
 3. Ik klik rechts op ‘Volkskrant’ onder verfijnen en zie mijn zoekresultaten inderdaad beperkt tot artikelen uit dit dagblad
 4. Ik klik op ‘volledige tekst etc.’ en kom terecht op een inlogpagina
 5. Ik klik op ‘nee’ (onterecht blijkt later: ik verzuimde op de achterkant van mijn pas te kijken)
 6. Ik moet mijn pasnummer intikken: dat nummer wordt niet herkend. Ik kom weer terecht op de loginpagina
 7. Ik klik nu wel op ja.
 8. Ik voer mijn pasnummer nogmaals in, alsmede vijf cijfers uit het tweede pasnummer
 9. Ik kom nu op een scherm waar ik mijn geboortedatum moet invullen ter authenticatie. Dat doe ik.
 10. Ik kom op een scherm met gebruiksvoorwaarden. Ik klik op ‘bevestig’
 11. Ik krijg het artikel, dat vijf regels langer is dan de inleidende tekst bij de beschrijving in de Aquabrowser in beeld: iets over een kamermuziekfeest in de Zeeuwse Hoofdstad.
 12. Ik tik, zomaar voor de gein, ‘kamermuziekfeest middelburg’,  in Google. De derde treffer is een link naar de gratis archieven van de Volkskrant.
 13. Ik draai een sigaretje, beschrijf de stappen op dit blog en vervolg mijn activiteiten online.

@

4 Reacties

 1. Ron Wessels schreef:

  Ik was eigenlijk al verbaasd dat iedereen maar kwakkeloos Twitterde en later ook blogde over het gratis lezen van de Volkskrant. De meerwaarde ligt in het feit dat je actuele berichten uit de Volkskrant kunt raadplegen. Ga je direct naar de eigen site van de Volkskrant, dan is daar te lezen dat artikelen die 2 maanden of ouder zijn, vrijwel alle gratis te raadplegen zijn in het online VK-archief.

  Hoewel ik het initiatief aardig vind, ben ik bang dat – zoals jij al schrijft – de uitgebreide inlogprocedure (en niet één keer inloggen op Bieblink en dan met een cookie o.i.d. opslaan) voor veel mensen teveel moeite is…

  Het wordt natuurlijk pas echt interessant als de hele Krantenbank voor bibliotheekleden gratis thuis te raadplegen is. Met dan nog een simpele (en éénmalige) inlogcode erbij, ga je als bibliotheek écht scoren! Maar of uitgevers daar in willen meegaan?

 2. @Ron: ik had er wel al iets over gelezen maar verder nog niet op doorgeklikt. Nu ik nog even in Blogsearch terugkijk zie ik dat ik nog behoorlijk wat berichten gemist heb.

  Ik hoop met je mee dat dit de aanzet is voor een compleet en laagdrempelig pakket…maar die eerste kennismaking is kan van invloed zijn op het vervolg van de relatie. De aandachtsspanne van de mensen wordt er niet langer op…

 3. But schreef:

  De meerwaarde zit 'm in het feit dat ook de artikelen waar normaal gesproken voor betaald moet worden via Bibliotheek.nl ook beschikbaar zijn. Anders zou de hele inlogprocedure inderdaad geen zin hebben. De meeste artikelen zijn echter via het gratis archief in te zien. Hier had beter een constructie op kunnen zitten dat er pas ingelogd moet worden bij het oproepen van artikelen waarvoor normaal gesproken voor betaald moet worden. Al met al vind ik dit wel een stap in de goede richting, nu inderdaad de andere titels nog.

 4. @But: het is in ieder geval wel gelukt om het technisch voor elkaar te boksen met de VK. Dat is geen vanzelfsprekendheid, weet ik uit ervaring.

  De schoonheidsprijs verdient het nog niet maar de basis ligt er…

Reageer