clear

zoeken

search

Re: E-books en de bibliotheek

25 november 2009

Uitstekend! Een positief artikel over ebooks in de bibliotheek, op de voorpagina van ons personeelsblad, De Herkousteen. Het artikel gaat alleen in op het aanbod van NBD/Biblion (aanleiding was een presentatie van hun e-portal) en besluit met de woorden: “Om kennis te maken met het fenomeen is het belangrijk op het aanbod van NBD/Biblion in te gaan, alle beperkingen (techniek, kosten, beperkt aanbod) ten spijt. Voor de bibliotheek om het nieuwe medium te leren kennen en voor de klant om te zien dat de bibliotheek met haar tijd meegaat.”

Met dat laatste ben ik het helemaal eens maar bij de eerste zin zou ik toch willen aantekenen dat andere mogelijkheden ook aandacht verdienen. Je zou ook kunnen overwegen aan de slag te gaan met:

Het is natuurlijk wel zo dat een product van NBD/Biblion waarschijnlijk makkelijker is te implementeren dan een van bovenstaande voorbeelden maar anderzijds lijkt het mij niet verstandig om nu al te kiezen voor het bewuste e-portal. Het is in dat kader belangrijk om een aantal bijdragen op Bibliotheek 2.0 (en vooral ook de vele reacties) te lezen:

Ons personeelsblad wordt gelezen door alle medewerkers, ZB Digitaal maar door een klein deel daarvan. Toch leek het me zinvol hier een aanvulling te plaatsen. Ik zou het mezelf later kwalijk nemen als ik nu zou hebben gezwegen.

@

22 Reacties

  1. Ron Wessels schreef:

    Had tijdens NVB-congres op 12-11 nog gesprekje met heren van NBD|Biblion over hun e-portal. Ik begreep daaruit dat ze inmiddels hun product al aan 18 bibliotheken hebben verkocht.

    Maar zoals je al zegt: goed om even verder te kijken. Een beetje concurrentie op dat vlak zou de kwaliteit alleen maar ten goede komen. Want als er niets te kiezen valt…

  2. Arda schreef:

    'Ons personeelsblad wordt gelezen door alle medewerkers, ZB Digitaal maar door een klein deel daarvan.'
    Doet me toch even denken aan die profeet en dat eigen land…
    Wij krijgen a.s. maandag trouwens ook zo'n presentatie van NBD/Biblion. Ik ben benieuwd!

  3. Jouke schreef:

    Ik was zo vrij om de discussie op de ning aan te zwengelen destijds over de E-portal van NBD-Biblion ;-).

    Het produkt blijft….

    Maar goed, we zitten er ook volgend jaar aan vast.

    We gaan e-readers uitlenen met een aantal gewilde titels erop (gekocht bij Bol) en voor de echte doorzetters (:-)) ook E-portal beschikbaar stellen.

    E.e.a. wordt nu uitleenklaar gemaakt en wordt opgenomen in de catalogus (met o.a Zaanstad als voorbeeld).

    Testers waren tot nu toe blij verrast met de mogelijkheden van de E-reader en wat minder blij verrast met het E-portal.

    Maar met goede bijgeleverde handleiding en wat doorzettingsvermogen…..

  4. "Om kennis te maken met het fenomeen is het belangrijk op het aanbod van NBD/Biblion in te gaan, alle beperkingen (techniek, kosten, beperkt aanbod) ten spijt. Voor de bibliotheek om het nieuwe medium te leren kennen en voor de klant om te zien dat de bibliotheek met haar tijd meegaat."

    :S
    Dus de bibliotheek gaat met haar tijd mee als ze een systeem aan hun klanten aanbieden wat de voordelen van een nieuwe techniek geheel tenietdoet?

    Ik ben het er helemaal mee eens dat de bibliotheken moeten zorgen dat ze het product eReaders, eBooks en al zijn verschillende aspecten leert kennen en een expert op dit gebied wordt.

    Maar laten wij dit aub niet doen door een product af te nemen wat niet aan onze wensen en eisen voldoet en al helemaal niet aan de eisen, wensen en verwachtingen van onze klanten.

    Laten wij met zijn alle een vuist richting uitgevers maken, een goed uitleenmodel verzinnen, een goed functioneel model voor één eBook uitleensysteem opstellen en dit systeem ook laten ontwikkelen (of aanschaffen als er een systeem is dat aan onze eisen voldoet).

    Laten wij voor één systeem gaan dat misschien wat meer inspanning kost, maar echt innovatief is en echt werkt. In plaats van de makkelijke weg kiezen en zomaar voor een systeem kiezen waarvan wij eigenlijk al weten dat het niet werkt.

    Hoe ging dat gezegde ook alweer? Alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee…

  5. Jouke schreef:

    @Jeroen: helemaal met je eens!!
    Het product van NBD-Biblion is een wanproduct!
    Maar: er is nu nog niet iets anders, dus doen wij het in Enschede voorlopig zoals hierboven aangegeven.
    Zo gauw er iets beters is: graag en meteen!

  6. @Ron: dat zijn er best al veel. Van concurrentie wordt iedereen inderdaad beter, dat ben ik helemaal met je eens.

    @Arda: de vergelijking met die profeet gaat me te ver want aan voorspellingen durf ik me toch maar zelden te wagen 🙂 Overigens zijn er best wel wat mensen die af en toe eens een kijkje nemen hoor, maar het bereik is wel een stuk lager dan van het personeelsblad. Niet meer dan logisch, er passeert hier ook veel de revu wat sommige mensen als ruis of onzin zullen ervaren natuurlijk.

    @Jouke: wel goed om te lezen dat jullie doorpakken en meer dingen proberen. Houd ons op de hoogte van de ontwikkelingen, zou ik willen zeggen!

    @Jeroen: ik hoop oprecht dat dat allemaal gaat lukken. Dat er open en goede systemen komen die we allemaal vrij en onafhankelijk kunnen gebruiken. Het kan…

  7. Open als in open source zou van mij nog niet eens zo nodig zijn. Als het systeem maar voldoet aan de eisen die wij er aan stellen.
    Het zal zeker kunnen, maar de vraag is of wij het als bibliotheekwereld kunnen. Op dit moment ben ik hier nog heel skeptisch over.

    Alhoewel ik wel steeds meer bibliotheken spreek die de mogelijkheden van het eBook aan het verkennen zijn. En ook het artikel in jullie personeelsblad geeft aan dat men de noodzaak er wel van in ziet.

    Misschien zijn we toch langzaam aan de eerste stapjes van deze reis aan het nemen!

  8. @Jeroen: in dit geval doelde ik daar vooral op ja. Open in de zin dat het ook makkelijk gekoppeld kan worden, flexibel en transparant is, enz.

    Ik heb dezelfde twijfels en hoop. Het is ieder geval een onderwerp dat op de agenda staat. Dat kun je niet van alle onderwerpen zeggen 🙂

  9. Arda schreef:

    Profeteren (althans in bijbelse zin) is volgens mij niet zozeer de toekomst voorspellen, als wel wijzen op wat in het heden fout zit en wat dat voor consequenties kan hebben. Dus ben je misschien toch profetischer bezig dan je denkt 😉

  10. wereldvansofie schreef:

    Ook ik was op de door NBD/Biblion georganiseerde bijeenkomst en was eerlijk gezegd nogal geschokt. De schrijver van het stukje in de Herkousteen noemt het aanbod bescheiden maar ik zou het niet eens een aanbod willen noemen.

  11. @Arda: ik denk dat ik de heilige geest nog een beetje mis…

    @Cis: op de site lees je daar ook niet zoveel over. Om hoeveel titels gaat het dan?

  12. Arda schreef:

    Wat niet is kan komen! En doorlinken naar een bijbelstudiepagina is wel een beetje overdreven voor de kleindochter van een dominee hoor 😉

  13. @Arda: ik ga er zonder meer van uit dat derden er meer vanaf weten dan ik, maar kwam daar niets tegen over 'dat wijzen op fouten in het heden', de verwijzing was dus eigenlijk meer een vraag naar hoed en rand enzo 🙂

  14. Arda schreef:

    't Was maar een grapje hoor (al wás m'n opa idd dominee)! Maar de bijbel leent zich m.i. slecht voor googelen omdat er nogal wat theologische stromingen zijn die zeer uiteen kunnen lopen in interpretatie. De uitleg waarin profeten (een soort) maatschappij-critici waren sprak mij het meeste aan, in de tijd dat ik er überhaupt nog door werd aangesproken, laten we het zo maar zeggen. En van zo'n link naar een ander soort 'geloof' word ik blijkbaar toch nog altijd een beetje kriebelig…
    M.b.t. 'hoed & rand' zoú ik wel iets voor je kunnen opzoeken, maar erg goed zit ik er niet meer in.

  15. Arda schreef:

    't Is wel erg 'off-topic' geworden realiseer ik me nu pas. Sorry!

  16. wereldvansofie schreef:

    Als ik me niet vergis zitten er nu zo'n 300 titels in (inclusief jeugdboeken).
    Zoeken naar een titel heeft dan eigenlijk geen zin. Je moet gewoon scrollen en hopen dat er iets naar je zin tussen zit.
    Ze verwachten eind 2010 over 10000 titels te beschikken. 🙁

  17. @Arda: da's ook weer zo natuurlijk. Ieder geeft z'n eigen uitleg eraan. Daar leent het boek zich ook prima voor! Dat het een beetje off-topic gaat is helemaal niet erg hoor. Altijd interessant!

    @Cis: 300 is wel erg beperkt maar 10.000 klinkt al een stuk beter. Kwestie van tijd…

  18. Mirjam schreef:

    Een nulletje teveel volgens mij: de NBD verwacht eind 2010 op 1.000 titels te zitten.

  19. @Mirjam: ai, dat scheelt nogal. Bedankt voor de aanvulling!

  20. wereldvansofie schreef:

    Oeps! Inderdaad een nul teveel. Sorry.

  21. ritanila schreef:

    In Bright 28 van juli 09 stond een artikel van Francisco van Jole met de titel Requiem voor het boek.
    Ook online te lezen: //www.bright.nl/28-requiem-voor-het-boek
    Er staan ook aardige reacties onder.

    Grtz
    Rita Niland

  22. Hoi Rita,

    Bedankt voor de tip, da's inderdaad een interessante bijdrage!

Reageer