clear

zoeken

search

Thee haughty tyrants ne’er shall tame…een nieuwe internetwet voor Groot-Brittannië

20 november 2009

In Groot-Brittannië is het concept voor een nieuwe internetwet (Digital Economy Bill) gepresenteerd. Het blijkt een soort vrijbrief voor de overheid te zijn om de burgers nog meer te gaan bespioneren. Het lijkt bovendien wel of vertegenwoordigers van de entertainmentindustrie de tekst ervan hebben geschreven. Torenhoge boetes voor particulieren en Internet Service Providers, bij constatering van illegale downloads, het aan willen pakken van ‘cyberlockers‘ als Box.net en Filemail en nog veel meer van dergelijke praktijken.

Cory Doctorow merkt fijntjes op wat er niet in de nieuwe wet staat:

What isn’t in there? Anything about stimulating the actual digital economy. Nothing about ensuring that broadband is cheap, fast and neutral. Nothing about getting Britain’s poorest connected to the net. Nothing about ensuring that copyright rules get out of the way of entrepreneurship and the freedom to create new things. Nothing to ensure that schoolkids get the best tools in the world to create with, and can freely use the publicly funded media — BBC, Channel 4, BFI, Arts Council grantees — to make new media and so grow up to turn Britain into a powerhouse of tech-savvy creators.

Gelukkig is er verzet. Niet alleen van de goede mensen van EFF maar ook van de oppositie. Dat is, wat mij betreft, volkomen terecht. De Britse overheid opereerde al Orwelliaans. Nu dus ook nog eens middeleeuws. Daar wil straks toch niemand meer wonen?

Rule Britannia, rule.

@

Afbeelding: BoingBoing

4 Reacties

  1. Mike's Webs schreef:

    Zorgwekkend. Het zal niet lang duren voordat die sukkels in Den Haag (ja, zo noem ik het merendeel van het ambtenarenapparaat zonder ook maar een seconde te blozen) hier een voorbeeld aan gaan nemen. Onze regering en verwanten (buma etc.) staan ook niet voorraan als het om stimuleren gaat, wel als het om censuren en onderdrukken gaat. Wordt het niet tijd voor een echte digitale revolutie?

  2. @Michael: daar ben ik ook altijd bang voor inderdaad. We volgen momenteel graag de lijnen van conservatieven in grotere landen. hele slechte ontwikkeling.

    Maar ik heb wel veel vertrouwen in de mogelijkheden die het 'ondergrondse web' steeds blijft bieden. Waar overheden en instanties steeds met middelen komen om 'boefjes'te vangen hebben die boefjes vaak allang weer nieuwe technieken en middelen om te ontlopen. DAT zal niet snel veranderen denk ik…

    Maar zorgwekkend blijft het.

  3. Mike's Webs schreef:

    @Edwin: Dat is waar inderdaad, de hoop is gevestigd op het ondergrondse web. Mooie term trouwens.

Reageer