clear

zoeken

search

Te moeilijk: het Midden-Oosten

07 november 2009

Als ik op de Freebase mash-up Conflict History zie hoe veel er is gevochten in het Midden-Oosten kan ik weinig anders dan zuchten. Ik heb het wel eens geprobeerd met een boekje voor beginners maar ik ben er eigenlijk nooit in geslaagd ook maar iets te begrijpen van alle haat in dat gebied. Grondstoffen, religie en geschiedenis vormen samen een explosief mengsel. Westerlingen kijken daar echter heel anders tegenaan dan mensen uit het Midden-Oosten zelf.

Ik vroeg me af of daar nog iets over te vinden was in de archieven van dit blog. Dat bleek niet het geval te zijn, maar via een post uit 2006 belandde ik wel opnieuw bij Maps of War, waar ik de ingesloten animatie vond. Die animatie vat twee millennia eigenlijk heel goed samen en laat goed zien hoe jong de geschiedenis van  onafhankelijkheid nog is. Als je dat afzet tegen de hele geschiedenis is het waarschijnlijker dat het gebied uiteindelijk weer wordt ingelijfd dan dat het onafhankelijk zal blijven.

Maar het is de gedachtegang van een kortzichtige leek, die bij het nadenken over het Midden-Oosten regelmatig het oude, ongenuaceerde refreintje van SOD meeneuriet. Omdat hij niet weet en snapt. Omdat het verduiveld lastig is om chaos te visualiseren. Meestal dan toch.

@

6 Reacties

  1. Luud schreef:

    Mooi die animatie.

    Ik ga eens kijken op Maps of War.
    Aan je verhaal over het Midden-Oosten heb ik niet zoveel toe te voegen, helaas.

  2. festina lente schreef:

    Ik woon zelf samen met iemand uit het Midden-Oosten en die kijkt er nog weer anders tegenaan dan wij westerlingen. Soms is dat verhelderend, maar soms ook helemaal niet. Je hebt gelijk: het is gewoon te moeilijk…

  3. Wel opvallend hoezeer die concentratie rond het evenaarsgebied wel niet is.

  4. wereldvansofie schreef:

    Mooi zoals die "conflict history" in beeld is gebracht.
    Nog mooier als hij niet bestond.

  5. Ton de Kruyff schreef:

    Kom, laat ik eens een bibliothecarissen opmerking maken. Voor enig inzicht in dat conflict is "A Peace To End All Peace" van David Fromkin een uiterst leesbare aanrader.

  6. @Luud: er zijn nog steeds geinige dingen te vinden, die dingen weer net een beetje anders op het netvlies zetten. Voor-je-weet-maar-nooit…

    @Festina: ik kan me wel voorstellen dat jullie daar niet altijd uitkomen. Wel goed voor de andere invalshoek, lijkt me.

    @Benoit: inderdaad opmerkelijk maar wat daar nu weer precies de betekenis van is?

    @Cis: dat doet me opeens denken aan die oude poster die in het klaslokaal hing: "Stel je voor er komt oorlog en niemand gaat er naar toe"

    @Ton: bedankt voor de tip. Verwacht niet dat ik daar op de korte termijn in zal duiken maar weet jouw tip weer wel te vinden als het moment wel daar is…

Reageer